Is de cd ten dode opgeschreven?

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19535
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Is de cd ten dode opgeschreven?

Bericht door Kilroy »

Denk je dat het cd-formaat gaat overleven of niet? Afgaande op de berichtgeving uit de industrie lijkt het alsof maar twee formaten nog van tel zijn: vinyl en streaming. Nochtans worden, in tegenstelling tot wat je zou denken, nog altijd meer cd's verkocht dan vinyl platen. Alleen is de verkoop van cd's in dalende lijn, terwijl vinyl terug aan een opmars bezig is. Ligt dat aan het feit dat cd's stiefmoederlijk behandeld worden?

Afbeelding

Die these wordt verdedigd in een column van Paul Sinclair, redacteur bij muziekmagazine Super Deluxe Edition. Hij haalt cijfers aan uit het Verenigd Koninkrijk, maar bij ons zijn die niet anders. Streaming is tegenwoordig de grote melkkoe van de industrie en vertegenwoordigt meer dan zeventig procent van de omzet. Vinyl komt pas op de derde plaats.

Waarom investeert men dan niet wat meer in cd's, vraagt de auteur zich af. Veel materiaal wordt in een mooie vinyl-editie (her)uitgebracht, terwijl de cd er wat verwaarloosd bij ligt. Wij kunnen wel wat redenen bedenken.

Het cd-formaat valt momenteel een beetje tussen twee stoelen. De technologie is niet nieuw genoeg om de voordelen van moderne technologie te hebben. Er kunnen geen luistercijfers van voorgelegd worden en niemand kan een profiel opbouwen uit je muzieksmaak, want alles wordt anoniem aangekocht. Sommige cd's worden nooit uit het plastic gehaald, andere staan eindeloos op repeat en niemand kan dat meten.

Ook kan iedereen een cd onbeperkt doorgeven zonder kwaliteitsverlies. Alle pogingen om die schijfjes te beveiligen tegen kopiëren zijn falikant afgelopen. De uitvinding van het mp3-formaat, waardoor gekopieerde muziek ook gemakkelijk kon uitgewisseld worden over een standaard netwerkverbinding, was de laatste nagel aan de doodskist. Er moest een alternatief worden gevonden om de industrie uit het slop te trekken: streaming.

Vinyl daarentegen heeft voor de meerwaardezoeker altijd zijn charme behouden. Het grote oppervlak laat toe om wat creatiever te zijn met het artwork en een bekraste plaat klinkt nog altijd beter dan het elektronische gehakkel dat je bij een beschadigde cd krijgt. Tegenwoordig wordt vinyl bovendien dikwijls voorzien van een downloadcode zodat je er een backup op je computer gratis bij krijgt.

Zolang streaming het leeuwendeel van de markt vertegenwoordigt, zal niemand wakker liggen van vinyl noch van cd. De volgende werf ligt elders: er wordt druk gewerkt om radio te "disrupten". Dat laatste oubollige bastion van muziekbeleving moet eruit. Dat ding valt uit in een tunnel, stoort je om de haverklap met informatie waar je geen boodschap aan hebt en wordt overstelpt door niet-gepersonaliseerde reclame, waar geen luistercijfers van voorgelegd kunnen worden. Dat kan beter. Apple heeft enkele radiostations en een persoonlijke aanbevelingsdienst gebaseerd op je luistergewoontes. Ook Spotify's algoritme houdt nooit op met op maat geselecteerde muziek te spelen. Ondertussen probeert men een voet tussen de deur te krijgen in de groeimarkt van de podcasts, zodat ook de mensen, die graag naar gebabbel luisteren, kunnen bediend worden.

Ondertussen kopen we slimme luidsprekers en autoradio's die vlot met onze telefoon zijn te bedienen en zelfs in je laptop verdwijnt het slot waar het schijfje eens in moest. De volgende keer dat grootmoeder het verzameld werk van Bruce Springsteen in een cd-box onder de kerstboom legt, zitten we met een probleem. Logisch dus dat vooral dit formaat achterblijft als een verwaarloosd kneusje.

Nee, er is geen gouden dageraad voor het zilveren schijfje. Het valt niet te redden. Niemand, die ertoe doet, heeft belang bij zijn redding. Het wordt een artifact in een museum, naast de Minidisc, de Betamax, de VHS en de BlueRay. Er is geen kant B aan cd.

En jij? Geloof jij dat de cd ten dode is opgeschreven? Ga je er een traantje om laten?

DaMusic 01-02-2020

Morkgryner
Pro
Berichten: 130
Lid geworden op: 06 nov 2015, 10:12

Re: Is de cd ten dode opgeschreven?

Bericht door Morkgryner »

Ik hoop het dat de cd ten dode opgeschreven is, Dan gaan er weel heel veel mensen hun cd's wegdoen voor dumpingprijzen en dan kan ik als cdverzamelaar men slag hopelijk hier en daar eens goed slaan. En dan over enkele jaren wederom een ten dode opgeschreven lp momentje, waardoor we daar weer tegen schappelijke prijzen lp's kunnen overpakken van anderen.

Gebruikersavatar
BlackMonk
Pro
Berichten: 197
Lid geworden op: 15 jul 2017, 16:40

Re: Is de cd ten dode opgeschreven?

Bericht door BlackMonk »

Ik heb meer dan 7500 cd's in mijn collectie en ik ben niet van plan die ooit weg te doen. Wat mijn familie van plan is na mijn overlijden (ik word dit jaar 60) weet ik natuurlijk niet. Ik kan wel raden wat vermits niemand - echt niemand - in muziek of hifi geïnteresseerd is. Een bezoek aan het recyclagecentrum (containerpark) van Hasselt zou dan interessant kunnen zijn...

Dat gezegd zijnde, zit de bulk van de verkoop van cd's in klassieke muziek en jazz. En als je de cijfers beperkt tot die twee categorieën, stijgt de verkoop wel degelijk en steekt die torenhoog boven vinyl én streaming uit. Het is alleen als je popmuziek erbij neemt (en tot spijt van wie het benijdt is dat wel degelijk de meestverkochte categorie) en dan lijkt alles dramatisch slecht.

Dat sluit dus effectief niet uit dat platenmaatschappijen op basis van die globale cijfers kunnen besluiten te stoppen met de productie van cd's en volledig over te gaan naar streaming met voor "audiofielen" vinyl. Wellicht concluderen ze dan ook nog dat klassiek niks opbrengt en stoppen ze met dat nog op te nemen. Kortzichtigheid troef in die brache.

Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19535
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Re: Is de cd ten dode opgeschreven?

Bericht door Kilroy »

Persoonlijk denk ik dat de CD inderdaad plaats zal moeten maken voor streaming (en deels voor de LP). Maar zoals je zegt.... dat worden dan de volgende collector items, maar dat zal dan ook pas binnen 10 of 20 jaar zijn....

Ik heb er een deel van de hand gedaan, zaken waarin ik helemaal geen interesse meer had, maar het grootste deel (jazz / prog-rock / experimental / ambient /....) gaat ook hier de deur niet uit!

Gebruikersavatar
roefke
Super Pro
Berichten: 1636
Lid geworden op: 16 sep 2012, 18:31

Re: Is de cd ten dode opgeschreven?

Bericht door roefke »

Het tegen spotprijzen wegdoen van cd is nu al bezig, ik zie regelmatig op rommelmarkten cd's aangeboden aan 1€ ofzo, meestal 30+ die overschakelen op streaming, dus zeker opvolgen die tendens.

persoonlijk heb ik mijn cd collectie opgesplitst in 2 delen, al wat ik zowel op vinyl en cd heb, steken in grote doos op zolder.
de anderen staan in de kast stof te vergaren :lol: :lol: :lol: , maar wegdoen nee , ik ken teveel mensen die nu ontzettend spijt hebben dat ze hun vinyl indertijd wegdeden.

Plaats reactie