Legendarische jazzclub zoekt financiële steun voor opknapbeurt: “De Heistenaar is bereid te investeren in zijn erfgoed”

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19141
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Legendarische jazzclub zoekt financiële steun voor opknapbeurt: “De Heistenaar is bereid te investeren in zijn erfgoed”

Bericht door Kilroy »

Wie mee wil investeren in de opwaardering van de Hnita Jazz Club in de Lostraat in Heist-op-den-Berg kan nog tot eind deze maand een duit in het zakje doen. Met de hulp van Socrowd, een sociaal-cultureel inzamelingsplatform, wil de club de nodige centen inzamelen om een lening aan te gaan. Het doel: een opknapbeurt voor de hoeve, waar verschillende internationale jazzgrootheden al op de planken hebben gestaan.

Afbeelding

Charles Mingus, Gregory Porter, Maynard Ferguson, Toots Thielemans,... het lijstje van artiesten die al naar de Lostraat zijn afgezakt, is voor jazzkenners een om vingers en duimen bij af te likken. Met een online geldinzameling wil Hnita vzw de bekende concertzaal een nieuw jasje geven. “Deze stap met Socrowd is de eerste van het opwaarderingstraject dat de Hnita Jazz Club gaat bewandelen. Om de verbouwingen binnen een normale termijn af te kunnen werken, hebben we een lening van 150.000 euro nodig. Socrowd stelt ons die renteloos ter beschikking als we zelf 50.000 euro inzamelen via een crowdfundingsactie. We zoeken nu vijftig mensen die ons duizend euro willen lenen. Maar als sympathisant kun je ook al voor honderd euro in het verhaal stappen”, zegt Gert De Bie, een van de drijvende krachten achter de actie.

Afbeelding

Burgerinitiatief

“In 2018 kochten we met 96 mensen de hoeve aan. We willen nu opnieuw via verschillende wegen een burgerinitiatief creëren. Ondertussen zitten we al aan 46 nieuwe investeerders. Een teken dat de Heistenaar bereid is te investeren in zijn erfgoed.” Aan de hoeve werden al enkele kleine werken uitgevoerd, maar de grotere klussen staan gepland in het voorjaar van 2021. “De hoeve was niet meer functioneel, maar ze volledig of deels afbreken en een nieuwbouwproject neerpoten, zou een brug te ver zijn. Het erfgoed druipt van deze hoeve en zit in elke hoek van dit gebouw. Het gaat dus om een grondige opwaardering. We mikken op 2022 voor de heropening.”
Inzamelactie

De inzamelingsactie loopt tot 31 oktober. Die avond kun je in cultuurcentrum Zwaneberg ‘Remembering Juul’ bijwonen, een jaarlijks muzikaal evenement ter nagedachtenis van oprichter van Hnita en jazzcoryfee Juul Anthonissen. De gemeenteraad stemde dinsdagavond over het al dan niet verlenen van een borg voor de lening van Hnita, met de hoeve als onderpand. Het punt werd goedgekeurd. Sponsoren kan op socrowd.be of mail naar bouwjemee@hnitajazzclub.be.

Afbeelding

Het Laatste Nieuws 13-10-2020

Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19141
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Re: Legendarische jazzclub zoekt financiële steun voor opknapbeurt: “De Heistenaar is bereid te investeren in zijn erfgo

Bericht door Kilroy »

'Juul's Ears' is een documentaire van Philippe Cortens, Carlo Dieltjens en Bob Maes over Juul Anthonissen, de man die de hele wereldtop van de jazz naar de Hnita Jazz Club in Heist-op-den-Berg haalde, van Chet Baker tot Charles Mingus, en van Dexter Gordon tot Art Blakey.

Met exclusieve interviews met (o.a.) Sonny Rollins, Archie Shepp, Toots Thielemans, Marc Ribot, Han Bennink, Daan en Joe Lovano.

In coproductie met kunstencentrum Nona.


Plaats reactie