Irish Coffee - Revisited

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Cis
Super Pro
Berichten: 539
Lid geworden op: 03 okt 2012, 19:57

Irish Coffee - Revisited

Bericht door Cis »

Deze legendarische groep werd opgericht begin jaren 70. Hadden met hun single 'Masterpiece' een wereldhit en brachten nadien nog 3 singles en een LP uit. De LP is nu een gegeerde collector geworden en de band zelf word nog steeds benoemd als de beste hard-rock groep die België ooit voortbracht.

Nu is er een nieuw album 'revisited' dat voor u wordt voorgesteld in Charlatan.

“Here I am again”, zingt William Souffreau op zijn nieuwe mini-lp. Maar eigenlijk is hij gewoon terug van nooit weggeweest. Op zijn 67ste lijkt de zanger, die zich met recht en reden een Belgische rockpionier mag noemen, zelfs veelzijdiger en productiever dan ooit. Met groepen als The Rockabilly Rhythm Revue, The Cochrans (het vroegere Blink It) en Old School blijft hij onverdroten de vaderlandse podia afschuimen en dat doet hij sinds kort ook weer met Irish Coffee.

Op het eerste gehoor heeft het gezelschap dat zopas ‘Revisited’ opnam, weinig te maken met de legendarische hardrockband waarmee Souffreau in de vroege seventies voor het eerst van het succes mocht proeven. Van een reünie is dus zeker geen sprake. Wél laat de artiest zijn emmer nog eens zakken in een oude, vertrouwde en immer vruchtbare inpiratiebron.

Het van oorsprong Aalsterse Irish Coffee is vandaag al aan zijn derde leven toe. Tussen 1971 en ’74 maakte de groep één internationaal gewaardeerde langspeler en vier singles, waaronder het onverslijtbare ‘Masterpiece’. Ook vandaag blijft haar muziek tot de verbeelding spreken: voor de oorspronkelijke persingen van haar platen, maar ook voor illegale uitgaven ervan, tellen verzamelaars uit binnen- en buitenland heuse fortuinen neer. Sinds 2007 is het verzamelde werk van Irish Coffee, dank zij het Duitse label Thors Hammer, gelukkig ook officieel op cd beschikaar.

De tweede fase van de inmiddels grondig gewijzigde groep werd ingeluid toen in 2004 een tweede, opnieuw titelloze cd uitkwam. Irish Coffee werd prompt door de Duitse televisie uitgenodigd voor een optreden in Rockpalast en van de opnamen zouden later zowel een cd als een dvd worden uitgebracht.

Intussen heeft William Souffreau al acht soloplaten op de wereld afgevuurd, maar vandaag houdt hij een derde incarnatie van Irish Coffee boven de doopvont. Dit keer gaat het om een powertrio dat vooral grossiert in potige bluesrock met een knipoog naar de seventies. Eén van de nummers, ‘Got Some Love’, is een compositie van Souffreau en Tony Boast die nog dateert uit de periode toen beide muzikanten deel uitmaakten van Joystick. Opvallend is dat William Souffreau, wiens rauwe, grofkorrelige stem nog niets van haar oorspronkelijke kracht is verloren, nu voor het eerst de leadgitaarpartijen voor zijn rekening neemt. Anno 2013 laat hij zich bijstaan door Franky Cooreman op bas en Kris Van De Cammen op drums. De karakteristieke orgelsound, die vroeger typisch was voor Irish Coffee, is dit keer achterwege gelaten.
‘Revisited’ bevat acht tracks, is enkel verkrijgbaar op 10-inch vinyl en als digitale download en werd geproducet door Ronald Vanhuffel (bekend van zijn werk voor de Nederlandse groep Bløf), die speciaal voor deze release het nieuwe Nuftone-label in het leven riep.

Irish Coffee is een drankje dat jaar na jaar anders smaakt, maar nooit teleurstelt. Tijdens optredens van het trio zullen trouwens ook nummers uit de vroegere platen op het programma staan, zodat de titel ‘Revisited’ op het podium alsnog letterlijk te nemen valt. Play loud!


Gratis zaal concert 04/04 Charlatan Gent

Plaats reactie