Pagina 1 van 1

Hoe kies je een nieuwe versterker?

Geplaatst: 03 apr 2014, 07:07
door Kilroy
De Stereo Versterker

Als je een hifi-set wil hebben die uit losse onderdelen bestaat heb je, naast minimaal twee luidsprekers, altijd een versterker nodig. De versterker mag je beschouwen als het hart van elke hifi-installatie, want je sluit er alle andere onderdelen op aan. Daarom is de keuze voor welke (maar ook: wat voor) versterker je koopt altijd iets om van tevoren goed over na te denken. En dat is nog niet zo gemakkelijk, want er zijn flink wat factoren om rekening mee te houden als je een weloverwogen keuze wil maken. Hifigasten zet daarom het een en ander voor je op een rijtje.

Wat bedoelen we eigenlijk met een versterker? En dan niet in de technische zin, maar in de praktische. Want je hebt vandaag de dag de keuze uit een aantal verschillende mogelijkheden die allemaal hun specifieke voordelen hebben. Laten we daar per type eens wat dieper op ingaan voor we het gaan hebben over de afwegingen bij je keuze.De Stereo Versterker

De meest traditionele vorm is de stereo versterker. Die heeft doorgaans een vrij zware voeding waarmee twee kanalen van vermogen worden voorzien. Op het apparaat heb je in basis een aantal aansluitingen, een schakelaar waarmee je kiest naar welke bron je luistert en een volumeknop. Daar kunnen uiteraard nog toevoegingen bij komen, zoals de mogelijkheid om meerdere luidsprekers aan te sluiten (die je al dan niet los van elkaar aan en uit kunt schakelen) en toonregeling, maar in de basis is het een heel begrijpelijk apparaat. Je sluit je bronnen er analoog op aan, met een gewone stereo-interlink. Er zijn twee soorten stereo-versterkers: de geïntegreerde (waarbij alles in één behuizing zit) en de losse voor- en eindversterker.
Afbeelding
Sinds een aantal jaar zie je steeds meer versterkers met digitale ingangen op de markt verschijnen. Omdat we steeds meer gebruik maken van digitale bronnen (Blu-ray spelers, settop-boxen voor de televisie, streamers en game-consoles) wordt het ook steeds logischer om die bronnen digitaal te verbinden een versterker die voorzien is van een (goede) ingebouwde d/a-converter. Een nadeel kan zijn dat niet alle versterkers met een ingebouwde DAC ook nog een analoge ingang hebben. Wie nog elpees wil draaien heeft dus niets aan zo’n versterker.
Afbeelding
Vandaag de dag niet meer zo populair, en er zijn nog maar weinig merken die ze maken, maar deze versterker-variant met ingebouwde tuner heeft in het verleden een aantal legendarische apparaten voortgebracht. Het voordeel van een receiver is dat je geen losse tuner meer hoeft te kopen, het nadeel kan zijn dat je in de goedkopere prijsklasse soms mag twijfelen aan de kwaliteit van de ingebouwde tuner-module. Als je niet veel naar de radio luistert maar die mogelijkheid wél wil hebben kan het echter nog steeds een handige keuze zijn.
Afbeelding
Een meerkanaals AV-Receiver is in eerste instantie bedoeld om surroundweergave van filmgeluid te bieden. Het is echt een alles-in-1 oplossing, met minstens 5 versterkers aan boord en een heleboel opties om bronnen aan te sluiten, zowel analoog als digitaal. Daarnaast zijn moderne AV-Receivers bijna allemaal voorzien van internetradio, netwerkstreaming en online-streamingdiensten als Spotify. Een digitaal inregelsysteem zorgt er bovendien voor dat je de weergave tot op zekere hoogte kunt aanpassen aan je akoestiek, waardoor je een betere geluidskwaliteit kunt krijgen.
Afbeelding
Maar welke moet IK dan kiezen?

Goed, de verschillen zijn nu waarschijnlijk wel duidelijk, maar wat is nu voor jou de beste keuze? Dat hangt allereerst af van hoe je hem wil gaan gebruiken. Als je uitsluitend naar muziek luistert die in stereo is opgenomen moet je kijken welke bronnen je daarvoor gebruikt. Draai je bijvoorbeeld nog veel elpees en heb je wel een cd-speler maar geen streamer? Dan is een analoge versterker of receiver een goede keuze. Ben je juist wél bezig met streaming en heb je veel muziek op je computer staan, dan zou een versterker met ingebouwde DAC wel eens de beste keuze kunnen zijn. Als je ongeveer net zoveel film kijkt als muziek luistert is de keuze duidelijk: dan kun je het beste een AV-Receiver kiezen.

Maar zelfs als je geen meerkanaals surroundsysteem wil inrichten kan voor veel mensen een AV-Receiver nog wel eens een hele interessante keuze zijn. Dat heeft te maken met de enorme hoeveelheid mogelijkheden die zo’n apparaat tegenwoordig aan boord heeft. Als je het hebt over het hart van een hifi-installatie dan is een AV-Receiver daar misschien wel het ultieme voorbeeld van. Ga maar na: naast een ‘gewone’ tuner heeft de gemiddelde AV-Receiver tegenwoordig ook de mogelijkheid om naar internetradio te luisteren (als je hem, al dan niet via Wi-Fi, met het internet verbindt natuurlijk). Wie een abonnement heeft op een streamingdienst als Spotify vindt bovendien bij steeds meer AV-receivers de mogelijkheid om daar ook naar te luisteren. Heb je een computer of NAS in je netwerk zitten waar veel muziek op staat? Zelfs goedkopere AV-Receivers hebben vaak een DLNA/UPnP streamer aan boord waarmee je alle gangbare bestandsformaten kunt streamen, zelfs in HiRes, allemaal te bedienen via (gratis) Apps op je smartphone of tablet. Daarnaast doen AV-Receivers vaak ook nog eens dienst als een soort HDMI-hub, waarmee je oudere televisies opeens van een heleboel extra HDMI-ingangen kunt voorzien.

Is een AV-receiver daarmee het Zwitserse Zakmes onder de versterkers? Daar lijkt het wel op. Want als je niet van plan bent om er vijf luidsprekers en een subwoofer op aan te sluiten kun je de ‘overgebleven’ versterkers in een AV-Receiver vaak ook nog gebruiken om een tweede zone in je huis van muziek te voorzien, of je kunt versterkers ‘bundelen’ om een paar grote luidsprekers via bi-amping aan te sturen, wat beslist voordelen kan hebben voor de geluidskwaliteit.
Afbeelding
Niet alleen maar voordelen

Eerlijkheidshalve moeten we naast alle voordelen ook wijzen op een relatief onbekend nadeel van AV-Receivers. En dan hebben we het over het feit dat de meeste fabrikanten van AV-Receivers vaak nogal optimistische waardes noemen als ze het over het vermogen van de versterkers in hun apparaten hebben. Dat komt omdat de voeding in een AV-Receiver relatief klein is ten opzichte van het aantal versterkers dat erin zit. Vergelijk het maar met een kraan waar je vijf tuinslangen op aansluit. Als die allemaal openstaan krijg je vijf sneue straaltjes, maar als je drie slangen dichtknoopt, de kraan helemaal opendraait en de overgebleven slangen half dichtknijpt lijkt het of er toch nog heel wat uit komt.

Zo werkt het ook een beetje met de manier waarop de meeste fabrikanten het vermogen van de versterkers in hun AV-Receivers opgeven. Als er bijvoorbeeld een vermogen van 130 Watt staat (wat best een heleboel is) is dat vaak gemeten terwijl er slechts één of twee kanalen actief zijn, en dan ook nog eens wanneer de versterker tot het uiterste gedreven wordt. Onder meer realistische omstandigheden blijft er van dat opgegeven vermogen van 130 Watt aanzienlijk minder over. Is dat belangrijk? Ja en nee. Voor mensen die gewoon lekker naar muziek willen luisteren maar daar geen heel erg hoge eisen aan stellen is het niets om je zorgen over te maken. Maar als je wat grotere luidsprekers hebt (of wilt kopen) die wat meer vermogen vragen is het wel fijn om te weten of de versterkers in een AV-receiver daar raad mee weten.


Toch geen Zwitsers Zakmes dan?

Het is maar hoe je het bekijkt. Als het om compact gebruiksgemak gaat is een AV-Receiver eigenlijk onverslaanbaar. Maar om de analogie met het zakmes nog maar even aan te houden: als je een gespecialiseerd mes koopt zal dat ongetwijfeld een beter mes zijn. Een echte pincet met een stevige, spitse bek is geschikter om diepe splinters mee uit vingers te halen, een grote kruiskopschroevendraaier ligt absoluut beter in de hand en een normale schaar knipt ook gemakkelijker. Maar voor losse messen, pincetten, schroevendraaiers en scharen betaal je een stuk meer en het kost meer plaats om ze op te bergen. En dat is het fijne aan AV-Receivers: Ze passen op één plekje in je hifi-meubel, er hoeft maar één stekker voor in het stopcontact en er zit enorm veel functionaliteit in die voor de meeste toepassingen gewoon prima presteert.

Wil je betere versterking of een streamer die beter klinkt en gemakkelijker te bedienen is? Koop dan een losse stereo versterker of aparte streamer. Er zijn genoeg smaken om iedereen te laten smullen, het is alleen een kwestie van vooraf de juiste keuze maken. Zo voorkom je dat je iets op je bord legt dat achteraf niet aan je smaak voldoet. Eigenlijk heel simpel.

Bron: HiFi Gasten