John Coltrane – Both Directions at Once (The Lost Album)

Met een voorkeur voor Belgische muziek !
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 14917
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

John Coltrane – Both Directions at Once (The Lost Album)

Bericht door Kilroy » 30 jun 2018, 13:13

De Heilige Graal. Het elfendertigste wereldwonder. "This isn't like coming across an artefact", aldus jazzgrootheid en Coltrane-volgeling Sonny Rollins in UNCUT over deze onlangs ontdekte, verloren gewaande opnames. "This is like discovering a whole new chamber of The Great Pyramids." Inderdaad, de zeven nummers die het John Coltrane Quartet in 1963 opnam in amper vijf uurtjes in de New Jersey-studio's van Rudy Van Gelder, voelen aan als een ware schat. De uitmuntende klankkwaliteit van deze fonkelend composities doet verbazen.
Afbeelding
Both Directions at Once, een plaat die decennia lang stof lag te vergaren in het huis van Coltranes ex-vrouw Naima Juanita Grubbs, doet dienst als een soort overgangsplaat die een brug slaat van de meer aardse stijl van de fifties-Coltrane naar de kosmisch verantwoorde experimenten die de saxgod naar het einde van zijn leven aanhing. Want hierna volgden de geniale platen Crescent, A Love Supreme en Ascension, kunstwerken die Coltranes reputatie als transcendente, buitenaardse jazzvernieuwer voor eeuwig bevestigden.

Van het lustig swingende 'Untitled Original 11383 (Take 1)' over een aan flarden gereten 'Nature Boy' en exotischer, op Arabische leest geschoeide composities tot bij rauwe duels met Elvin Jones en diens duivelse polyritmiek: je snakt naar adem bij zoveel eclecticisme. Zoonlief Ravi Coltrane zou naar verluidt het nieuwe werk aan het repeteren zijn met zijn band. Welke organisator haalt hem naar België?

Plaats reactie

Terug naar “Nieuw uitgebracht”