Angelo Badalamenti & David Lynch - Thought Gang

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 14205
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Gent, België
Contacteer:

Angelo Badalamenti & David Lynch - Thought Gang

Bericht door Kilroy » 16 nov 2018, 12:04

Ten tijde van het tweede seizoen van 'Twin Peaks' besloten twee legendarische filmcomponisten zich te storten in een muzikaal experimenteerbad van freejazz, jams en spoken word. Wie een beetje mee is met filmmuziek, weet dat dit spannende dingen kan opleveren. Getuige ondermeer de soundtrack van 'Mulholland Drive'. Twee jaar frutselen en knutselen leverde langzaamaan voldoende materiaal op voor een volwaardige plaat van het gelegenheidsproject Thought Gang. Materiaal dat toch nog vijftien jaar onder het stof bleef liggen. Tot op heden.

Afbeelding

Hou in elk geval die voorgeschiedenis goed in gedachten. Want deze erg diverse plaat is inderdaad puur experiment uit de handen van Badalamenti en Lynch. Met name de eerste zeven tracks zijn luidruchtige, extraverte jazzjams. Een kakafonie van schuifeldrums, beats, te hard aangeblazen saxofoon en grillige baslijnen in een venijnige song als Logic And Common Sense. Niet dus. Voer voor doorwinterde jazzfanaten ja; tenzij je probeert de quasi onverstaanbare poëtische fluisteringen te analyseren.

De laatste vijf tracks verandert de muzikale onrust in sfeermuziek. Even ontastbaar, maar met een veel grotere filmische impact – in Multi Tempo Wind Boogie zelfs pure ambient van tochtige geluiden. Het meest fenomenale is allicht zelfs Frank 2000: zestien minuten zwarte, diepe minimal muziek met holle klanken en halo’s en duistere, ondergrondse onrust die transformeert in een luidruchtige zoektocht naar structuur en cohesie.

Al bij al is ‘Thought Gang’ dus te beschouwen als een experimentele uitlaatklep. Vaak onhandelbaar en enkel interessant voor fans. Maar die laatsten hebben wel alle recht om achter deze titel drie dikke uitroeptekens te plaatsen!!!

DaMusic 16-11-2018

Plaats reactie

Terug naar “Nederlandstalige Nieuwsberichten”