Yesterday: geweldig concept, tamme romcom ★★☆☆☆

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 15629
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Yesterday: geweldig concept, tamme romcom ★★☆☆☆

Bericht door Kilroy » 26 jun 2019, 05:11

Wanneer blijkt dat de hele wereld The Beatles vergeten is, ziet de laatste man die zich hun liedjes nog herinnert zijn kans schoon om een ster te worden. En dat is meteen het leukste van Yesterday.

AfbeeldingLaat u niet misleiden door de titel: Yesterday is niet de nieuwste muziekbiopic in het rijtje Bohemian Rhapsody en Rocketman. Integendeel: deze film vraagt zich af wat er zou gebeuren als The Beatles níét bestonden. Na een wereldwijde black-out is de mislukte muzikant Jack Malik (Himesh Patel) tot zijn eigen verbazing de enige persoon op aarde die het werk van de Fab Four nog kent. Wanneer hij weemoedig een stukje 'Yesterday' tokkelt voor zijn vrienden, ziet hij hun monden openvallen. "Wanneer heb je dát geschreven?" Het teken om zelf een carrière uit te bouwen met het oeuvre van The Beatles.

Een geweldig uitgangspunt, maar één zwaluw maakt de lente niet. Regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire) verfilmt een scenario van Richard Curtis (Notting Hill, Four Weddings and a Funeral), en dat zullen we geweten hebben. Terwijl Jacks ster steeds hoger stijgt, krijgt hij heimwee naar zijn beste vriendin Ellie (Lily James), die meer voor hem blijkt te voelen dan hij dacht. In tegenstelling tot de fantastische Beatles-muziek op de soundtrack wijkt het verhaal zelden van de begane paadjes af.

Zo wordt Yesterday - de film - een grijsgedraaid liefdesliedje in plaats van de slimme pastiche op de hedendaagse muziekindustrie die het had kunnen zijn. Toegegeven, Kate McKinnon amuseert als de geldbeluste manager, en Ed Sheeran die voorstelt om 'Hey Jude' om te dopen tot 'Hey Dude' is best lollig.

Maar over The Beatles heeft deze film uiteindelijk bitter weinig te vertellen. Dat hun muziek hier gebruikt wordt als een aandachttrekkend excuus voor een tamme romance, is een beetje alsof de schilderijen van Picasso zouden dienen als duur behangpapier voor een goedkope Ikea-zitkamer.

Yesterday speelt vanaf morgen in de bioscoop.

De Morgen 25-06-2019

Plaats reactie