Cyberkwetsbaarheden treffen ook hifi - updates voor internetradio i110 noodzakelijk

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 17510
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Cyberkwetsbaarheden treffen ook hifi - updates voor internetradio i110 noodzakelijk

Bericht door Kilroy »

Op maandag 9 september werden wij verrast met dit bericht op security.nl. Uit onderzoek blijkt dat er miljoenen internetradio’s van de Duitse fabrikant Telestar Digital kwetsbaar zijn. Het zou gaan om de Imperial i110. De kwetsbaarheid zit in de gedocumenteerde Telnet dienst. Deze is via een zwak en simpel wachtwoord toegankelijk.

Afbeelding

Mocht u direct denken aan het zwakke wachtwoord 12345, dan zit u er niet ver naast. Het wachtwoord bleek 'password' te zijn. De Imperial i110 beschikt over diverse mogelijkheden, waaronder Wi-Fi, Bluetooth en een webserver. Via de Telnet poort 23 kan een aanvaller toegang verkrijgen en hiermee de volledige controle over de webserver overnemen.

Een aanvaller zou data van de gebruiker kunnen onderscheppen of het device onderdeel laten uitmaken van een botnet. Iets wat in het verleden vaker is voorgekomen. De meest bekende botnet malware was het Mirai-botnet. De mogelijkheden voor de aanvaller zijn breed. Het verspreiden van ransomware behoort ook tot deze mogelijkheden.

Omdat veel hifi-apparaten tegenwoordig een verbinding hebben met het internet en slimme dingen kunnen doen, vallen ze in de categorie Internet of Things (IoT)-apparatuur. We hopen dat fabrikanten zoals Sonos, Bluesound en Denon hun security goed op orde houden, maar we moeten er rekening mee houden dat ook de grote namen in de hifi steeds vaker te maken zullen krijgen met kwetsbaarheden en cybersecurity.

Voor de Imperial i110 is inmiddels een update beschikbaar. De update wordt beschikbaar gemaakt via de website van de fabrikant. Dat is goed nieuws, want de kwetsbaarheid werd op een schaal van 1 tot 10 beoordeeld met een 9,4. Mocht u een Imperial i110 bezitten, dan raden wij u aan om deze zo snel mogelijk te updaten.

HiFi.nl 14-09-2019

Gebruikersavatar
BlackMonk
Pro
Berichten: 161
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

Re: Cyberkwetsbaarheden treffen ook hifi - updates voor internetradio i110 noodzakelijk

Bericht door BlackMonk »

In een gewone huis-tuin-en-keukensituatie is er een standaard internetrouter in gebruik. Dus is zo'n telnetpoort niet toegankelijk vanaf het internet. Het is natuurlijk idioot om zoiets in te bouwen in een internetradio, maar het veiligheidsrisico is hier beperkt en meer een storm in een glas water.

Plaats reactie