Foreign/National – The Garden (★★★★): Ongeremd tuinieren

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 17782
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Foreign/National – The Garden (★★★★): Ongeremd tuinieren

Bericht door Kilroy »

Foreign/National is een van de vele vruchten van de magische combo die Australië en psychedelische muziek al sinds jaar en dag blijkt te zijn. Debuutplaat Dépaysement van 2017 betekende alvast een eerste gedesoriënteerde sessie invloeden plukken en ook het nieuwe The Garden breit verder op dat elan. De mannen blijken niet enkel goed in geografische namen bedenken, want hun klank is er één waarvan je na de eerste paar seconden al beseft dat je naar een succesverhaal aan het luisteren bent.

Afbeelding

Doorheen heel het album klinkt Foreign/National zoals hun naam suggereert. Ze halen de exotiek uit alle hoeken die ze maar willen ontdekken, maar houden het allemaal nog behapbaar genoeg door wederkerende structuren en hier en daar een ‘normale’ passage om een gevoel te creëren van dichtbij huis en tuin te zijn. The Garden brengt tuinieren naar een heel ander niveau. Voor sommigen zal het misschien niet afgelikt en symmetrisch genoeg zijn, maar het schijnt zelfs gezond te zijn voor je tuin om die ietwat te laten verwilderen en alles simpelweg te laten bloeien. We moedigen deze luie tuinierstactiek dus enkel aan, want vervolgens kunnen we samen met Foreign/National op expeditie trekken in onze eigen tuinjungle.

We beginnen eraan met “Balmy Evening”: een geweldige mélange van funk, een exotisch sfeertje, een psychedelisch gevoel en een onbezorgdheid die we sinds de aanloop naar de coronadagen niet meer ervaren hadden. Zonder te veel van het goede te worden, neigt de song naar de tien minuten. Lustig wordt “Balmy Evening” uitgesmeerd als een lippenbalsem op droge lippen. Het dringt door tot in je binnenste en heeft een fris smaakje; Labello is er niets tegen.

De vibe wordt er enkel plezieriger op tijdens “Heat” en “Circle Back”. Een vette The Claypool Lennon Delirium knipoog weet ons hier makkelijk te verleiden. De spitse en frisse bas samen met de levendige percussie contrasteert met het dromerige karakter van het stemgeluid en andere toevoegingen. Het aanwenden van frisse baslicks en guitigheid blijkt een succesformule waarmee ze werelden verkennen op hun dooie gemakje, waar Elon Musk nog iets van kan leren.

Iets evidenter zijn “Diamond Mine” en “Love Control”. De strofes zijn conventioneler, wat maakt dat we enerzijds content zijn met tenminste enkele steunpilaren doorheen deze exotische funktour, maar anderzijds had uitgeput eindigen na een luisterbeurt ook gerust gemogen. Hoe dan ook, de songs in kwestie blijven heel gemakkelijk hangen en hebben een onmiskenbare hymnewerking.

Die hypnotiserende uitwerking wordt er nog extra groengeurend op tijdens “Honest Man”, “Valley of Time” en “Let It Be What It Is”. Die eerste twee zetten vooral in op een kwak wazigheid en een laidback voortkabbelen. Ze klinken als bakken in het zonnetje met als enige zorg het feit dat je jezelf al te lang niet meer ingesmeerd hebt. “Let It Be What It Is” teert dan weer op een trage opbouw van feel-goodklanken. Deze afsluiter is even nagenieten van The Garden: alle facetten van de groep passeren nog eens rustig de revue. Het voelt bijna aan als een filmcredit die zodanig entertainend gebracht wordt dat je ambetant zou worden wanneer de cinemalichten weer te vroeg aan gaan.

Ondanks alle rariteiten weet de groep een rode draad te steken in het album en de cirkel ook mooi rond te maken. Foreign/National serveert een uniek gerechtje dat je beter smaakt dan aanvankelijk verwacht en dat je liefst van al meteen zou willen integreren in je doordeweekse kost tussen de patatten en de pasta’s en de pizzaslices door. The Garden is niet het meest experimentele of buitenaards psychedelische dat we al gehoord hebben; Foreign/National heeft dan ook een andere doelstelling: het zich eigen maken en rustig presenteren van het vreemde en de luisteraar aanmoedigen om erin mee te gaan.
Dansende Beren 02-06-2020

Plaats reactie