De nieuwe Smashing Pumpkins: tussen verzoenen en verzuipen **

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 14205
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Gent, België
Contacteer:

De nieuwe Smashing Pumpkins: tussen verzoenen en verzuipen **

Bericht door Kilroy » 16 nov 2018, 12:00

Achttien jaar heeft het geduurd, maar Smashing Pumpkins zijn niet langer het ijdelheidproject-met-interims van Billy Corgan.

Afbeelding

De frontman verzoende zich met zijn kameraadjes van het eerste uur, al kon hij het toch niet laten om bassiste D’arcy Wretzky op de laatste knip overboord te gooien. Jeff Schroeder, die er sinds 2007 bij is, mocht wél aanblijven. Daarmee komt de groep vandaag uit op drie snarendrijvers. Dat betekent echter niet dat je alleen gargantuesk gitaargevaar moet verwachten op No Past. No Future. No Sun.

‘Solara’ trapt nog af met een metalige riff en loopt aan het eind uit op dreigende roffels van Jimmy Chamberlain. Zelfs het refrein, dat we eerst nog een miserabele sof vonden, is inmiddels dieper onder ons vel gekropen. In ‘Knights of Malta’ klonk het eerder ook al beloftevol: “We’re gonna make this happen.” Maar het loopt al snel fout af wanneer Malle Billy zijn megalomane trekjes niet onder bedwang kan houden: “My halo shines in you”, gnuift hij in goddelijke gedaante.

Als zelfverklaarde zonnegod houdt Corgan moedig stand in geweldige melodielijnen (‘Silvery Sometimes’), maar net zo vaak stort hij neer als Icarus, en laat hij zijn groep in één trek mee verzuipen. ‘Travels’ geeft een puik hoofdknikje naar The Cure, maar een duf en uitgesponnen refrein drukt alle pret de kop in. De grandeur van strijkers had ‘Alienation’ dan weer naar een hoogtepunt kunnen stuwen, maar het arrangement klinkt te stroperig, te vlak ook.

Met ‘Marchin’ On’ en ‘Seek and You Shall Destroy’ als zeldzame sterkhouders op de plaat, weten The Smashing Pumpkins hun gehypete comeback uiteindelijk nét te rechtvaardigen. Maar eerlijk gezegd hoop je dat deze middelmaat hooguit een alibi was om in de oude bezetting met evergreens als Siamese Dream en Mellon Collie te gaan touren. (Napalm Records)

De Morgen 16-11-2018

Plaats reactie

Terug naar “Nederlandstalige Nieuwsberichten”