BlackMonk

Nieuwe leden kunnen zich hier voorstellen aan de andere gebruikers. Wij horen graag welke muziek uw voorkeur heeft,....
Gebruikersavatar
BlackMonk
Super Pro
Berichten: 204
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

BlackMonk

Bericht door BlackMonk »

Mijn huidige installatie bestaat uit:
Luidsprekers: Audiostatic DCM3-T7 (dat zijn zwaar gemodificeerde ES-300RS) in 4.1 surround (dus vier van deze knapen):
Afbeelding(<klik voor groter beeld)
Zoals je ziet staan de elektrostaten op een forse afstand van de achtermuur en is alles achter en vaak ook opzij van de elektrostaten volgestouwd met cd's, sacd's en dvd's. Dat zorgt voor een vrijwel perfecte diffusie. Waste not, want not! ;)
Helaas valt het rechterdeel van de foto buiten beeld en dit forum blijkt de "img width="-BBcode niet te ondersteunen waardoor ik de afmeting niet kleiner kan maken. Klik rechts op de foto en kies "afbeelding bekijken" of "afbeelding openen in een nieuw tabblad" om de foto in zijn volle glorie te zien.

Je ziet twee rekken met apparatuur. Een is zichtbaar links van de linkerluidspreker, het ander is rechts achter de linkerluidspreker net langs de tv te zien. Het eerste rek bevat alle toestellen die op afstand bediend moeten worden en dus een optisch contact nodig hebben voor de afstandsbediening. Het tweede rek bevat alle toestellen die geen bediening nodig hebben (voornamelijk eindversterkers).

Nu wat meer detail over elk van de toestellen.

LUIDSPREKERS: Audiostatic DCM3-T7:
AfbeeldingAfbeelding
Behalve de twee voorluidsprekers die zichtbaar zijn in de eerste foto, zijn er nog twee DCM3-T7 die zijlings achter mijn zitplaats staan en die dienen voor surroundweergave van muziek en films.
De rechterfoto toont plus een zicht op de modificatie met T700 trafo's van Audio4 in Den Haag. Dit is in feite een ES-100, maar de modificatie is hetzelfde voor een ES-300.

SUBWOOFER: SVSound PC13-Ultra
Afbeelding
Deze is niet zichtbaar op de eerste foto, hij staat opgesteld achter de rechter voorluidspreker.

EINDVERSTERKER voorkanalen: Musical Fidelity P270.2
Afbeelding
Mijn "ouwe getrouwe". Prachtversterker. Die gaat nooit meer weg!

EINDVERSTERKER achterkanalen: Advance Acoustic MAA406
Afbeelding
Verrassend goed voor zijn geld. Advance Acoustic hoeft zich echt nergens voor te schamen, noch qua uiterlijk en afwerking, noch qua prestaties. Dit is wat mij betreft high-end voor een budgetprijs!
MAAR: dat geldt alleen voor de allereerste generatie van dit toestel. Alle latere generaties hebben stelselmatig zwakkere en zwakkere voedingen en komen niet meer in de buurt van de prestaties van dit specifiek toestel.

SURROUNDPROCESSOR en -TUNER-VOORVERSTERKER: Onky Integra PR-SC886
Afbeelding
Deze vind ik verrassend goed, zeker gezien zijn prijs. Hij is alweer een beetje verouderd omdat hij bijvoorbeeld het nieuwe Atmos formaat niet ondersteunt, maar daar zit ik niet zo mee.
Vrijwel al mijn bronnen zijn digitaal en deze surroundprocessor en -voorversterker ondersteunt zowat alles wat ik erin pomp qua formaten. Meer moet dat niet zijn.

CD-SPELER: Sony CDP-XA20ES
Bijzonder hieraan is, dat die een vast cd-leesmechanisme heeft en de cd vastgehouden wordt met een puk.
Afbeelding
Afbeelding
Nu speel ik wel niet vaak meer cd's af -- ik heb de meeste geript en speel die dan af via mijn muziekstreamer.

SACD en DVD-AUDIO: Denon DVD3910
Afbeelding
Deze universele speler wordt alleen voor muziek gebruikt en speelt sacd's (stereo en multichannel) en dvd-audio af. Hij heeft een analoge multichannel uitgang die naar de Onkyo's analoge multichannel ingang loopt. Zo krijg je toch de allerhoogste kwaliteit. Deze Denon heeft wel een hdmi-uitgang, maar die dient alleen voor video en kan geen sacd of dvd-audio digitaal naar buiten sturen. Moderne allesspelers zoals die van Oppo kunnen dat wel.

BLU-RAY: Sony BDP-S5000ES
Afbeelding
Voor het afspelen van dvd's en Blu-Ray (ook BR-muziekschijven) dient deze Sony ES Blu-Ray-speler. Hij heeft ook een HD analoge multichanneluitgang, maar in dit geval heb ik hem dus via hdmi aangesloten.

MUZIEKSTREAMER: zelfbouw met Giada A51 als basis
Afbeelding
Hij wordt bediend met behulp van een webinterface en een netbook. De webinterface ziet er zo uit:
Afbeelding
Als basis heb ik een Giada A51 minipc'tje gebruikt. Besturingssysteem Debian Linux (rolling release, geen grafische desktop geïnstalleerd), mpd (Music Player Daemon) en de Client175 in python geschreven webinterface daarvoor. Alle muziek staat op een NAS. Zonder GUI start dit systeem binnen luttele seconden op. Het systeem wordt standaard geleverd met een 320 GB notebookhardeschijf, maar het kan ook starten van een eenvoudig usb-stickje. Die Debian zonder GUI en met mpd en de webinterface Client175 neemt minder dan 3 GB in beslag.
En het toestelletje is dus 19 cm hoog, 16 cm diep en 3 cm breed (zonder de voet). Heeft HDMI en VGA (maar die gebruik ik niet) en USB (zelfs één USB3) plus S/PDIF optisch via mini-TOSlink. Momenteel heb ik hem via hdmi aangesloten op mijn surroundvoorversterker. Bleek zeer eenvoudig: Debian herkende dat meteen als een geluidskaart en kon er meteen zonder installatie van wat dan ook mee werken. En het verbruik is minder dan 30W als hij muziek staat te spelen.
Zeer goedkoop systeempje, kan ook als htpc gebruikt worden of zelfs als superminidesktop ("nettop").
Tegenwoordig zou ik zoiets maken met een Raspberry PI of zo, en dat geldt eigenlijk ook voor de videostreamer.

VIDEOSTREAMER: volledig zelfbouw, besturingssysteem Debian Testing met Kodi
Afbeelding
en Kodi ziet er ongeveer zo uit:
Afbeelding
Mijn eisen voor een streamer: geen eigen opslag. Al mijn muziek en video staat op een NAS en dus moet de streamer die bestanden daar vandaan halen. Bovendien wil ik zowel audio en video kunnen afspelen, maar voor muziek wil ik geen tv moeten hebben opstaan. Er moet dus een andere bedieningsinterface zijn voor muziek dan voor video.
Tot dusver gebruikte ik daar een Netgear EVA9100 voor. Die bood zowel een TV-menu als een webinterface, maar helaas werkten die twee helemaal anders en bood de een functionaliteit die de ander niet had en omgekeerd. Zeer irritant. Tot overmaat van ramp kwam die Netgear het laatste jaar van allerlei videobestanden zeggen dat hij ze niet kon afspelen. Zoiets wordt normaal opgelost via firmware-updates van de fabrikant, maar je raadt het al: zodra er een nieuw model is, stopt de fabrikant daarmee. Als je alleen muziek wil afspelen is dat minder een probleem omdat de formaten daar vrij stabiel blijven, maar voor video heb je echt wel regelmatige updates nodig. Nu kan ik wel een nieuwe AV-streamer kopen genre Dune of Popcorn Hour, maar je bent ook hier steeds afhankelijk van de grillen van de fabrikant voor de updates en bovendien eisen de meeste van die AV-streamers gewoon dat je ze via de tv bedient. Conclusie: zelfbouwen maar.
Eerste probleem: lawaai! We willen natuurlijk geen lawaai van ventilatoren en zo. Er bestaan wel passief gekoelde htpc-kasten, maar die vond ik allemaal te groot. Als je een slimline cd- of dvd-speler formaat wil of nog kleiner, dan moet het een ITX-moederbord worden en krijg je problemen omdat allemaal gekoeld te krijgen. Venitilatoren zijn dan vrijwel onvermijdelijk.
Ik heb gekozen voor een MS-Tech MC-10-ITX kast en een MSI E350IA-E45 moederbord met geïntegreerde cpu (AMD Zacate E350 dual core), video (AMD ATI Radeon HD 6310) en geluid (ook AMD en 7.1) en met hdmi-uitgang plus s/pdif en meerkanaalsanaloog. Verbruikt in werking nog geen 30 W. Het probleem dat ik al vlug ondervond, is dat de voeding twee ventilatoren bevat en de cpu heeft er ook een ter koeling. De cpu-ventilator is stil, maar de twee voedingfans zijn dat dus niet en ze zijn duidelijk hoorbaar vanop mijn luisterplaats.
Ik heb de voeding uit de kast gehaald, hem opengemaakt en de voedingsaansluiting van de ventilatoren verlengd en naar buiten gebracht. Op die manier kon ik de voedingsplug van die twee voedingsfans aansluiten op de systeemventilatorenplug van het moederbord. En in het BIOS-setupmenu heb ik dan ingesteld dat de systeemfans maar voor 50% mochten draaien. Dat bleek voldoende om de boel stil te krijgen. En de koeling is nu natuurlijk minder dan eerst, maar als ik aan de fanopeningen van de kast voel is die een ietsje warmer dan lauw. Dat kan dus voor mij. Bovendien kan de computer de ventilatoren versnellen als het te warm zou worden. Het besturingssysteem kan starten vanaf een usb-stick (ook intern), maar omdat ik nog een 60 GB SSD had liggen heb ik die maar gebruikt.
Dan hebben we ook nog software nodig. Geen Windows uiteraard. Linux! Een makkelijke oplossing is Kodibuntu, een live cd op basis van Ubuntu en met de htpc-software Kodi als desktop voorgeïnstalleerd. Kodi bestaat ook voor Windows, voor wie masochistisch genoeg is om die gruwelijke gatenkaas absoluut te willen draaien.
Voorheen gebruikte ik deze pc ook als muziekstreamer, maar de laatste versie van Kodi toen dat nog XBMC heette bleek egoïstisch wat de geluidskaart betreft en wou die ineens niet meer delen met andere software. Dat heb ik dan opgelost door de muziekstreamer in een ander pc'tje op te nemen, zodat deze alleen nog maar als videostreamer dient met niet Kodibuntu maar Debian Testing plus Kodi als enige software. Debian Testing is een rolling release en dan kan ik eenvoudig het systeem iedere keer als ik het opstart laten bijwerken. Nieuwe Kodi-versies komen dan volautomatisch mee binnen en herinstallatie hoeft dan noot meer. Dat is bij Kodibuntu meestal wel nodig. De hdmi-uitgang wordt gebruikt om alle video en audio eerst naar de surroundvoorversterker te sturen en van daaruit naar mijn plasma-tv.

AFSTANDSBEDIENING: Logitech Harmony One+
Afbeelding
Het was natuurlijk niet de bedoeling tientallen afstandsbedieningen te hebben rondslingeren. Er zijn ruim 15 toestellen die op afstand bediend moeten worden bij verschillende activiteiten. Deze Logitech universele afstandsbediening doet alles op een gebruiksvriendelijke en makkelijke manier. Beste aankoop ooit!

BESCHOUWINGEN
Ik ben een geweldige fan van Audiostatic luidsprekers. Deze elektrostaten geven volgens mij een fantastisch en uiterst natuurgetrouw geluid. Ze zijn tweedehands voor erg weinig geld op de kop te tikken en te reviseren.
Mensen die eens willen komen luisteren kunnen daar zeker een afspraak voor maken met me. Ik heb een heel brede muzieksmaak en dat gaat van klassiek tot pop. De laatste jaren koop ik wel weinig popmuziek omdat de cd's bijna niet om aan te horen zijn vanwege de verschrikkelijke dyamiekcompressie die stelselmatig toegepast wordt. 'Loudness Wars', heet dat ook wel. Het meest luister ik dezer dagen naar klasssieke muziek, maar ik hou ook erg van bijvoorbeeld synthesizermuziek van Vangelis en vrijwel alles van Mike Oldfield. En filmscores van Hans Zimmer en zo kunnen mij ook zeer bekoren. Mijn favoriete instument is de piano. Als kind heb ik dat zelf zes jaar gedaan en toen ik daar stom genoeg mee stopte (puber he) heb ik wel altijd graag naar pianomuziek geluistered.

Over de jaren heen heb ik heel wat materiaal gehad en weer weggedaan (of soms ook gehouden). Luidsprekers zoals de B&W DM6, IMF TLS-50 en Super Compact, Mission 774, zelfs ooit Eltac Linear Response 6, Magnepan SMGa, enz. Transistor- en buizenversterkers en allerlei soorten cd-spelers. Voor dat laatste heb ik wel een zwak voor de betere Yamaha's, Sony's, Denons en Pioneers.
Het zwakke punt was elke keer weer de weergave van piano. Zodra een concertvleugel met fff of ffff aangeslagen wordt, gaat elke conusluidspreker die ik tot dusver gehoord heb steevast vervormen. Pas toen ik bij elektrostaten van Audiostatic terecht kwam (de ES-100 in 2002), klonk een piano voor het eerst zoals hij moest klinken. En zonder vervorming. Alleen de basweergave mocht nog wat beter. En dus kwam ik vervolgens bij Audiostatic DCI en ten slotte bij de ES-300RS terecht. Ook die mochten nog verbeterd worden en ik heb ze dus gemodificeerd. Eerst naar DCM3 (dat is een ES-300RS maar met de segmentering van een DCM5) en ten slotte naar DCM3-T7 (DCM3 met T700A-trafo's van Audio4 in Den Haag (deze firma bestaat inmiddels niet meer, uitbater is gepensioneerd).
Nu klinkt alles zoals ik het hebben wil. Het jarenlang experimenteren met verschillende conus- en elektrostatische luidsprekers en versterkers hebben mij veel ervaring opgebracht met het combineren van audiocomponenten. Daar hoort ook een zeer wetenschappelijke benadering bij voor het bepalen van het benodigd versterkervermogen (zie elders op dit forum) en aan welke andere technische parameters een versterker moet voldoen. Ik vind dat het pas zin heeft om naar de 'muzikaliteit' van een versterker te gaan luisteren als hij eerst aan alle technische vereisten voldoet. Kabels moeten gewoon dik genoeg zijn om de vereiste stroomsterkte te kunnen verwerken en gemaakt zijn van koper (geen legeringen en het veel duurdere zilver is weliswaar nog beter maar zinloos) en voorzien zijn van uitstekende niet-oxiderende connectoren. En dat kost absoluut geen vermogen!
Tenslotte heb ik zelf ook nog ooit een internetforum gestart over hifi en muziek: ZenAudio.
Enfin -- 't is lang geworden, maar nu weet je weer wat meer over me.
Laatst gewijzigd door BlackMonk op 01 feb 2018, 00:25, 5 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20295
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Re: BlackMonk

Bericht door Kilroy »

Amaai.... welkom op het forum! Ik ga dit straks nog eens op mijn gemak opnieuw lezen en bekijken!

Gebruikersavatar
TKuppens25
Super Pro
Berichten: 1274
Lid geworden op: 22 jul 2013, 20:04
Locatie: Lommel
Contacteer:

Re: BlackMonk

Bericht door TKuppens25 »

Welkom!
Van een voorstelling gesproken! Jesus! Straks en rustig lezen als ik thuis ben! Ziet er in ieder geval indrukwekkend uit!!

Gebruikersavatar
BlackMonk
Super Pro
Berichten: 204
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

Re: BlackMonk

Bericht door BlackMonk »

Afbeelding
Ik heb een Emotiva XMC-1 besteld.
Een kennis bood mij een zéér goede prijs voor de hoger vermelde Onkyo (die ik iets meer dan een jaar geleden aanschafte) en daardoor werd dat ineens mogelijk.
De Emotiva wordt normaal tegen het eind van de maand geleverd.

De links verwijzen allemaal naar de Franse verdeler en zijn dus ook in het Frans. Voor België, Nederland en Luxemburg is het Naamse bedrijf Cinéphil de exclusieve verdeler van Emotiva. In de zeer nabije toekomst zal het Amerikaanse Emotiva niet meer buiten Amerika leveren en uitsluitend via internationale dealers werken. Die zeer nabije toekomst is vanaf 1 oktober en de prijzen gaan dan ook met zo'n 10 à 20% de hoogte in...
Bij Cinéphil zijn het Franstaligen en hun hele website is eentalig Frans zonder vermelding van Emotiva. Tegen het eind van september zou er een nieuwe website moeten komen die Emotiva wel zal vermelden en tweetalig zal zijn: Frans en Engels.
Nederlandstaligen die een Emotiva willen bestellen via Cinéphil maar het Frans niet machtig zijn, kunnen het Engels gebruiken. Ze schijnen een Nederlandstalige verkoper te hebben, maar dan moet je natuurlijk al net daarmee contact hebben... Bij mij ging alle communicatie in elk geval uitsluitend in het Frans.

Gebruikersavatar
BlackMonk
Super Pro
Berichten: 204
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

Re: BlackMonk

Bericht door BlackMonk »

De Emotiva XMC-1 bleek voor mij een teleurstelling. De speakerconfiguratie met behulp van het Zweedse Dirac werkte gewoon niet behoorlijk en produceerde compleet foute meetresultaten. En als ik de luidsprekerbalans en -timing handmatig instelde, bleek de XMC-1 duidelijk hoorbaar de mindere qua geluidskwaliteit als mijn getrouwe Onkyo PR-SC886.
Ik heb maandenlang geduld gehad terwijl Cinéphil en uiteindelijk ook Emotiva USA hun best deden uit te vogelen wat er precies aan de hand was. Vermits iemand anders die ik ken en die ook een XMC-1 kocht die problemen niet ondervond, neem ik aan dat ik pech had en dat het om een exemplarische fout in mijn toestel ging. In elk geval konden noch Cinéphil, noch Emotiva USA het opgelost krijgen en dus heb ik de XMC-1 uit mijn rek gehaald, weer ingepakt en dan mijn Onkyo terug opgesteld. Wat een verademing! Zó moet het klinken!

De zaakvoerder van Cinéphil had me beloofd dat als ik niet tevreden was, dat ik dan het volledige aankoopbedrag teruggestort zou krijgen. Dat schept vertrouwen en dat verwacht ik ook van een goeie dealer.
Vandaag ben ik naar Namen gereden met de Emotiva en ik moet zeggen dat mijn respect voor Cinéphil en zijn zaakvoerder naar het maximum gestegen is. Ik werd er met alle egards ontvangen.
Toen ik vertelde dat ik een Marantz overwoog ter vervanging, vertelden ze me dat ze dat merk ook verdelen en als ik wilde, mocht ik een AV8802 (waarde 4000+ euro), een demotoestel, mee naar huis hebben om die uit te proberen en als ik die wil houden, krijg ik die aan dezelfde prijs als de Emotiva (een korting van meer dan 1000 euro). Kijk, dat noem ik klasse.
Morgen krijg ik visite en dus zal het er niet van komen, maar zondag ga ik die AV8802 zeer beslist opstellen en uittesten. Ik hou jullie natuurlijk uit op de hoogte.

Zo ziet een Marantz AV8802 eruit:
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
en de speakerconfiguratie:
Afbeelding

Jumping Jack
Super Pro
Berichten: 242
Lid geworden op: 04 mar 2013, 14:22

Re: BlackMonk

Bericht door Jumping Jack »

Dat is idd een uitstekende service, ik zie er dat niet teveel doen.

Gebruikersavatar
BlackMonk
Super Pro
Berichten: 204
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

Re: BlackMonk

Bericht door BlackMonk »

Nieuwste en voorlopig laatste AV-aanschaf:
Afbeelding(<klik!)
Een Marantz UD7007 allesspeler. Hij gaat twee spelers in mijn rek vervangen: de Sony BDP-S5000ES blu-rayspeler en de Denon DVD-3910 universele speler (dvd-video/dvd-audio/sacd/hdcd/cd). De Marantz doet al deze formaten en kan ze ook allemaal via hdmi naar buiten sturen en dat is wat ik wou hebben.

Als er mensen zijn die die Sony BR-speler of de Denon universele speler willen overnemen, dan kan dat dus vanaf nu.

Gebruikersavatar
BlackMonk
Super Pro
Berichten: 204
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

Re: BlackMonk

Bericht door BlackMonk »

En helaas vertoont mijn rechtervoorluidspreker een kraak die zeer storend is. Ik dacht eerst aan een gebraden statorweerstand, maar bij nazicht bleken die allemaal in orde. Het moet dus iets met het membraan zelf zijn. Dat betekent dat de luidsprekers terug naar Den Haag moeten voor nazicht. Met de coronaperikelen kan dat natuurlijk niet, en dus heb ik ze verhuisd naar mijn "archiefkamer". En een stel ludsprekers dat daar toch maar stond niets te doen heb ik opgesteld. Mijn voorkanalen bestaan nu uit een stel rode DCM3-T7 (op basis van ES-100) en een stel gereviseerde en licht gemodificeerde ES-200R luidsprekers. Dat ziet er nu zo uit:
Afbeelding(<klik voor groter plaatje)
Ja, het staat nog steeds behoorlijk vol cd's en dvd's. Ik ben er nog altijd mee bezig alles te rippen en dan in archiefdozen te stoppen, maar in mijn eentje gaat dat maar langzaam vooruit...
De gebruikte eindversterkers zie je hier duidelijker:
Afbeelding(<klik voor groter plaatje)
Van boven naar beneden:
1. Reckhorn A-800 monoeindtrap 1x800W voor aansturing passieve subwoofer
2. zelfbouw Hypex UcD400 klasse D, 2x400W/4Ω, stuurt de ES-200R aan
3. Musical Fidelity P.270-2, 2x300W/4Ω, stuurt de rode DCM3-T7 aan
4. Advance Acoustic MAA-406, 3x300W/4Ω, stuurt de achterkanalen (witte DCM3-T7 op basis van ES-100) aan.

Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20295
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Re: BlackMonk

Bericht door Kilroy »

WOW....... Indrukwekkend!

Gebruikersavatar
BlackMonk
Super Pro
Berichten: 204
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

Re: BlackMonk

Bericht door BlackMonk »

Als de coronacrisis achter de rug is, moet je maar eens komen luisteren he!
Vanuit jouw woonplaats is het zo'n anderhalf uur rijden. Zowel over Antwerpen als over Brussel...

Plaats reactie