Ha’ppy birthday Zephyrus

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 17816
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Ha’ppy birthday Zephyrus

Bericht door Kilroy »

Ha’fest start met labelnight voor jarig Gents platenlabel

Afbeelding

Tijdens Ha’fest krijgen artiesten van de Handelsbeurs extra veel creatieve ruimte om hun ding te doen. En dat moest je de muzikale gasten van Zephyrus Records geen twee keer zeggen. Op de Labelnight voor 15 jaar Zephyrus Records vrijdagavond gaven La Panika, Black Flower, Jon Birdsong en Palenque Matongé een staalkaart van wat het jarige Gentse platenlabel te bieden heeft. En daarbij werd elke centimeter van de Handelsbeurs ingepalmd, van trappen aan de inkomhal tot terras aan de waterkant.

Wie bij zijn aankomst op de Kouter nog even een werkdag van zich af moest schudden, werd aan de inkomhal ritueel gezuiverd door de Gypsy brass van La Panika. Op de trappen buiten speelde Benito Blancquaert en zijn gevolg de rol van feestelijke balkanstofzuiger. Iedereen die even kwam kijken, werd de Handelsbeurs binnen gezogen en uiteindelijk feestelijk naar de grote concertzaal geloodst.
Daar stelde Black Flower hun nieuwe album Future Flora voor. Multi-instrumentalist Nathan Daems is de man die u had moeten zien, vlak voor u (of uw kind) vertwijfeld in lagere schooltijden die verdomde blokfluit in een hoek gooide. De man schildert met klankkleuren. Vogels, mistflarden, windhoorns, discussiërende meisjes, noem het en het komt uit één van zijn blaasinstrumenten. De band bracht ook diepe, pompende dub maar contrasteerde mooi qua intensiteit. Het concert werd indrukwekkend uitgepuurd neergelegd.

Jon Birdsong: wanneer ganzen vertragen

“You have a chance to express yourself tonight. Life is very short,” vroeg Black Flower kornettist Jon Birdsong (ook dEUS, Beck en Calexico) aan het publiek. Hijzelf deed dat onder meer op prachtige schelpen waarop hij blies. En later tijdens een mini concertje die avond op het terras aan de waterkant van de Handelsbeurs. Bij valavond stond hij solo tussen de metershoge pilaren van het terras. Een poëtisch, muzikaal, (niet zo) stilleven. De galm van zijn kornet deed een duo voorbij zwemmende ganzen even vertragen.

Stof voor oor én oog

Het volgende full concert, opnieuw een cd voorstelling, van Palenque Matongé was in alle opzichten het tegenovergestelde. De line-up van de avond weerspiegelde in die zin ook goed de variatie die Jan Hoozee en Wout Van Putten met hun Gentse label Zephyrus in 15 jaar wisten te vatten. Wat de Colombiaanse en Congolese muzikanten van Palenque Matongé presteren, is stof voor oor én oog. Dit is muziek die wijzer wordt als je er ook nog eens naar kan kijken. Nul komma nul ingeoefende danspasjes, en toch borrelden er heel de avond spontane choreografieën op. En wat houden we van de stem van Paola Marquez. Een register met meer hoofdstukken dan de langste biografie die u kan vinden.

De avond eindigde zoals hij begon, met de balkanvibes van La Panika. Wie er bij was, is opgewarmd voor deel 2 vandaag. Er zijn nog tickets.

Vanavond, zaterdag 18 mei, deel 2 van Ha’fest 19 bij volle maan. Op één avond concerten van Endangered Blood, H A S T (cd-release) & Ahmed Roni and the New Era. Kortere acts in de hal, de foyer en op het zonneterras van De Kift Combo, solo Rob Banken, Kaja Draksler en Ingrid Berger, duo Nils Vermeulen & William Parker en solo Chris Speed. Klik hier voor meer info en tickets.

Het Nieuwsblad 19-05-2019

Plaats reactie