‘Wild Rose’: ode aan de kracht van muziek ★★★☆☆

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 15579
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

‘Wild Rose’: ode aan de kracht van muziek ★★★☆☆

Bericht door Kilroy » 17 jul 2019, 17:48

Zelfs wie niet van country houdt, zal zich geen buil vallen aan Wild Rose. Deze variant op het a star is born-thema zet de kijker met plezier op het verkeerde been en reveleert een machtige actrice.

Afbeelding

Zal de aanwezigheid van Jessie Buckley in de gehypete serie Chernobyl de film Wild Rose een zetje geven? De actrice zou het zeker verdienen. Na onder meer een overtuigende vertolking in Beast, vorig jaar zo goed als onopgemerkt gebleven, komt ze in Wild Rose zo mogelijk nog sterker voor de dag als Rose-Lynn Harlan die ervan droomt een ster te worden in Nashville. Helaas woont ze daar zo’n 6.000 kilometer vandaan, in het grauwe Glasgow.

Aan het begin van de film verlaat ze na een jaar de gevangenis, heeft ze geen job, maar wel twee jonge kinderen die op haar wachten. Gelukkig is er een grootmoeder die op de koters past, want Rose-Lynn vindt niet dat haar nageslacht haar van haar droom mag houden.
Clichés vergruizen

Wild Rose had makkelijk een variatie op het a star is born-thema kunnen worden, zoals enkele weken geleden nog de sof Teen Spirit. Maar regisseur Tom Harper en vooral scenariste Nicole Taylor ontwijken behendig de clichés van het genre. Of juister: eerst proberen ze de kijker ermee te verleiden, om die clichés vervolgens onderuit te halen en ze vakkundig te vergruizen.

Verklappen hoe ze dat voor elkaar krijgen, zou de kijkervaring bederven, maar het gebeurt wel heel efficiënt. Het a star is born-verhaal vormt slechts de achtergrond van het portret van een astrante doordouwer die zich door niets en niemand laat afschrikken om haar doel te bereiken.

Buckley is het hart en de motor van Wild Rose. Ze zuigt continu de aandacht naar zich toe. Niet alleen als actrice, maar minstens zozeer als zangeres die zowel de drift als de melancholie van country weet te vatten. Met liedjes van Emmylou Harris of John Prine, met unusual suspects als Bruce Springsteen en Primal Scream.

Uiteindelijk is Wild Rose een ode aan de overrompelende kracht die muziek kan bezitten. Als een virus dat zich in elke vezel van je lichaam vestigt, een betovering die niet te verbreken valt. Gesteld dat je dat al zou willen.

Vanaf 17/7 in de bioscoop.De Morgen 17-07-2019

Plaats reactie