Watson’s VinylCare platenwasmachine

Laat weten hoe jij het hebt opgelost....
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19107
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Watson’s VinylCare platenwasmachine

Bericht door Kilroy »

Platenwasmachines zijn er in soorten en maten, van de betaalbare versies tot Duitse producten die pretenderen veel en veel beter te zijn en daarom het 10-voudige kosten. Uiteindelijk draait het maar om één ding: Maak de plaat grondig schoon.
Afbeelding
Watson’s heeft dat goed begrepen en brengt een platenwasmachine op de markt die is vervaardigd volgens eigen specificaties. En (niet onbelangrijk) Watson’s houdt ook spare parts op voorraad, zodat de in Nederland gevestigde technische dienst op die manier alles rap kan vervangen. Niet dat dat snel nodig zal zijn want de mensen achter het merk hebben al heel wat platenwasmachines door de handen laten gaan, waarvan er veel een service/upgrade beurt nodig hadden en in die valkuil willen ze niet terecht komen.

Compact en degelijk

De volledig uit aluminium vervaardigde Watson’s basisbehuizing meet maar 30x18x24cm (BxDxH) en kan daarom gemakkelijk worden opgeborgen na gebruik. Op de bovenkant zit het draaiplateau met een doorsnede van 23cm en een zuigarm voor LP’s. Los levert Watson’s armen voor EP’s en/of singles als u daar behoefte aan heeft. De arm rust op een veer en zit laag genoeg om zelf te zakken als de zuigkracht goed staat afgesteld.
De wasmachine heeft een regelbare zuigkracht, daarmee is hij toch wat stiller te krijgen dan de meeste andere machines die meer lijken op straaljagers dan vinylreinigers. Intern is een opvangbak voor afgezogen vloeistof dat via een slang met “kraantje” kan worden afgetapt. De plaat wordt vastgezet met een clamp en dan een vast te schroeven knop. Twee schakelaars op de voorzijde zijn er om de motor en de afzuiging los van elkaar te starten en te stoppen.
Afbeelding
Handbediend

De wasmachine moet geheel met de hand worden bediend. Plaat opleggen, clamp neerleggen, knop vastzetten, vloeistof zelf opbrengen, met een borstel verdelen, zuigarm indraaien, afzuiger starten en de plaat vervolgens omkeren, waarna het proces zich herhaalt. Geen dubbele werking die onder en boven tegelijk reinigt en geen doseer/verdeelsysteem voor vloeistof. Is dat erg? Welnee, het wassen gaat snel en effectief.
Afbeelding
Slechts één maal roteren is genoeg om alle vloeistof weg te zuigen en dan staat de afzuiging nog lang niet voluit aan. Ik gebruikte als vloeistof Pebbles Total Spray, handig op te brengen met een spuitfles. Het concentraat laat geen residu achter en maakt goed schoon. Het moet ongeveer 20 seconden op de plaat blijven en met de met de Watson’s meegeleverde borstel in de groef worden verdeeld naar twee kanten. Ik kreeg er zelfs platen mee schoon die ik eigenlijk al had opgegeven vanwege de rommel die er ooit overheen was gegaan.

Tegendraads

Een beetje lastig vind ik dat de knop tegen de normale draairichting in vastgezet moet worden, vooral omdat de puck van een tijdelijk aanwezige platenspeler juist de normale kant op moet draaien. Volgens Watson’s is dat tegengestelde schroefdraad fijn, want als je de motor van de wasmachine start en de knop tegenhoudt draait hij zichzelf vast.

Er is nog een veel belangrijker reden om het schroefdraad om te keren, want als je met borstelen of door middel van het vacuüm een kracht uitoefent op de plaat dan zet de puk zichzelf vaster. Zelfs als de plaat aanvankelijk slipt dan komt hij vast tijdens het schoonmaak proces. In tegenstelling tot machines waar de plaat tijdens het schoonzuigen soms gaat slippen.

Conclusie

Ik kan mij platenwasmachines bedenken met fancy plexiglas behuizingen en gouden naamplaatjes die precies hetzelfde doen als de Watson’s, misschien iets meer geautomatiseerd, maar de platen krijgen ze niet schoner. Dus waarom zou u veel meer investeren als degelijke eenvoud ook uw motto is? Het enige fancy aan de Watson’s is de naam die opborrelde in het brein van de ontwerper. Voor 495 Euro vindt u naar mijn idee geen betere platenwasmachine en zeker niet met daarachter een prima service. Dus gewoon dik aanbevolen voor de vinyladept.

Watson’s platenwasmachine 495 Euro, Verkrijgbaar o.a. bij http://www.vinylvinyl.nl

Audio Creative 24-01-2017

Plaats reactie