Grandbrothers - All the Unknown (City Slang)

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20790
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Grandbrothers - All the Unknown (City Slang)

Bericht door Kilroy »

Voor lange tijd was het een ongeschreven regel dat men organische klassieke instrumenten zoveel mogelijk uit het zicht van de elektronica hield. Het was bijna onacceptabele heiligschennis om je in te laten met de moderne technieken, omdat deze de ziel uit een muziekstuk zouden halen. Tegenwoordig is het zo ingeburgerd en veelal een verrijking van het geluid, en levert het prachtige eindresultaten op. De driedimensionale benadering voegt meerdere dieptes en lagen toe, die voorheen voor de buitenwereld verborgen bleven.

Afbeelding

Op All the Unknown laat Grandbrothers de mediterende helende werking van voorganger Open meer los om nieuwe invalshoeken een ruimdenkende kans te geven om zich te bemoeien met het eindgeluid. De sacrale stilte wordt opgeofferd voor een breder op de elektronica gerichte beleving waarbij de geprogrammeerde soundscapes van Lukas Vogel het geschoolde toetsenspel van jazzpianist Erol Sarp steeds verder naar de achtergrond toe dwingt.

Elektromechanische hamers worden aangestuurd door software en ontleden en hergroeperen hierdoor de mogelijkheden van de piano. Een complexe constructie welke op papier veel weg heeft van de eerste antieke computers, maar als dit apparatuur een soortgelijke evolutieproces te wachten staat, levert het genoeg groeipotentie op. De verfijnende vernieuwende aanpak verbreed hiermee nog sterker het spanningswerkveld van dit in Düsseldorf gevormde experimentele Turks-Duits/Zwitserse duo.

All the Unknown is universeel van karakter en het positivisme laat zich minimaal sturen door de verstikkende natuurverschijnselen die op dit moment de wereld domineren. Het staat ver boven de klimaat wanorde, heersende virussen en milieuproblematiek. Het gaat uit van de drang om dit alles te overleven en er versterkt en krachtig uit te komen. Juist die zintuigelijke schoonheid die de aarde oproept staat hierbij centraal. Het samengaan van oude conservatieve klanken met jeugdige vernieuwingsdrift wat een harmonieus eindresultaat oplevert.

De aarde begeeft zich niet in de afstotende winter van het bestaan, maar juist in de onbekende prille revolutionaire lente van het zuurstofrijke opwaarts stromende Four Rivers. Het stormende Howth laat het verleden in een wervelende verregende klankenkoorts achter om zich op een veelbelovende toekomst te richten. Met een symfonische onderlaag gaat What We See over in ritmisch modern neoklassiek toetsenwerk. Shorelines gaat nog een stap verder en is zelfs speels funky te noemen.

Auberge begeeft zich op het productionele jaren tachtig vlak van ambient goeroe Brian Eno waarbij sferische synths de uiteindelijke richting bepalen. Het mysterieuze Umeboshi introduceert het ontdekkende All the Unknown. Een waar slagveld van indringende uitgebalanceerde donkere postpunk tonen die zich staande houden tegen de geschooldheid van de gedreven Erol Sarp.

De frisheid van het plezierig componeren overheerst en geeft het een opruimende indruk mee. Natuurlijk is Grandbrothers realistisch en ontstaat er ook ruimte voor de meer dreigende onweerswolk Black Frost en aarddonkere futuristische new wave klanken van Unrest welke uiteindelijk overwonnen worden en in de luwte na mogen sudderen.Het album All the Unknown van Grandbrothers is uitgebracht door City Slang op 15 januari 2021.

Written In Music 15-01-2021

Plaats reactie