Bluebird: jonge gasten met oude blueszielen

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 14326
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Gent, België
Contacteer:

Bluebird: jonge gasten met oude blueszielen

Bericht door Kilroy » 03 mei 2018, 15:00

Bluebird, Live at Missy Sippy. Het zou de titel kunnen zijn van een cd die uitgebracht is door een bende ervaren muzikanten die na verloop van tijd ook eens een liveplaat willen maken. Niets is minder waar: Bluebird is de naam van een groep van vier jonge muzikanten (20 en 21 jaar). Dat hun debuutplaat meteen een liveplaat is heeft te maken met de ervaring die ze opdeden in de blues- en rootsclub Missy Sippy, in Klein Turkije. "Daar hebben we het eigenlijk allemaal aan te danken" aldus Matis Cooreman, zanger en harmonicaspeler van Bluebird.
Afbeelding
Naast frontman Matis Cooreman (zang en mondharmonica) bestaat Bluebird verder uit Lajos Tauber (gitaar en zang), Kasper Van de Ponseele (gitaar en artwork van de cdhoes) en Natan Goessens (drums).

Met uitzondering van zanger Matis zijn alle bandleden van Bluebird bezig aan een muzikale opleiding: Lajos (gitaar en zang) volgt klassieke en elektrische gitaar aan de muziekacademie in Gent, Natan (drum): volgde Muda en volgt nueen masteropleiding jazzdrum aan de Campus Lemmens Leuven). Gitarist Kasper volgde eveneneens Muda en zit nu aan de hogeschool PXL in Hasselt. En ze komen bijna allemaal uit muzikale nesten: zo is drummer Natan de zoon van muzikant Michel Goessens van Goes en de Gasten en konden ook de anderen putten uit rijkgevulde platenrekken, thuis of in de familie. "Maar eerlijk gezegd leerden we het meest van al uit de tweewekelijkse jams met muzikanten Tiny Legs Tim, Guy Verlinde en Marino Noppe in de Missy Sippy" aldus Matis.

Hoe en waar begon het allemaal en hoe groeide het?

"Matís en Kasper leerden elkaar in 2011 kennen op school. Ze gingen samen naar bluesjams in Gent waar ze ook Lajos leerden kennen. Eerst speelden Matís en Kasper een tijdje samen in een ander bandje (2 akoestische gitaren en harmonica) tot ze in 2014 besloten met Lajos als tweede gitarist een nieuwe band te starten. Na een paar repitities volgde al snel een eerste optreden in de Kinky Star.

Intussen speelden datzelfde jaar Kasper en Matís ook tijdens de Gentse Feesten samen op straat en vroegen er een percussionist bij (Natan Goessens, toen nog op cajón) met wie het al heel snel heel goed bleek te klikken. Nog datzelfde jaar traden we met ons vieren op, met blijkbaar toch wat success zodat we via verschillende kanalen meer en meer gevraagd werden voor optredens in het Gentse en omgeving. En nu staan we hier, voor de presentatie van onze eerste cd, en dan nog wel live."

Hoe omschrijven jullie zelf de muziek die jullie brengen?

"In de beginperiode bestond ons repertorium vooral uit covers van bekende en minder bekende Mississippi-blues maar geleidelijk werd het uitgebreid met Chicago-blues en jazz elementen. Om op die manier te evolueren naar eigen nummers, nog altijd geïnspireerd op de originele blues maar overgoten met invloeden van de jaren ’60 en ’70, Woodstock, soul, psychedelic en zelfs satanic. Emotie, vrijheid, energie en sfeer, daar gaat het voor ons om..."

Jullie spelen zonder basgitarist en ook niet op elektrische gitaren.

"Het idee was om verder te gaan met het concept van de eerste groep waar Matís en Kasper in speelden (dus mondharmonica, gitaar en zang), vooral akoestisch waarin de originele ziel van de Mississippi-blues zou blijven doorklinken. Inderdaad zonder bas, want daardoor wordt niet alleen die originele “old school” sound bereikt maar bovendien is het zo dat, hoewel er strikt genomen geen bas is, in onze muziek wel baslijnen aanwezig zijn, afwisselend gespeeld door een van de twee gitaren. Later kwamen we op het idee om er ook percussie bij te nemen (eerst cajón, dan drums), maar zonder de authenticiteit te verliezen. Het is een bewuste keuze om zonder bas en zonder elektrische gitaren te spelen, geen klassieke bezetting van een popbandje maar wel, mede dank zij het gebruik van de semi-akoestische gitaren en de jazzdrum, toch zoveel mogelijk de authenticiteit van die originele Mississippi-Chicago-sound te behouden."

Hoe fel zijn jullie met muziek bezig?

"Muziek en klank/geluid zijn voor elk van ons het belangrijkste in ons leven. Zo zijn we ook (buiten Bluebird) studiegewijs bezig met dingen in die richting. Zo gaat Natan helemaal voor het Jazz conservatorium, doet Kasper PXL, leert Lajos audiologie en geluidstechnieken, en volgt Matís een opleiding pianostemmer. En naast de studie verkennen we muzikaal ook andere wegen: Natan jazz, Kasper in speelt ook in een metal band, Lajos rockabilly, Matís regelmatig als gast met andere (blues)muzikanten.

Op de cd staan acht nummers, waarvan vier eigen nummers

"Inderdaad zijn tekst en muziek voor tracks 3, 5, 6 en 8 geschreven door Matís, het arrangement telkens verrijkt met inbreng van de andere leden van de band. De covers zijn heel oude nummers die we op onze eigen manier hebben bewerkt tot een typische Bluebirdsound met een eigentijdse interpretatie."

Bij de voorstelling van de cd, uiteraard in de Missy Sippy, zegden jullie dat jullie daar al voor de tiende keer staan. Hoe belangrijk is de Missy Sippy en zijn bezielers voor jullie geweest?

"De Missy Sippy is zowat onze thuisbasis. Dit is de plaats waar we tweewekelijks aan de bluesjams deelnemen, de plaats waar we sinds het begin van de Missy Sippy reeds een 10-tal keren mochten optreden en dus logischerwijze ook de plaats waar we onze CD hebben opgenomen. We hebben veel aan de Missy Sippy te danken en aan vele mensen die met de Missy Sippy verbonden zijn zoals Tim De Graeve (Tiny Legs Tim) en Guy Verlinde voor de jams en de muzikaliteit, Jan Myny voor de opnames en geluid, Marie en Jelle voor hun gastvrijheid. De Missy Sippy is echt wel plaats waar een fantastische sfeer heerst en waar een tros super mensen bijeenkomen."

Waar willen jullie over 5 jaar staan?

"Daar proberen we ons voorlopig niet te veel vragen bij te stellen. We doen gewoon verder zoals we bezig zijn, dus heel veel spelen, ons amuseren, proberen de blues op een frisse aantrekkelijke manier naar het publiek te brengen. En voor de rest zien we wel wat er op ons pad komt. Tijdens de Gentse Feesten zijn we alvast een paar keer te horen en te zien."

De cd Bluebird Live at Missy Sippy is verkrijgbaar in roots- en bluesclub Missy Sippy, Klein Turkije. Donderdag 3 mei treedt Bluebird om 22 uur op in Giraf, Vlasmarkt.

Het Nieuwsblad 03-05-2018

Plaats reactie

Terug naar “Nederlandstalige Nieuwsberichten”