Anarchie in de Academie - Punk in Antwerp (Leeft punk nog anno 2021?)

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20855
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Anarchie in de Academie - Punk in Antwerp (Leeft punk nog anno 2021?)

Bericht door Kilroy »

CRASS vond in 1979 al van niet, afgaande op het credo Punk Is Dead, terwijl The Exploited enkele jaren later aan iedereen die het horen wilde Punk's Not Dead uitschreeuwde. Wat is punk dan wel eigenlijk?

Afbeelding

Twee jaar geleden startte een onderzoeksproject aan de Koninklijke Academie Antwerpen met het in kaart brengen van hoe punk en postpunk misschien wel als één van de laatste subculturen zo’n ingrijpende invloed had op de meer klassieke beeldende kunsten, muziek, mode, literatuur en grafische vormgeving in Antwerpen. Het sluitstuk van het onderzoek werd het tentoonstellingsproject ‘Naughty Kids - Punk in Antwerp 1978-2018’, dat de invloed en actuele relevantie van punk in Antwerpen in beeld bracht.

De tentoonstelling bood de toeschouwer een bont allegaartje van memorabilia, gaande van het uithangbord van het legendarische ondergrondse club ‘Cinderella’ op de Stadswaag, affiches, lederen vesten vol punkbadges en andere punkfashion over fanzines en concerttickets tot muziekcassettes en DIY-collages. En als kers op de taart speelden op de openingsavond Antwerpse punktrots The Kids ten dans.

En nu is er dan ‘Naughty Kids - Punk in Antwerp’- het boek, dat een uitgebreide selectie van het project voorschotelt: installatieshots van zowat al het tentoongestelde, aangevuld met een selectie uit punkfanzines, pure DIY, van ‘Het Religieus Bloedblad’ tot ‘Ultra Eczema’. Het artwork voor de cover, dat tevens als eyecatcher voor het project diende, werd geleverd door Antwerps beeldend kunstenaar Dennis Tyfus. Punk in Antwerpen is nog (steeds) niet dood en begraven. Onkruid vergaat immers niet.

Meer info over het boek en hoe het te bestellen, vind je hier.

DaMusic 23-01-2021

Plaats reactie