Kraftwerk 3D: Reiken naar het ruimtetuig ****

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 14192
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Gent, België
Contacteer:

Kraftwerk 3D: Reiken naar het ruimtetuig ****

Bericht door Kilroy » 15 jul 2018, 08:23

Vier mannetjes achter een desk voor een gigantisch beeldscherm: van een uiterst minimalistische setting gesproken! Niet zo verwonderlijk natuurlijk voor Kraftwerk. Het omgekeerde zou pas bijzonder zijn: een Kraftwerk-show met vuurwerk, confetti en ballonnen hadden we allerminst verwacht. Wat we dan wél kregen? Een subtiel lesje in muziekgeschiedenis. Kraftwerk liet zien hoe invloedrijk het geweest is als elektronicapionier. Zonder arrogantie, met de nodige zelfrelativering.
Afbeelding
3D-brilletje

De show bouwde gestaag op naar een hoogtepunt, zowel visueel als muzikaal. Pas vanaf ‘Spacelab’ hadden we echt wat aan dat 3D-brilletje op onze snufferd: we zagen plots een vliegende schotel op ons afkomen. Wie zijn brilletje tegen die tijd had afgezet, merkte gauw aan de ooh’s en aah’s in het publiek dat het tijd was om het terug op te zetten. Hier en daar stak iemand zelfs zijn handen in de lucht om het ruimtetuig aan te raken. Kortom, met die visuals zat het wel snor.

Pioniers

Met de blieps en beats ook. Wat was het heerlijk toeven in het minimalistische klankenuniversum van Kraftwerk. Zo statisch als de heren daar achter hun knoppentafels stonden, zo wervelend was hun sound. Fijn om te horen hoezeer hedendaagse genres als house, techno en hiphop (die sample van ‘Trans Europe Express’ in ‘Planet rock’ van Afrika Bambaata!) schatplichtig zijn aan het oeuvre dat in de Düsseldorfse Kling Klang-studio in elkaar geknutseld werd. Het volume leek toe te nemen naarmate de hits elkaar sneller opvolgden, wat maakte dat ‘Autobahn’, ‘Radioactivity’ en ‘Tour De France’ net wat enthousiaster onthaald werden dan de songs in de eerste helft van het concert.

Dit stelletje robots dat geprangd zat tussen het rockgeweld van The National en Editors liet even zien hoe dat ook alweer moest: een festivalwei begeesteren met pure elektronica. Fraai was dat.

De Standaard 15-07-2018

Plaats reactie

Terug naar “Nederlandstalige Nieuwsberichten”