Standbeeld van Jacques Brel onthuld in Brussel

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld

Standbeeld van Jacques Brel onthuld in Brussel

Berichtdoor Kilroy » 12 Okt 2017, 17:17

Op het Oud Korenhuis in Brussel is vandaag een standbeeld van Jacques Brel onthuld. Het bronzen beeld van de Belgische zanger werd ontworpen door de Brusselse kunstenaar Tom Frantzen en toont een zingende Brel met open armen.

Afbeelding


Het standbeeld staat op de hoek van het driehoekige pleintje en richt zich naar de afdalende Eikstraat waar zich aan de voet Manneken Pis bevindt.

"Jacques ontvangt je met open armen als je van beneden komt", vertelt kunstenaar Tom Frantzen. "Wanneer je dichtbij komt, lijkt het dan alsof je een concert van hem bijwoont, want hij staat op een klein verhoog. Langs achteren lijkt het alsof Brel opstijgt, wat symbool staat voor het gevoel van vrijheid waar hij voor stond."

'Mijn vlakke land'

Het standbeeld is verder nog versierd met rozen, vrouwenschoenen met een hak, snoepjes en acht van zijn bekendste platen. 'Le plat pays' is daarbij bewust in het Nederlands vertaald en geschreven als 'Mijn vlakke land'. "Dat is om te tonen dat hij niet tegen de Vlamingen is. Hij zei het ooit zelf dat hij een Vlaming is die de Franse taal gebruikt. Jacques Brel was een echte Belg", aldus Frantzen. Die is eveneens de ontwerper van het Zinneke, het bekende plassende hondje in de Kartuizersstraat.

Het standbeeld kwam er op initiatief van Marion Lemesre, schepen van Economische Zaken, en de buurthandelaars van de handelaarsvereniging van het Oud Korenhuis.

De Morgen 12-10-2017
Gebruikers-avatar
Kilroy
Site Admin
 
Berichten: 12718
Geregistreerd: 15 Sep 2012, 18:26
Woonplaats: Gent, België

Terug naar Nederlandstalige Nieuwsberichten

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten