China censureert "Bohemian Rhapsody": "Bang dat heel China homoseksueel wordt"

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 15988
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

China censureert "Bohemian Rhapsody": "Bang dat heel China homoseksueel wordt"

Bericht door Kilroy » 28 mar 2019, 07:15

De Oscarwinnende film over zanger Freddie Mercury is in China te zien zonder homoscènes. Homoseksualiteit is weliswaar legaal, maar de overheid treedt op als homo's in beeld komen. Uit schrik dat de jeugd zou worden "verleid", zegt China-kenner Stijn Deklerck.

Afbeelding

Ten minste tien scènes heeft de Chinese overheid geknipt uit “Bohemian Rhapsody”, de film over het leven van Freddie Mercury en zijn groep Queen. Alles wat verwijst naar homo- en biseksualiteit is verdwenen; zijn coming-out tegenover zijn vrouw incluis. Wanneer hij aan de groep vertelt dat hij aids heeft, wordt dat woord weggebliept.De film is in China zo’n drie minuten korter dan bij ons. “Dit heeft echt een effect op de film”, zegt Peng, een Chinese homorechtenactivist, aan het persagentschap AP. “De film vertelt hoe Freddie Mercury zichzelf wordt, en zijn seksualiteit is daar een belangrijk onderdeel van.”
Niet strafbaar, wél taboe

Stijn Deklerck, China- en homorechtenspecialist aan de Universiteit Gent die zelf 13 jaar in China woonde, legt uit dat homoseksualiteit sinds 1997 niet meer strafbaar is in China en sinds 2001 ook geschrapt van de officiële lijst van geestesziekten. Niettemin zijn er veel regels en wetten van kracht tegen het "afbeelden van homoseksualiteit in programma’s".

De “drie no’s” gelden in China: “no disapproval, no approval, no promotion”. Geen afkeuring, maar ook geen goedkeuring en zeker geen promotie. Zo begon Weibo, het Chinese Twitter, onlangs een "schoonmaakcampagne", maar daar kwam veel kritiek op.

Censuur is dagelijkse kost. De Chinese overheid wil niet horen van "inhoud die van homoseksualiteit een trend zou maken die de jeugd zou kunnen verleiden”, zegt Stijn Deklerck in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Er is angst dat "kinderen ermee zouden experimenteren of dat heel China homoseksueel zou worden".

"Je voelt wel zeker een verandering. De jonge generatie, zeker in grote steden, is “mee” met nieuwe ideeën over gender en seksuele oriëntatie." Maar voor homo-organisaties is het moeilijk werken. "Daar is er strenge controle, die alleen maar erger is geworden sinds president Xi Jinping aan de macht is."

Afbeelding

“Bohemian Rhapsody” won vier Oscars. Rami Malek, die Freddie Mercury speelt, kreeg de Oscar voor beste acteur.

VRT.be 27-03-2019

Gebruikersavatar
BlackMonk
Regular
Berichten: 97
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

Re: China censureert "Bohemian Rhapsody": "Bang dat heel China homoseksueel wordt"

Bericht door BlackMonk » 28 mar 2019, 19:41

Compleet belachelijk, net als de vervolging van homo's in moslimlanden en in vooral het zuiden van de VS, dat zeer "christelijk" conservatief is. Het is allang wetenschappelijk bewezen dat het vanaf de geboorte ingebouwd zit: je bent het of je bent het niet. Er is geen enkele vrije keuze wat dat betreft. Het argument dat het niet in de natuur zou voorkomen, is ook allang weerlegd. Bij alle mogelijke diersoorten in het wild en ook bij tamme huisdieren is homoseksualiteit aangetroffen. De mens is dus zeker niet uniek.
De V.S. helpen trouwens mee bij de discriminatie door continu over "sexual preference" (seksuele voorkeur) te spreken, wat de indruk wekt alsof men kan kiezen om homo te zijn. Wij in Europa noemen dat seksuele oriëntatie. Je kunt namelijk niet kiezen, net zomin als de kleur van je huid.

Morkgryner
Pro
Berichten: 109
Lid geworden op: 06 nov 2015, 10:12

Re: China censureert "Bohemian Rhapsody": "Bang dat heel China homoseksueel wordt"

Bericht door Morkgryner » 29 mar 2019, 06:51

M. Jackson kon zijn huidskleur toch wel kiezen? Evenals zijn jonge Sexual Preference blijkt nu... :)

Gebruikersavatar
BlackMonk
Regular
Berichten: 97
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

Re: China censureert "Bohemian Rhapsody": "Bang dat heel China homoseksueel wordt"

Bericht door BlackMonk » 29 mar 2019, 12:39

Michael Jackson is natuurlijk een geval apart. Je huid bleken geeft je nog geen vrije keuze omtrent de natuurlijke kleur van je huid. En we zijn het er denk ik allemaal over eens dat men met zijn of haar poten van kinderen moet afblijven.

Plaats reactie