Welk pickup-element raden jullie aan?

Hier kun je al de rest kwijt..........

Re: Welk pickup-element raden jullie aan?

Berichtdoor Jumping Jack » 25 Mrt 2015, 13:44

Het hangt af van de draaitafel en de gebruikte arm, maar eigenlijk kan je niet zomaar een element vervangen.

Je gaat idd moeten kijken naar de naalddruk: die wordt opgegeven door de fabrikant, vaak een bereik bv 1,5 tot 1,8 gram. Je kiest best de bovenkant van het bereik, een te lichte naalddruk is schadelijker dan een te zware want dan kan de naald soms uit de groef springen bij een dynamische passage! Naar gelang de naalddruk, moet je dan ook de anti-skating aanpassen.

Ook de 'overhang' kan wijzigen: de positie van het element in de headshell. Daarvoor heb je eigenlijk een protractor nodig om het goed te doen.

Ook de VTA is van belang: de hoek waarin de naaldtip op de groef komt. Niet elk element heeft dezelfde geometrie, dus dan moet je de hoogte van de arm wat op aanpassen (de hellingshoek van de arm eigenlijk).

En last but not least, heb je nog de azimuth: de horizontale positie van de arm met het gewicht. Dit is belangrijk om crosstalk te vermijden tussen de twee kanalen (L en R).

Met een goede afstelling kan je erg veel bereiken met een eenvoudige cartridge, dus het loont zeker de moeite om je er even in te verdiepen! Ik heb onlangs een element gemonteerd in mijn nieuwe VPI Classic, en ben er in totaal toch bijna 1,5 u mee bezig geweest...
Jumping Jack
Super Pro
 
Berichten: 244
Geregistreerd: 04 Mrt 2013, 14:22

Vorige

Terug naar Andere vragen & info over vinyl platen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron