Jussi Lehtonen Quartet - Connection (Eclipse)

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20889
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Jussi Lehtonen Quartet - Connection (Eclipse)

Bericht door Kilroy »

De Finse jazzscene blijf maar talent over ons uit storten. Nu is het weer drummer Jussi Lehtonen die met zijn kwartet op het album Connection volop indruk maakt. Hun eerst echte studioalbum onder eigen naam nadat ze twee jaar geleden met het album Live at Koko Jazz Club live debuteerden.

Afbeelding

Lehtonen heeft met pianist Holger Marjamaa, contrabassist Heikko Remmel en saxofonist Joonatan Rautio een geweldige groep muzikanten om zich heen. Muzikanten die de composities die hij schreef, op albumafsluiter Conception, geschreven door George Shearing na, volledig begrijpen en in een vrije manier erg sterk inkleuren, soms ook als de strakst spelende jazzband die je in lange tijd hoorde.

Gelijk met de live opgenomen en lekker langgerekte albumopener Moonshine gaat de vaart er wel heel goed in. Het is een indrukwekkende albumopener die gelijk laat horen wat een geweldig pushende ritmetandem Lehtonen en Remmel wel niet is. En wat zij met de tevens geweldig spelende Marjamaa en Rautio een voortvarend kwartet hebben.

Rautio is de man die binnen het geluid steeds de meeste aandacht pakt. Hij heeft een heerlijk losse, vrije stijl van spelen en heeft een grote range in emoties ter beschikking. Marjamaa ligt al net zo lekker op de sound van de band en klinkt al net zo bijzonder en goed en het wel zeer fraaie Song For Hope in het bijzonder.

Meer dan genoeg fascinerend goede composities die dit album én die Finse scene, daar gaan we weer, zo interessant maken. Luister eens naar composities als The Last Waltz, On Beat, Day 10 (een vervolg op de op het livealbum al te horen Day 1 en Day 7), Timebeat en Third Step zijn allemaal erg fraai opgebouwde, van sterke solo’s voorziene composities, waar het kwartet hun volle potentieel uithaalt.

Connection is een zeer bijzonder album van een kwartet dat klinkt alsof ze al decennia lang bij elkaar zijn. De geweldig spelende muzikanten hebben een chemie die je maar heel weinig hoort. Gebaseerd op wel heel veel vertrouwen van de muzikanten onderling, stuwen ze elkaar tot absoluut overweldigend goed spel.Het album Connection van Jussi Lehtonen Quartet is uitgebracht door Eclipse op 4 september 2020.

Written In Muisc 18-10-2020

Plaats reactie