Hoera - 'Beestentijd'

Met een voorkeur voor Belgische muziek !

Hoera - 'Beestentijd'

Berichtdoor Kilroy » 18 Jun 2017, 05:20

Uit de stal van Granvat, het wonderlijke platform waarop jazz, folk en avantgarde zich aan een lekker schurend triootje met elkaar wagen. Op het tweede album van dit met een Young Jazz Talent bekroonde project zoekt het feeërieke de geruisloosheid op, slingeren gloeiende akoestische klanken zich langs koortsachtige elektronica en kruipt stonede jazz onder de benen van dromerige postrock door. De daders? Stijn en Bert Cools (van oa. Book Of Air) en Dries Laheye (van STUFF.).

Afbeelding


Beluisteren kan hier, maar blijkbaar wordt deze plaat (momenteel ????) enkel als digitale download aangeboden....
Gebruikers-avatar
Kilroy
Site Admin
 
Berichten: 12328
Geregistreerd: 15 Sep 2012, 18:26
Woonplaats: Gent, België

Re: Hoera - 'Beestentijd'

Berichtdoor Kilroy » 18 Jun 2017, 13:36

HOERA. – BEESTENTIJD

Hoera.! Met Beestentijd, natuurlijk uitgebracht op hun eigen platenlabel Granvat, brengt het trio bestaande uit de broers Bert en Stijn Cools (Granvat) en bassist Dries Laheye (Stuff!, Brzzvll, Jameszoo) misschien wel het meest opgemerkte album van 2017. Nuja, het gaat veel verder dan louter een album.

Als vanouds werkt de groep rond parameters als tijd, ruimte en klank. En veel fantasie, want Beestentijd is een uiterst doordacht concept dat de notie ‘album’ vér overstijgt. Je zou het kunnen omschrijven als een heel ongewone, unieke beleving, die net door zijn uitgesproken eigenzinnig karakter op een of andere manier sterk bijblijft en danig indruk maakt.

Ja, de muziek klinkt traag en dromerig. Maar dat zijn geen belemmeringen om daar iets bij te voelen. De muziek van het Antwerpse trio Hoera. voelt aan alsof je in zekere zin uit een teletijdmachine stapt, recht de door de hoes gesuggereerde omgeving in. Tussen de beesten, in het weidse gras. Al dan niet dagdromend.

Pracht van een hoes (courtesy of Johan Meuris) die heel goed de luisteraar op weg zet in zijn of haar beleving van de muziek. Want in essentie gaat het net daar om. Beleven, voelen, ervaren. Beseffen dat de muziek traag, maar trefzeker op je inwerkt als luisteraar. Muziek die je zowaar aanzet tot filosofische vragen zoals “waar ben ik?”.

Het trio werkt met minimale middelen (een handvol akoestische en elektrische gitaren, aangevuld met de bas van Laheye en de drum en percussie van Stijn Cools), maar zet alwéér een maximaal effect neer. Alweer, want in 2013 bracht Hoera. nog het toepasselijk getitelde debuut Pracht uit.

Hoera. levert een unieke geluidswereld waarin het heerlijk verdwalen is. Mee geïnspireerd door de ambient van Brian Eno of de texturen van modern day Daniel Lanois zoekt het trio naar een heel eigen sound. En daar slagen ze wonderwel in. De soms nogal strikte opdeling in vakjes en hokjes, daar hebben ze totaal lak aan. Terecht ook, want vrijwel elke poging om deze muziek te beschrijven lijkt bij voorbaat gedoemd om te falen.

Wat valt er te zeggen? Maakt Je Blij. Dat het een waar genot is om naar deze wonderlijke muziek te luisteren en er helemaal in op te gaan. En vooral dat deze groep uiterst kundig experimenteert in de negen verrijkte klanklandschappen die Beestentijd telt.

Wat telt zijn de bewegingen, de gitaarlijnen die soms zachtjes deinen. Vaak doet het album wat minimalistisch aan, maar daarin zit net de grote sterkte van dit trio vervat. Slaapgraag duidt al aan dat het trio met zijn bijzondere klanken een soundtrack levert bij een zekere, niet volledig bewuste droomstaat. Hoera. prikkelt op een ongehoorde manier de verbeelding. En dat vinden wij bijzonder fascinerend om te zien, horen en ervaren.

U hoort het. We zijn ruimschoots enthousiast (het folky Jajaaa!). Je zou overigens voor minder. De scheppende, vitale, levenbevestigende kracht die van dit trio uitgaat is immers erg groot.

Neem nu die in het albumdoosje bijgeleverde puzzel met downloadcode. Alleen al daarvoor zou uw interesse gewekt moeten zijn. Op een moment dat de muziekindustrie in zak en as zit omdat er steeds meer aandacht is voor digitale muziekplatformen, zorgen zij voor een uiterst creatieve oplossing. Puzzelen maar, met de driehonderd stukjes. Die geeft aan dat ook zij al puzzelend dit Beestentijd tot stand gebracht hebben. Bert Cools gaf in een recent interview te kennen dat hij vaak de aanzet geeft, maar dat Hoera. (en in casu dus ook het nieuwe album) echt een product van samenwerking is. Een hecht samenspel van jonge muzikanten die haast schilderen met klanken.

Het interessante aan dit concept is dat Hoera. niet mikt op instant tevredenheid en al helemaal geen toegevingen doet aan de soms welig terende schaamteloze commercie. Integendeel, het zijn muzikale scheppers die blijven zoeken en experimenteren tot de muzikale puzzelstukjes in elkaar vallen (Zondag Geluk). Het is hoogst originele muziek met aan de oorsprong het gegeven dat verschillende diersoorten een andere tijds- en klankbeleving hebben.

Grote moeilijkheid en risico is dat net door het instrumentale aspect velen dit beschouwen als wat toevallig tot stand gekomen klankbehang. Dat is het nu net niet. Uit het gelaagde en veelzeggende Beestentijd spreekt een overduidelijke liefde voor natuur, oprechtheid en spontaniteit. Zij bekrachtigt ook de notie dat muziek een inspiratievolle en helende kracht is.

Vergeet whatever format en beleef, ervaar Beestentijd. Veilige reis toegewenst!

Tracklisting Beestentijd:
Ti
Maakt Je Blij
Deinen
Slaapgraag
Jajaa
Treta
Arklys
Zondag Geluk
Ming

Bron: Written in Music (Philippe De Cleen) - 10-06-2017
Gebruikers-avatar
Kilroy
Site Admin
 
Berichten: 12328
Geregistreerd: 15 Sep 2012, 18:26
Woonplaats: Gent, België

Re: Hoera - 'Beestentijd'

Berichtdoor Kilroy » 21 Jun 2017, 12:49

Vergeet de klassieke platenhoes, HOERA. brengt een puzzel uit

LOOK HOES TALKING: HOERA. – ‘Beestentijd’

In de rubriek Look Hoes Talking gaan we normaal op zoek naar het verhaal achter een Belgische platenhoes. Het Antwerpse trio HOERA. brengt zijn tweede album Beestentijd echter uit in de vorm van een puzzel, met artwork van ontwerper Johan Meuris.

HOERA. is niet vies van avontuur. Op hun tweede album Beestentijd verkennen Bert en Stijn Cools (van Book Of Air) en Dries Laheye (van STUFF.) het spanningsveld tussen jazz, elektronica en postrock. Net zo avontuurlijk: ze brengen geen cd of vinylplaat uit, maar een puzzel.

“Het idee vloeit voort uit de muziek”, vertelt gitarist Bert Cools. “Alles kwam bij elkaar en het bleek plots een coherent album te zijn. Het zet aan tot dromen. Wie naar Beestentijd luistert, neemt daar best uitgebreid de tijd voor. In die zin is de puzzel een metafoor.”

Ook het leggen van een puzzel vraagt tijd. Hij zou ongeveer anderhalf uur in beslag nemen, “al hangt het af van je puzzelkwaliteiten”, lacht Cools. “We wilden overigens niet per se een nieuw medium introduceren, want de cd en lp zijn prima dragers, maar de puzzel past perfect bij het idee rond Beestentijd. Wanneer we muziek maken en spelen, hechten we veel belang aan rust en tijd.”

Afbeelding


Zwevende buffels

Voor het ontwerp kwam HOERA. uit bij grafisch ontwerper Johan Meuris. “Hij is een jeugdvriend van onze drummer Stijn en zijn stijl beviel ons meteen. In onze muziek draait het rond vrijheid, rust en fantasie, en die elementen herken je ook in zijn werk.”

Het ontwerp heet Bonasus en is een bestaand werk van Johan Meuris. “We waren meteen verkocht toen we de zwevende buffels zagen. Het sluit ook nog eens perfect aan bij de albumtitel. Dieren hebben een ander metabolisme en een andere tijdsbeleving. Een hond hoort ons trager en een mier kan de walvis niet verstaan. Daar gaat Beestentijd over.”

Waar het originele werk Bonasus over gaat, weten ze niet. Ze hebben bewust niet naar het verhaal achter het ontwerp gevraagd. “Wanneer je naar muziek luistert, ken je ook niet altijd het achtergrondverhaal.”

Het staat buiten kijf dat HOERA. een grote kanshebber is op de originaliteitsprijs, maar wat hopen ze dat de muziek en puzzel losweken bij de mensen? “Iemand noemde het concept niet hip en daarom tijdloos.” Wat oorspronkelijk een origineel idee was, blijkt nu ook een toffe teambuildingactiviteit. “Soms denken we dat er een stukje ontbreekt. We beginnen dan met z’n drieën te puzzelen voor de zekerheid.”

Beestentijd van HOERA. is uit bij granvat. De band stelt het album op 15/6 voor in Het Bos, Antwerpen en op 13/7 op Gent Jazz met Hiele. granvat.com

De Morgen 15-06-2017
Gebruikers-avatar
Kilroy
Site Admin
 
Berichten: 12328
Geregistreerd: 15 Sep 2012, 18:26
Woonplaats: Gent, België


Terug naar Nieuw uitgebracht

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron