Peter Guidi (1949 – 2018): Jazz is fun, serious fun

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 14326
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Gent, België
Contacteer:

Peter Guidi (1949 – 2018): Jazz is fun, serious fun

Bericht door Kilroy » 01 mei 2018, 06:54

Op 68-jarige leeftijd is vorige week overleden de Amsterdamse jazzmusicus en –Mentor (met een hoofdletter M) Peter Guidi. Guidi was een gedreven docent aan de Muziekschool Amsterdam, waar hij aan de wieg stond van de carrières van, onder veel meer, Benjamin Herman en Joris Roelofs.
Afbeelding


Guidi, een zoon van Italiaanse ouders, en opgegroeid op Jersey, verstigde zich in de jaren ’80 van de vorige eeuw in Amsterdam, vanwege het levendige jazz-circuit in de hoofdstad.

Hij speelde niet alleen zelf veel en bijzonder goed, maar onderwees ook de jeugd op geheel eigen wijze in de beginselen van de jazz. Daarbij was hij een aanhanger van de traditie. Hij hield van Charlie Parker en Cannonball Adderley, vernieuwers als Misha Mengelberg, Ornette Coleman en Willem Breuker boeiden hem minder.

Hij hield van lesgeven en gaf op bezielende wijze leiding aan Jazz Kids, Jazz Junior en vergelijkbare ensembles. Hij leerde zijn pupillen luisteren en improviseren rond onverwachte situaties. Thuis voorzag hij zijn leerlingen van zelf gekookte spaghetti.

Guidi is voor het grote publiek misschien een wat onderbelichte musicus geweest, maar in de scene was hij een geliefde figuur. Hij speelde meermalen op North Sea Jazz, en is in 2010 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Guidi is slechts 68 jaar geworden, en overleed aan de gevolgen van de ziekte van Creutzfeld-Jacob.
Jazzism - april 2018

Plaats reactie

Terug naar “Nederlandstalige Nieuwsberichten”