Pagina 1 van 1

Lunt - Phantom Solids

Geplaatst: 12 okt 2019, 16:05
door Kilroy
Wat kan je het beste doen als je als muzikant ontevreden bent over het heersende muzikale klimaat. Lekker zeuren en overal tegenaan schoppen, of juist een verandering teweeg brengen. Het eerste is de gemakkelijkste methode, de tweede de meest boeiendste. Gilles Deles kiest voor het laatste. Als mede oprichter van het Franse We Are Unique label geeft hij een breed scala aan artiesten de kans om zich te presenteren, zonder dat dit ten koste gaat aan hun eigen unieke geluid. Precies, We Are Unique. Zo onafhankelijk mogelijk worden muzikanten begeleid in hun eigen mogelijkheden om met een plaat op de markt te komen, waarmee ze zichzelf kunnen identificeren. Gilles Deles heeft vaak een productionele rol in het geheel. Ook wil hij bands ondersteunen door als regisseur op te treden om de songs van mooie beelden te voorzien. Een creatief druk baasje dus, die onder de naam Lunt tijd vrijmaakt om zelf platen uit te brengen.

Afbeelding

Phantom Solids is de vierde plaat van Lunt. Deze keer haalt Deles zijn inspiratie uit de Amerikaanse gitaarrock wat resulteert in een rauw noisy geheel. Het is zowat ongeloofwaardig te noemen dat hiervoor maar een enkele persoon verantwoordelijk is. Harde gitaarerupties worden verstoord door sierlijk kindvriendelijke slaapliedjes welke zich moeiteloos weten te binden tot een eenheid. En het past allemaal prima, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. It Started with a Climax, inderdaad. Waar een normale artiest mee zou afsluiten wordt hiermee geopend. Gilles Deles is alles behalve een normale artiest. Die tegendraadse benadering siert hem. Vanwege zijn productionele achtergrond heeft hij een getraind gehoor ontwikkeld en beseft hij donders goed wat wel en wat niet wil werken.

Lunt vermijd de gemakkelijke weg, maar weet een overeenkomst te sluiten tussen hard en zacht. Dat de volgroeide zanger verder ook nog in het bezit is van een prachtig warm stemgeluid is een gelukkige bijkomstigheid. De folky singer-songwriter kunsten vertalen zich in diepgang met een beladen emotioneel randje. Repeterende in herhaling vallende drumslagen worden afgewisseld door een rustgevende wiegend klankenpakket. De variatie wordt berijkt in lo-fi met blikken percussie en gedempte zang tot uitwaaiende vernietigende drones. Ook hierin wordt de contrast en de grenzen daarin opgezocht. Trage meditatieve concentratie wordt met gemak afgewisseld door explosieve tussenstukken welke als een komeet inslaan.

Bij het langgerekte naspel An Untitled End, Eventually… mag collega zanger Mickaël Mottet van labelgenoot Anvil de tekst bij hem afleveren en tot uitvoering brengen. Het levert een broeierige spoken word track op met de nodige jazz invloeden welke nogmaals versterkt worden door de saxofoonsignalen van Jerome Gillet. Deze voordracht heeft het schimmige van een ouderwets hoorspel inclusief dreigende geluidscollages en andere plotwendingen. Phantom Solids is een merkwaardige plaat met dappere koppige kronkelingen welke over het algemeen goed uitvallen. Met spannende mutilatie wordt de schoonheid begrensd en mag het soms zelfs lelijk klinken, zonder dat het ten koste gaat van het resultaat.Het album Phantom Solids van Lunt is uitgebracht door We Are Unique op 11 oktober 2019.

Written In Music 12-10-2019