Don Menza Quartet – The Rose

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19079
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Don Menza Quartet – The Rose

Bericht door Kilroy »

Tenorsaxofonist Don Menza (1936) behoort tot de grote bigband blazers uit de recente jazzgeschiedenis. Fameus is hij om zijn hartstochtelijke solo’s bij de orkesten van onder meer Louie Bellson en Buddy Rich. Menza heeft een groot geluid en refereert in zijn spel aan de grootmeesters van weleer, zoals Eddie ‘Lockjaw’ Davis, Arnett Cobb, Gene Ammons, Illinois Jacquet en Stanley Turrentine. Hij is een van de weinigen die nog het ware ambacht beheerst en over een geheel eigen toon en visie beschikt. Als hij ballads speelt staat de tijd even stil.

Afbeelding

Ode

Zijn meest recente album ziet het licht op het oer-Hollandse Challenge Records, opnames van april 2019 met een internationaal samengestelde ritmesectie: pianist Oliver Kent, contrabassist Johannes Strasser en drummer Bernd Reiter. Menza steekt meteen stevig van wal met de ballad ‘The Rose’, opgedragen aan zijn gelijknamige echtgenote. Ronduit meesterlijk is zijn vakmanschap: een totale beheersing van de ademhaling, een meer dan subtiele aanzet van elke toon en een haarscherpe timing. Zelden speelde een tenorsaxofonist een geslaagdere ode aan zijn vrouw. Het sensuele pianospel van Kent en het subtiel bewegende ritmetandem sluiten hier naadloos op aan. Het nostalgische karakter van deze productie wordt voortgezet in het iets snellere ‘Sunday Afternoon’, een hommage aan collega Sonny Rollins.

Schoonheid

Het welbekende ‘When You Wish Upon a Star’ wordt vakkundig van alle sentiment ontdaan en krijgt een nieuwe verwachtingsvolle lading. ‘KIN’ is opgedragen aan zijn voortijdig overleden zoon Nick (1964-2016), negen jaar lang de energieke drummer van trashmetalband Megadeth. De gloedvolle uitvoering van Jeri Southern’s ‘Autumn In My Heart’, dat erop volgt, sterft bijna in schoonheid. Een spoor dat voortgezet wordt in zijn grootse visies op ‘Beloved’ en ‘Summertime in Heidelberg’, stukken die wereldbekend werden via de uitvoering van tenor Mario Lanza in de film ‘The Student Prince’. Menza vertelt in elke solo een zorgvuldig opgebouwd verhaal, gebaseerd op de woorden van de oorspronkelijke tekst van de song. Zijn inspiratie lijkt eindeloos en elke noot en nuance blijft je bij.

Nostalgisch

‘When Your Lover Is Gone’ vormt de perfecte afsluiter van deze bijna tachtig minuten durende cd, een album dat gelijktijdig een tribute is aan een tijdperk dat bijna voorbij lijkt te zijn: toen je elke blazer al na een paar noten kon herkennen. Conservatoriumopleidingen hadden de klank van de jazz toen nog niet omgevormd tot een zekere eenheidsworst. Nu al staat vast dat ‘The Rose’ een van de mooiste producties vormt uit de rijk gevulde catalogus van Challenge Records!Don Menza Quartet – The Rose
bezetting: Don Menza tenorsaxofoon, Oliver Kent piano, Johannes Strasser contrabas, Bernd Reiter drums
opgenomen: 24 april 2019, Dukatton Studio, Wenen
uitgebracht: januari 2020
label: Challenge Records
aantal stukken: 8
tijdsduur: 76’35
website: donmenza.com - challengerecords.com
door: Cyriel Pluimakers

Jazz en Zo 05-03-2020

Eduardo
Super Pro
Berichten: 244
Lid geworden op: 29 aug 2013, 20:57
Locatie: Evergem, België

Re: Don Menza Quartet – The Rose

Bericht door Eduardo »

Een beetje reclame maken voor mijn favoriete jazzclub in (Zeeuws) Vlaanderen, weliswaar net over de grens...
Porgy en Bess in Terneuzen alwaar ik de voorbije 35 jaar toch grote jazz- en bluesmuzikanten zag passeren op het podium.

Zondag 19 april om 15u00 stipt : DON MENZA QUARTET
meer info : https://porgyenbess.nl/details/?id=26473

Wijzelf zijn zeker van de partij !

Plaats reactie