Neil Young + Stray Gators – Tuscaloosa

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 15952
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Neil Young + Stray Gators – Tuscaloosa

Bericht door Kilroy » 25 jun 2019, 05:53

Het blijft maar Neil Young releases regenen. Tuscaloosa is er weer eentje uit het archief. Het betreft hier een live-opname van de University of Alabama uit 1973 met de Stray Gators en het is wederom een prachtig tijdsdocument.

Afbeelding

Met Songs For Judy en Roxy: Tonight’s The Night live lagen het afgelopen jaar al twee prachtige uitgaven in de Neil Young archiefserie Performance Series in de schappen. Met Tuscaloosa komt daar weer een heel mooie bij. Het live-album geeft een mooi tijdsbeeld, gaat een geheel andere kant op ook als Time Fades Away (1973) het nogal rauwe en van verdriet over de dood van vriend/gitarist Danny Whitten doortrokken album dat het grote succes van het album Harvest, zijn vierde soloalbum, moest benaderen.

Young had Whitten vlak voor de tour naar huis gestuurd om de nieuwe songs er echt goed in te krijgen omdat hem dat door overmatig drugsgebruik niet lukte. Reeds op de avond van thuiskomst overleed Whitten door een overdosis aan valium en alcohol. Reeds eerder had Young The Needle And The Damage Done geschreven om de heroïneverslaving van zijn vriend Whitten (en die van vriend/roady Brude Berry) van zich af te schrijven. Het is nog steeds een van de meest emotionele songs over drugs en wat ze met iemand kunnen doen, geschreven.

Bij het optreden op University of Alabama uit 1973 was Young, nog maar 28 met een schat aan muzikale bagage, echter in een hoorbaar relaxte stemming. Hij is grappig (zo noemt hij Heart of Gold gekscherend vanwege het succes van de song Burger of Gold) en vertelt hij veel anekdotes tussen de songs door. En hij is geweldig bij stem.

Ook de Stray Gators zijn in grootse vorm. Wat een wonderbaarlijke fijne band vormden Tim Drummond (bas), Kenny Buttrey (drums), Ben Keith (pedal steel/slide) en Jack Nitzsche (piano) toch. Vreemd eigenlijk om te denken dat de band maar twee jaar bij elkaar (’71-’73) was. Ze bleken echter essentieel in de ontwikkeling van Young nadat Whitten zijn grote drugsproblemen kreeg en vrijwel onhandelbaar werd en Crazy Horse even uit zicht was.

Young speelde in Alabama een fijne greatest hits set. Dus naast Heart of Gold en Old Man, beiden succesnummers van het album Harvest, ook After The Goldrush, Out On The Weekend en een meer dat geweldig Alabama (!!) en Don’t Be Denied.

Maar er staan ook twee nieuwe songs op die nog niet in de studio opgenomen waren. New Mama (hier in een dikke elektrische versie) en New Joe belandden op het album Tonight’s The Night dat Young samen met de Stray Gators eind van datzelfde jaar op zou nemen.

Waar Time Fades Away donker is (Young vertelde in 1987 dat hij het album destijds liever niet uitgebracht had gezien en hij daarom de CD-uitgave tegenhield) is Tuscaloosa absoluut lichter van toon al komt dat vooral door Young en zijn teksten tussendoor zelf. Youngs muziek blijft altijd een puur en rauwheid vermengd met melancholie in zich houden die zowel in zijn akoestische als elektrische sets magistraal doorschijnt.

Tuscaloosa is een erg fraaie uitgave en een geweldig tijdsbeeld in Young’s muzikaal meest bewogen jaren.


Tracklisting Tuscaloosa:

Here We Are
In The Years
After The Gold Rush
Out On The Weekend
Harvest
Old Man
Heart Of Gold
Time Fades Away
Lookout Joe
New Mama
Alabama
Don’t Be Denied

Written In Music 22-06-2019

Plaats reactie