Goldmine Grading System

Hier kun je met al de rest terecht
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19107
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Goldmine Grading System

Bericht door Kilroy »

Het Goldmine Grading System wordt door de meeste platenverkopers gebruikt. Het beperkt zich niet alleen tot de plaat zelf, maar gaat ook over de hoes. Hieronder hebben we systeem het in het kort opgesomd.

Mint (M): Dit is het allerbeste wat je als platenverzamelaar kan overkomen. Het vinyl en de hoes is in nieuwstaat en nog nooit gedraaid, vaak is deze ook nog verzegeld. Still Sealed (SS) wordt dit ook wel genoemd. Het is voor tweedehands elpee’s zo goed als onmogelijk om als Mint bestempeld te worden. Dat geldt eigenlijk alleen voor spiksplinternieuwe elpee’s.

Near Mint (NM): Een tweedehands plaat kan niet hoger worden gewaardeerd als Near Mint. Het vinyl bevat geen fouten en speelt perfect af, het vinyl is helder en glimmend en het label heeft geen beschadigingen. De hoes vertoont geen sporen van slijtage en ziet er bijna als nieuw uit. NM is de hoogste gradatie die word toegekend aan een gespeelde plaat. Goldmine Records omschrijft het als volgt:

Een plaat die niet helemaal aan de Near Mint classificatie kan tippen, wordt beoordeeld als een Near Mint (NM of M-). Bijna perfect, maar niet helemaal.

Very Good Plus (VG+): Soms wordt dit ook wel aangeduid als Exellent (EX). Deze platen zijn gebruikt, maar goed onderhouden. Je ziet sporen van gebruik, kleine krasjes. Dit heeft nauwelijks effect op de kwaliteit van het geluid. Het vinyl ziet er goed uit en glimt. Het label kan kleine imperfecties vertonen, maar is schoon. Bij hoezen zijn er sporen van slijtage zichtbaar. Vaak zie je dat de randen zijn versleten, maar de hoezen verkeren wel in een goede staat. Er kan een plekje van een prijssticker op de hoes zitten, een geschreven tekst of een knipje in de hoes. Dit wordt wel ook wel een ‘cut out’ genoemd.

Very Good (VG): Het vinyl heeft duidelijk krasjes die zorgen voor ruis of licht gekraak. Meestal is dit het duidelijkst hoorbaar bij rustige stukken in de muziek. De plaat slaat niet over. Het vinyl oogt een beetje flets en grijsgedraaid. Het label en de hoes zijn ontsierd door kleine scheurtjes, plakbandrestjes, stickers of zijn beschreven. Maar de hoes en label zien er nog steeds acceptabel uit. Een VG plaat gaat over de toonbank voor zo’n 25 procent van de Near Mint waarde.

Good (G): Duidelijk gespeeld, flets en grijsgekleurd vinyl met diepere krasjes. Je hoort gekraak en ruis, maar de plaat slaat over. Het label kan duidelijk beschadigingen vertonen en de hoes vertoont duidelijke slijtage of scheurtjes. Er zijn overigens ook tussengradaties, zoals Good Plus (G+) en Very Good Minus (VG–). Deze platen worden in de regel verkocht voor 10 to 15 procent van de Near Mint waarde.

Poor (P), Fair (F): Deze platen zijn het spelen en verzamelen niet waard. Ze zijn gebarsten, kromgetrokken en niet afspeelbaar zonder over te slaan of te blijven hangen. Ook de hoes is er belabberd aan toe: waterschade, scheuren of zit vol met stickers. Dergelijke platen belanden in de vuilnisbak, worden gebruikt als decoratiemateriaal of worden verkocht voor een paar centen. Vaak krijg je er niet meer voor dan o tot 5 procent de Near Mint waarde.

Plaats reactie