Goede Hifi is niet duur!

Plaats hier al uw vragen over versterkers
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19022
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Goede Hifi is niet duur!

Bericht door Kilroy »

Misschien trek je even je wenkbrauwen op bij het lezen van de titel van dit artikel: de prijskaartjes lijken soms wat anders te zeggen. Maar duur is iets waarvoor je meer betaalt dan dat het waard is. Goede hifi is dus niet duur, slechte wel. Maar gelukkig hoeft goede hifi ook niet veel te kosten, zodat je ook met een iets minder dikke beurs kunt genieten van een goede muziekweergave.

In de hifi streven we naar een weergave met een hoge mate van betrouwbaarheid, de muziek die uit je hifi-installatie komt zou dus idealiter moeten klinken zoals het in de zaal of studio heeft geklonken. Maar helaas, dat is (nog steeds) een utopie. In de praktijk probeer je dus zo goed mogelijk die werkelijkheid na te bootsen, waarbij je al snel kunt verzanden in een wedloop die niet te winnen valt. Net zoals die emmer goud aan het einde van de regenboog zal ook de volmaakt realistische weergave van muziek steeds een stukje verder blijken te liggen dan je vooraf had gedacht.

Ultieme geluidskwaliteit is afhankelijk van veel, en soms niet te beïnvloeden, factoren zoals de kwaliteit van de opname, de gebruikte apparatuur, de persoon die ernaar luistert of de akoestiek…om er maar een paar te noemen. Als je geluidskwaliteit wilt relateren aan een prijskaartje dan komen daar ook nog eens een fiks aantal economische factoren bij.
Afbeelding

Wat kost een hifi-installatie?

We zijn de afgelopen jaren natuurlijk verwend geraakt, apparaten kunnen steeds meer maar kosten steeds minder. Met een smartphone koop je niet alleen een telefoon, maar ook een foto- en filmcamera, een agenda, een woordenboek, een encyclopedie, een atlas, een wegenkaart, een memo-recorder, een spelcomputer…en een muziekspeler. Zo bekeken krijg je die muziekspeler zowat gratis. Maar hifi kunnen we de heftig vervormde muziek die uit die minuscule speakertjes van een telefoon schettert natuurlijk niet noemen.

Om antwoord te kunnen geven op de vraag ‘wat kost een hifi-installatie?’ moeten we eerst vaststellen wat volgens ons de ondergrens is. Maar een duurdere muziekinstallatie zou je natuurlijk nog meer muziekplezier moeten bieden. Door meer geld uit te geven aan je muziekinstallatie zal de geluidskwaliteit ervan toenemen waardoor het ideaal van de werkelijkheidsweergave steeds dichterbij komt, tenminste…dat is de bedoeling.


The pain is not always worth the gain

Ook in de hifi-wereld gelden namelijk de bekende economische en psychologische wetten. Dat lijkt het intrappen van een wijd openstaande deur, maar in de praktijk schijnen we dat massaal over het hoofd te zien als het gaat om onze geliefde versterkers, kabels en luidsprekers. Die 1000 euro kostende versterker die een inventieve Engelsman in zijn tot ‘fabriek’ omgebouwde schuur in elkaar heeft geschroefd schatten we graag ‘beter’ in dan een 500 euro kostende versterker van een Japanse ‘massaproducent’. Terwijl die massaproducent enorme schaalvoordelen heeft waardoor hij veel goedkoper kan produceren. Het scheelt namelijk aanzienlijk in prijs of je bij een toeleverancier 50 of 50.000 transformatoren bestelt. En datzelfde geldt voor alle onderdelen van een versterker. En waar de massafabrikant de ontwikkelingskosten kan verdelen over vele (tien)duizenden versterkers, zal die kleine fabrikant zijn kosten voor het ontwikkelen van de versterker moeten verdelen over veel kleinere aantallen, waardoor de prijs per apparaat omhoog gaat. Als je dezelfde geluidskwaliteit liever bij een ‘boutique’ fabrikant koopt, zul je dus dieper in je geldbuidel moeten tasten.

Daarbij geldt ook nog eens dat het uitgeven van 100 euro extra je bij instap-hifi een significante verbetering kan geven, terwijl diezelfde 100 euro je bij een top-installatie weinig tot geen kwaliteitswinst oplevert. Hoe hoger je op de audiofiele ladder klimt, hoe meer geld het kost om een echte verbetering te behalen. En zoals we al eerder schreven in ons artikel over de zin en onzin van tweaks, niet iedere verandering is ook een echte verbetering!
Afbeelding

Goede hifi hoeft niet duur te zijn!

Luidsprekers bepalen voor een groot deel de klank en de geluidskwaliteit van een muziekinstallatie, reserveer daarom een belangrijk deel van je budget voor luidsprekers. Een hifi-waardige mini-monitor koop je tegenwoordig vanaf zo’n 150 euro per stuk. Voor dat bedrag koop je speakers zoals de Boston A26, PSB Alpha B1 of de DALI Zensor 1 die de fundamentele eisen die je aan een goede geluidsweergave mag stellen geen geweld aandoen. Als je graag een vloerstaande luidspreker wilt hebben dan moet je dat bedrag verdubbelen.
Afbeelding

Bij versterkers ligt het allemaal wat lastiger. AV-receivers verwisselen tegenwoordig voor belachelijk lage prijzen van eigenaar. Voor 300 euro koop je al een AV-receiver van een Denon of Onkyo, en daar zitten dan ook nog eens alle denkbare toeters en bellen op. Voor filmweergave is daar overigens helemaal niks mis mee, maar voor muziekweergave op hifi-niveau zul je toch in een hogere prijsklasse moeten gaan winkelen. Vanaf ongeveer 700 euro koop je een AV-receiver die ook met muziek zijn mannetje zal staan.

Maar als een goede muziekweergave belangrijk voor je is kun je beter kiezen voor een goede stereo-versterker. Een stereo-versterker heeft namelijk veel minder elektronica aan boord: videokaarten, Dolby en DTS processoren, DSP-modules, minimaal drie extra versterkerkanalen…ze kosten allemaal geld. Een ‘eenvoudige’ stereoversterker kan dus veel kosten-efficiënter gebouwd worden, en zal daardoor voor hetzelfde geld ook veel beter klinken dan zijn AV-broer. Vanaf 300 euro kun je daarom al een leuke stereo-versterker kopen, zoals een NAD C316BEE of een Denon PMA-720.

Ook kun je kiezen voor een van de All-in-One oplossingen. NAD, Denon, Marantz en TEAC hebben bijvoorbeeld uitstekende complete 'setjes' die ontzettend veel waar voor het geld bieden.
Afbeelding

Tot nu toe hebben we het uitsluitend gehad over versterkers en luidsprekers, maar je hebt natuurlijk nog meer nodig om muziek te kunnen luisteren. Nog maar een paar jaar geleden had je het dan automatisch over een cd-speler, een tuner of een draaitafel, tegenwoordig kun je in dat rijtje ook nog de computer, een streamer en een portable mp3-speler zetten. Het aantal muziekbronnen is toegenomen, maar ook de fabrikanten van die bronnen zijn veranderd. De cd-speler en tuners werden geproduceerd door elektronicafabrikanten, bedrijven die zich vooral met audio en video bezighielden. Moderne bronnen worden veelal gemaakt door computerfabrikanten, zelfs de gemiddelde smartphone komt uit de koker van een computerbedrijf. De focus van die bedrijven ligt helaas niet op de klankkwaliteit, maar op gebruiksvriendelijkheid en prijs. Een computer of smartphone is dus vooral een handige en betaalbare bron, maar zeker geen hifi-bron. Gelukkig kun je dat er wel van maken. Plaats tussen je computer en je hifi-installatie een (USB) DAC en je tovert die elektrisch vervuilde computer om in een hoogwaardige bron van muziek.

Een eenvoudige maar goed klinkende (USB) DAC, zoals de AudioQuest DragonFly V1.2 koop je al vanaf 150 euro, en dat is natuurlijk een schijntje om je computergeluid op te waarderen.
Afbeelding

Als laatste willen we het nog even hebben over de bekabeling van je muziekinstallatie. Vaak is dat een sluitpost waardoor er toch maar gekozen wordt voor de meegeleverde interconnects en een rolletje lampensnoer van de bouwmarkt. Helaas zijn die meegeleverde kabeltjes doorgaans van wegwerp-kwaliteit omdat de meeste hifi-fabrikanten er vanuit gaan dat je deze gaat vervangen voor betere types van een gerenommeerd kabelmerk…wat je daarom dus ook moet doen. En ook die hoeven niet extreem kostbaar te zijn: voor een tientje of drie koop je al een goede interconnect.
Minimum (geen) Maximum

Het leuke aan hifi is dat je wel een ondergrens hebt - al verschuift die gestaag naar beneden - maar geen bovengrens. The Sky is ook echt The Limit. Wil je 140.000 euro uitgeven aan een paar luidsprekers…dat kan! Daarvoor koop je bijvoorbeeld een paartje Focal Grande Utopia EM’s, en geloof me, dat zijn echt fantastische luidsprekers! Of je kunt bijna 50.000 euro uitgeven aan een NAIM NAC 552 voorversterker en NAP 500 eindversterker. Want ook dat is een combinatie die iedere cent dubbel en dwars waard is…als je het geld kunt missen.

Gelukkig hoef je niet zoveel geld uit te geven om van een goede muziekweergave te kunnen genieten, met een portie GBV (Gezond Boeren Verstand) kun je ook met een budget van minder dan 1000 euro een serieus goede hifi-installatie in huis halen. Dat is in absolute zin natuurlijk nog steeds heel veel geld, maar als je er vanuit gaat dat een goede hifi-installatie je minimaal 20 jaar muzikaal genot zal schenken, dan valt het eigenlijk best wel mee.

Bron: HiFiGasten - datum onbekend

Plaats reactie