The Teardrop Explodes – Kilimanjaro (vinyl reissue)

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 17479
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

The Teardrop Explodes – Kilimanjaro (vinyl reissue)

Bericht door Kilroy »

Heerlijk om weer op vinyl te zien, nu zelfs op 180 grams: het legendarische debuutalbum Kilimanjaro van The Teardrop Explodes. Het album bleek in 1980 een verrassend ander geluid te herbergen dan al het andere wat er verscheen tijdens de donkere jaren van de new wave. De psychedelische songs waren voorzien van poppy hooks en blazers gaven een bijna vrolijke sfeer.

Afbeelding

The Teardrop Explodes voorman Julian Cope had reeds in 1977 met Ian McCulloch (later voorman van Echo & The Bunnymen) en Pete Wylie (later voorman van Wah!) The Crucial Three gevormd, een band die maar 6 weken bestond maar een legendarische heldenstatus verkreeg, vooral nu we weten hoe het alle muzikanten verlopen is. McCulloch en Cope bleven enige tijd met elkaar muziek maken in verschillende formaties. Van een eerste versie van Teardrop Explodes (toen nog onder de naam The Shallow Madness) maakte ook McCulloch deel uit. Nadat McCulloch echter op steeds minder repetities aanwezig was, nam Cope de vocalen over en werd de band officieel The Teardrop Explodes gedoopt. McCulloch startte al snel daarna zijn eigen band Echo & The Bunnymen met gitarist Will Sergeant en bassist Les Pattinson.

De reputatie van The Teardrop Explodes werd gelegd met de eerste single Sleeping Gas (1979), uitgebracht via het uit Liverpool afkomstige Zoo Records van Bill Drummond en David Balfe (die later ook een tijd deel uit zou gaan maken van de band). De daarop volgende single Bouncing Babies verkreeg zelfs een tribute song van de band The Freshies. Ondertussen werden de opnamen gestart voor het debuutalbum. De opnamen verliepen niet zo soepel als verwacht, vooral door de onvoorspelbaarheid van Cope. Maar toen de verdovende middelen (lees: lsd) een verbluffende werking op de creativiteit van voorman Julian Cope bleken te hebben kwamen de songs als vanzelf.

Met Kilimanjaro werd een meesterwerk/klassieker uitgebracht. De songs, met een psychedelische basis, bleken uitermate spannend in opbouw en opvallend catchy in hooks en refreinen. Juist ook door de toevoeging van blazers in sommige tracks klonk het album, voor die donkere tijden, opvallend frisser en anders. Voorman Cope bleek de uitstekende katalysator binnen de band te zijn. De songs kregen met zijn zang, die duidelijk referenties naar zijn grote held Scott Walker heeft, de perfecte kleur en emotie. Natuurlijk waren de twee singles op het album aanwezig, net als The Crucial Three song Books (die ook op het eerste Echo & The Bunnymen album Crocodiles staat, maar dan als Read It In Books). Maar het waren juist songs als Ha-Ha I’m Drowning en het hallucinerende Thief Of Baghdad en When I Dream die de klasse van Teardrop Explodes laten horen. Ook het heerlijk stuiterende Brave Boys Keep Their Promises en (derde single) Treason zijn niet te versmaden.

Kilimanjaro bleek de opmaat voor een glansrijke carrière. De band ging op wereldtour en verkreeg veel aandacht en populariteit. Vooral ook door de onvoorspelbare concerten en Cope’s door drugs aangetaste gedrag. Het erg fijne tweede album Wilder bleek wederom een succes maar de band viel met het maken van hun derde album door interne problemen uit elkaar. Julian Cope ging na het uiteenvallen van de band onverdroten verder en maakt tot op de dag van vandaag nog steeds opvallende, soms uitstekende albums.Tracklisting Kilimanjaro (Vinyl reissue):

Side A:

Ha Ha I’m Drowning
Sleeping Gas
Treason
Second Head
Poppies In The Field
Went Crazy

Side B:

Brave Boys Keep Their Promises
Bouncing Babies
Books
Thief Of Baghdad
When I Dream

Written In Music 12-09-2019

Plaats reactie