Onsturicheit - In De Nevelen (Ambient - Drone - Experimental - soundscape)

Hier kun je uw favoriete cd's, platen bespreken...
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20813
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Onsturicheit - In De Nevelen (Ambient - Drone - Experimental - soundscape)

Bericht door Kilroy »

Vijf cd's kwamen er begin december 2018 uit van het project Onsturicheit op het Gentse label Wool-e Discs in de reeks Belgian NeuMusik (Chapter 15 tot 19). Dit is de vijfde en laatste in de reeks: Belgian NeuMusik Chapter 19. Het schijfje zit weer in een 4 panel digisleeve, gelimiteerd op 100 copies.

Afbeelding

'Onsturicheit' (= 'onsturigheid') is een Middelnederlands woord dat zoveel betekent als rumoer, lawaai, onstuimigheid, wildheid, woestheid, tomeloosheid, uitgelatenheid. Achter het project zit Gentenaar Peter Moorkens en zijn facebook pagina omschrijft de muziek van zijn project als 'een filmisch psychedelisch en elektronisch analoog palet van zeer rijk klinkend materiaal dat ongeziene beelden in je hoofd brengt en je naar plaatsen elders brengt'. De sleutelwoorden zijn soundscapes en samples, sequencers en klanktapijten. De muziek van Onsturicheit is grotendeels elektronisch en onvoorspelbaar en klinkt altijd weer anders. Ook nu weer; dit album is het meest gitaardrone gerichte uit de reeks.

“In De Nevelen” (52 minuten) bevat slechts vier tracks. “Neveldauw” en “Nevelbeeld Van Waan“ (beiden 12,5 minuten), “De Nevelkarre” (19 minuten) en “Nevelblauw” (8 minuten). Alle tracks werden 'live in de homestudio' opgenomen, in de lente van 2017. Zo gaat Peter Moorkens bijna altijd te werk en zelden wordt iets toegevoegd achteraf. Voor “In De Nevelen” werd gebruik gemaakt van modulaire synthesizers, een sampler, een drumcomputer en een Eastwood Bariton gitaar waarmee gitaarloops worden gecreëerd met minimale effecten (delay) en verschillende loopers. Zo kon Peter Moorkens melodieën starten en afbreken zonder dat de flow van de muziek verstoord werd.

Op dit album wordt voor het eerst intensief gebruik gemaakt van geloopte gitaareffecten om het soort gitaardrone te creëren dat wel in de richting gaat van wat Dirk Serries doet (onder zijn eigen naam of met Fears Fall Burning). Maar ook de analoge synthesizers zijn nog van de partij en uiteraard de samples. In “Nevelbeeld Van Waan” en “De Nevelkarre” zitten weer ritmische geluiden als van oude analoge toestellen (kopieerapparaten, faxen) en vervormde stemsamples. “De Nevelkarre” is de langste en meest beatgerichte track en bevat samples van een toespraak (met licht Nederlands accent) die wel lijkt op die van een prekende dominee in een kerk. Eerst zeer moeilijk verstaanbaar want overstemd door een drone maar tegen het einde wordt echt verstaanbaar wat hij zegt: 'Heb mij lief, ontmasker mij' etc.

Slottrack “ Nevelblauw” is mijn favoriete track op dit album en na de drie dronescapes een buitenbeentje omdat de gitaar hier niet enkel wordt gebruikt om drones te genereren. Hier weerklinkt warempel echt gitaarspel, vrij minimalistisch maar toch melodieus en heel sfeervol.

Ook het laatste hoofdstuk van het Onsturicheit vijfluik is weer een aanrader, nu in de eerste plaats voor de ambiente gitaardrone fan. Het geheel van de vijf albums is bij de Wool-e Shop ook verkrijgbaar als de box "Wanneer De herder Doolt, Zo Dolen De Schapen". Het unieke aan de box is dat elk van de vijf albums weer anders klinkt met zijn eigen unieke sound en karakteristieken.

Beluister "Wanneer De Herder Doolt, Zo Dolen De Schapen" op bandcamp.

Dark Entries 28-01-2019

Plaats reactie