Scott Cook - Tangle of Souls (Eigen Beheer)

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20889
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Scott Cook - Tangle of Souls (Eigen Beheer)

Bericht door Kilroy »

De toegewijde en geëngageerde troubadour is sinds 2007 onderweg en tussen de omzwervingen in thuisland Canada en verre continenten bezoekt Scott Cook op geregelde tijdstippen de studio waar hij zijn impressies in folkgetint songwerk verwerkt omringd door bevriende muzikanten. De sessies vonden dit keer in Australië plaats, naast de vertrouwde snarenman Bramwell Park is er de met plaatselijke muzikanten samengestelde vrouwelijke string band die met bas, fiddle en harmoniezang in een strikt akoestische setting het dozijn songs kleurt en even voluit gaat in een geanimeerd fiddle instrumentaaltje.

Afbeelding

Met uitzondering van Why Am I Leaving Again van Scotty Dunbar, een weemoedige ballade van de minder bekende Canadese folkman Scotty Dunbar en Passin’ Through. Een mooie bewerking van de song over Chileense vrijheidsstrijder Victor Jara afkomstig van activist Dick Blakeslee, eerder door Earl Scrugs en Leonard Cohen geadapteerd.

In negen songs pleit Cook voor wederzijds begrip in een meer dan ooit verscheurde wereld, zonder evenwel in een dwingend cynisme te vervallen, het is eerder een heilzaam scepticisme. Dat put Cook uit zijn eigen verleden van extreme religieuze beleving en een bijna noodlottige, aanslepende drankverslaving. Het verhaal start in ieder geval in optimistische teneur met op aanstekelijke hillbilly bluegrass gebouwde Put Your Good Foot in the Root. In Just Enough Empties tast Cook de grenzen af van zijn geluk af, drank, drugs pillen, het lijkt een uitzichtloze situatie, nakend vaderschap belooft beterschap.

“It’s working people who made this country great not the greedy opportunists or the peddlers of hate” stelt Cook in Say Can You See. Het zijn de meest militante passages, Cook kiest voor de weg van verbinding en dat resulteert niet zelden in ontroerende verhalen die ook muzikaal sterk aanleunen bij Steve Earle’s meer intimistische momenten tijdens zijn remonte met El Corazon. Tulsa, een reflectief outlaw epos, sluit daar eveneens mooi bij aan.

Zoals gebruikelijk bij Cook is dit werkstuk vergezeld van een omvangrijk boekwerkje, de voorganger Further Down The Line omvatte er 132 en dat werd nu tot 240 pagina’s uitgebreid. Tangle Of Souls, het zevende album van Scott Cook, is rijkelijk geïllustreerd met de fraaie gedroogde bladeren prints van de Australische kunstenares Cecilia Sharpley. We vinden er quotes van Woody Guthrie en Springsteen, poëzie van Walt Whitman en Leonard Cohen. Bovendien wordt er (wellicht iets te uitvoerig) gefilosofeerd bij de songteksten met toelichting bij de achtergronden en zelfs akkoordenschema’s voor meer ambitieuze muzikale aspiranten.Het album Tangle of Souls van Scott Cook is uitgebracht in eigen beheer op 9 oktober 2020.

Written In Music 18-10-2020

Plaats reactie