Patches – Hot Enough

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19607
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Patches – Hot Enough

Bericht door Kilroy »

Iemand met meer verstand van hoe ons brein werkt, moet zich maar eens over deze vraag buigen: hoe komt het dat sommige muziek zo verslavend is? Neem nu Patches… Er schuilt iets in de chemie van haar melodieën, zang en klankkleur waar we maar geen genoeg van krijgen. Een halfjaar geleden verscheen ze voor het eerst aan de horizon en meteen liet ze ons verlangen naar haar eerste ep, die op 23 oktober uitkwam.

Afbeelding

Hot Enough is het nummer waarmee het allemaal begon voor Patches en nog steeds klinkt het even verleidelijk. De ideale sirene dus die je naar deze ep lokt. Adults gaat a capella van start, waarna de toetsen subtiel invallen en zich langzaamaan een hijgend r&b-nummer ontpopt.

“I never get to that place where it’s safe to fail”, horen we op Ex. Patches begrijpt de kunst om openhartige teksten te schrijven zonder sentimenteel over te komen. Een ander onmisbaar onderdeel van de magie is de haarfijne productie van Aram Santy. De strijkers die we op Ex al horen, komen op Younger tot volledige rijping. Daar klinkt ook Patches’ stem alsof een heel koor haar bijstaat, terwijl we maar al te goed weten dat er maar één iemand kan zingen als zij.

Van het vijfde nummer, (And Then), is het precieze nut niet meteen duidelijk. Het instrumentale snippertje (een patch, misschien?) is enkel de aanloop naar de ideale afsluiter, Bye Bye Bye. Geen episch ontploffende finale, maar een ingetogen en weemoedige afscheidsbrief waarmee Patches ons vaarwel wuift. Hopelijk maar voor even, want wij junkies kunnen nooit lang zonder haar muziek.Luminous Dash 22-10-2020

Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19607
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Re: Patches – Hot Enough

Bericht door Kilroy »

Patches – Hot Enough (★★★★): Uitdaging en verleiding

Lotte Lauwers heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown. Voor haar gloednieuwe project Patches werkt ze samen met producer Aram Santy en fotografe Leen Hoogmartens om zo een sensuele droom te creëren. In hun winterslaapsessie werd het al spannend en de eerste singles trokken alvast onze aandacht. Vandaag wordt een eerste ep op ons losgelaten.

Afbeelding

Het veelzeggend zinnetje ‘I can get creative with you’ bijt de spits af en zet meteen de juiste toon voor wat nog komen zal. Het spannende “Hot Enough” werd al eerder door ons beloond met mooie woorden en we houden ons vast aan dat standpunt. Lauwers’ karaktervolle stem schittert in de hoofdrol. Door de ruimte in het arrangement worden de lagen vocals extra in de verf gezet, maar ook op harmonisch vlak blijft het interessant. De spanning wordt hooggehouden door de afwisseling tussen sussende akkoorden, dissonantie en boeiende ritmes. Een volgend goed voorbeeld hiervan is “Ex”: het begint eerder droevig om in het refrein maar al te snel te keren naar een exotische sfeer. In contrast met de zachte elektronica en de toffe synthbas houdt een weemoedige cello de donkere, smaakvolle melancholie erin.

Hoewel er meningsverschillen zijn, ontging het Lauwers niet dat het vrouwenleven niet enkel rozengeur en maneschijn is. Zo bezingt ze onder andere in het groovie “Adults” haar confronterende bevindingen. We horen opnieuw spanning en gewaagdheid, maar evenzeer verdoken onzekerheid en zelfs opgekropte frustratie. Verschillende facetten van hetzelfde vrouwelijke bestaan. Geen rozen zonder doornen.

Aanvullend op deze prikkelbare muziek horen pikante visuals. Het esthetisch aspect speelt duidelijk een belangrijke rol in dit project. Singles “Hot Enough” en “Bye Bye Bye” werden dan ook alvast voorzien van een mooie en avontuurlijke videoclip. Daarnaast stelde fotografe Leen Hoogmartens samen met Lauwers een gewaagd fotoboek samen. Sommigen noemen het uitdagend, anderen noemen het vulgair; de lijn is dun en verboden fruit smaakt het zoetst. Laten we vooral zeggen dat het allemaal voor interpretatie vatbaar is.

“And Then” vormt een duister intermezzo à la Silence of the Lambs, dat vlekkeloos overvloeit naar het breekbare “Bye Bye Bye”. Hoewel de tristesse ervan afdruipt, zit er toch heel wat kracht in dit nummer. Het gebroken hart wordt met trots gepresenteerd en dringt regelrecht binnen. We horen nog het gekraak van de pianopedaal die wordt losgelaten en in een waas is het allemaal voorbij.

Patches daagt uit en verleidt. In zijn krachtige muziek met een melodramatische toets waar de temperaturen hoog oplopen horen we een gedurfde visie, maar vooral een brandend verlangen naar affiniteit, begrip en bevestiging. De donkere, haast onheilspellende muziek spreekt tot onze verbeelding en we zijn benieuwd wat dat live met zich mee zal brengen.

Op 23 oktober speelt Patches haar ep-releaseshow in Broei (Gent).

Dansende Beren 23-10-2020

Plaats reactie