50 jaar geleden dreigde het lied uit de popgeschiedenis gewist te worden, nu kan het dé zomerhit worden

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 17398
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

50 jaar geleden dreigde het lied uit de popgeschiedenis gewist te worden, nu kan het dé zomerhit worden

Bericht door Kilroy »

De originele Britse artiest had er geen sikkepit succes mee. Louis Neefs’ versie stond amper twee weken in de hitparade. En toch leveren we het eco-protestliedje ‘Laat ons een bloem’ al vijftig jaar van generatie op generatie over. Deze week lanceerde LikeMe, de band van de gelijknamige serie, hun versie, waardoor straks ook Ketnetters voor altijd met deze oorworm zitten.

Afbeelding

“De wereld, die moet nog een eeuwigheid mee”, zong Louis Neefs in Laat ons een bloem. En dat liedje, dat gaat ondertussen ook al een halve eeuw mee. Nochtans. Het werd geschreven en gezongen door ene Wally Whyton. Leave them a flower, heette het toen. Whyton was in de jaren 60 de zanger van de Vipers Skiffle Group, waarvoor George Martin, de fameuze vijfde Beatle, de productie deed. Toen het succes uitbleef, ging Whyton tv-programma’s voor kinderen maken.

“Op een dag werd een 200 jaar oude eik naast mijn deur omgehakt om plaats te maken voor een flatgebouw”, schreef Whyton in 1968 aan zijn uitgever.” Dat gaf me de inspiratie voor het liedje, een pleidooi om iets voor de kinderen over te laten.” Hij hoopte op een hit en liet zich daarom voor de melodie inspireren op de countryklassieker The streets of Laredo.Maar het liedje werd geen succes en dreigde weg te glijden in de spelonken van de popgeschiedenis. Ware het niet dat Louis Neefs het twee jaar later ontdekte tijdens zijn zoektocht naar kwaliteitsvol materiaal om te coveren. “Laat ons een bloem was zeker niet Louis’ grootste commercieel succes” zegt zijn zus/zangeres Connie. “Het nummer stond maar twee weken in de hitparade. Maar Louis jaagde niet per se hits na. Het was hem toen echt om de milieubewustwording te doen. Hij had gezien hoe de aanleg van de E34 ons Kempendorp Gierle in twee scheurde. Louis’ natuurhart bloedde.”

Burgerprotest

Mieke Vogels (Groen) zegt dat Laat ons een bloem niet toevallig in 1970 in Vlaanderen aansloeg. “We waren toen voor het eerst in de ban van het milieu. Er waren plannen voor een duwvaartkanaal tussen Oelegem en Zandvliet dat de Antwerpse haven met het Albertkanaal zou verbinden. Waardevol natuurgebied zou verdwijnen. Daar rees veel burgerprotest tegen. Tegelijk was er de opkomst van de Groene Fietsers, onder leiding van pater Luc Versteylen. Uit die burgerbewegingen is later dan de groene partij Agalev gegroeid.”

In 2000 maakte zoon Gunther Neefs Laat ons een bloem weer hip door het tijdens een herdenkingsconcert in het Sportpaleis “samen” te zingen met zijn overleden vader op videoscherm. “De reden waarom we net dit nummer kozen, bewijst ook hoe uniek het liedje is: dit is het enige nummer uit heel vaders oeuvre waarvan de originele opnameband is bewaard gebleven. Alsof ze toen al voelden dat dit nummer voor het nageslacht bewaard moest blijven.”

Yevgueni wint

In 2006 kwam Laat ons een bloem weer onder de aandacht van het grote publiek. Toen won de aanstormende band Yevgueni er de eerste editie mee van de VRT-liedjeswedstrijd Zo is er maar één.

“We waren eigenlijk ingeschreven met Een heel klein beetje oorlog van Noordkaap”, vertelt frontman Klaas Delrue. “Maar kort voor we aan de beurt waren, vroegen ze ons toch een sneller protestliedje te zoeken. Ik kwam uit bij Laat ons een bloem, dat ik in het vijfde leerjaar had leren kennen tijdens de milieuweek van onze geëngageerde juf. Qua tekst een zware aanklacht maar toch met een uptempo. Tiens, misschien is net dat wel het geheim achter het succes van deze popsong.”

Na die overwinning stond Yevgueni voor de moeilijke keuze: Laat ons een bloem op single uitbrengen of niet. Hun eerste cd was een jaar uit en ze waren bezig aan de tweede. Daartussen een single droppen die geheid een hit zou worden, was zeer verlokkelijk. Maar hun producer/platenbaas Wouter Van Belle raadde het af: “Jullie zullen nadien voor altijd met dat ene liedje geassocieerd blijven, zei hij. We hebben Wouters raad gevolgd. Onze tweede cd sloeg aan en zette Yevgueni op de kaart. Maar tijdens optredens zat Louis Neefs wel altijd bij onze bisnummers.”Chequeboek

In 2017 nam actrice Veerle Baetens met The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band een Laat ons een bloem-steunsingle voor Natuurpunt op.

En nu dus brengt LikeMe Laat ons een bloem uit als zomersingle. Thomas Van Goethem (31), het brein achter de gelijknamige Ketnetserie, speelde al lang met het idee het liedje in hetrepertoire te stoppen. Vorig jaar, tijdens de zomertoer, zette hij het al eens op in de auto. De reactie van de cast was voor hem een go.

Van Goethem maakte een modern arrangement, maar van de tekst bleef hij af. Dus zingen de LikeMe’ers En jij door je tankers en chequeboek bedorven. “De jeugd weet inderdaad niet meer wat een chequeboek is”, zegt Van Goethem lachend, “maar dat kan – zoals alle LikeMe-liedjes –aanleiding zijn voor een gesprek tussen de generaties.”

Het Nieuwsblad 23-05-2020

Plaats reactie