Thales TTT Compact II met Simplicity II tonearm

All vragen over CD spelers, Media spelers, Tuners, Platenspelers,...
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19009
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Thales TTT Compact II met Simplicity II tonearm

Bericht door Kilroy »

Thales is een Zwitserse audiofabrikant en is bekend vanwege de beroemde Simplicity II tone-arm. Zoals bekend is de belangrijkste issue met de standaard radiale tonearm dat de fouthoek maar binnen een heel klein bereik exact nul is. Platen worden niet radiaal geschreven, maar de lathe heeft een tangentiaal systeem. Door nu een platenspeler te voorzien van een tangentiale arm, kun je over het hele bereik met een fouthoek van nul afspelen. Dat werkt in de praktijk, ware het niet dat tangentiale armen vaak in een hogere prijsklasse vallen en technisch gesproken complex en vaak notoir onbetrouwbaar zijn.

Afbeelding

Wie wel eens heeft gewerkt met de tangentiale armen van Goldmund zal waarschijnlijk nog steeds nachtmerries hebben. Overigens zijn er best een aantal goed werkende tangentiale armen op de markt. Een oplossing voor het fouthoek-probleem is om de plaat te snijden met een radiale curve, zodat bij het afspelen met een radiale arm de fouthoek nul blijft. Daar zijn wel experimenten mee gedaan en het werkt. Er moet alleen een high-end cutting lathe worden ontworpen voor radiaal snijden of er is een aanpassing nodig voor de Neumanns. Dat zijn hele kostbare projecten, maar nu vinyl weer populair is, is er wellicht een bedrijf dat zo’n machine zou willen maken. Een andere oplossing komt van Thales. Zij hebben een radiale arm die de fouthoek tijdens het spelen continue bijstelt, waardoor over het hele plaatoppervlak de hoek op nul graden blijft. In de praktijk is de afwijking maar maximaal zesduizendste graad. De perfectionering van die techniek werd bedacht door Micha Huber, een Zwitserse ingenieur, horlogemaker en musicus. Hij kreeg er in 2004 een patent voor. Feitelijk werd het idee al toegepast in de bekende zeventiger jaren Garrard Zero 100 draaitafel, maar het oorspronkelijke idee stamt al uit de vijftiger jaren.

Afbeelding

De bijdrage van Huber is in feite dat hij het ontwerp van die tonearm high-end waardig maakte door slimme oplossingen te ontwerpen voor de benodigde specifieke lagering en resonantiecontrole. Thales ontwikkelde vervolgens een draaitafel om de Thales Simplicity II onderdak te kunnen bieden. De TTT Compact II draaitafel is een no nonsens speler die gemaakt is volgens de hoogst mogelijke Zwitserse engineering standaarden. Op het niveau van SME en TechDAS, die behoren tot de absolute top in moderne draaitafels. De TTT Compact II is voorzien van uiterst slimme technieken. Zoals bekend is het principe van de idler drive de meest ideale manier om een plateau aan te drijven. Een nadeel is dat een idler doorgaans wat minder stil is dan een snaaraandrijver of een direct drive. In de praktijk is dat minder een probleem. Een idler draaitafel in een goede plinth is fluisterstil. Luister maar naar het mechaniek van de beroemde vijftiger jaren Connoisseur 3-speed idler. Superstil. De ingebakken rumble in platen is doorgaans hoger dan de stoorfactor van de idler. Een idler draaitafel heeft een gigantische drive, power, dynamics en directheid over het hele bereik. Second best zijn de (pro)direct drives en de snaaraandrijving is feitelijk de minst overtuigende techniek, maar goedkoop toe te passen in massa draaitafels. Snaaraandrijving is in principe erg stil, maar nog een stuk te verbeteren door niet-flexibele snaren te gebruiken. Bijvoorbeeld magnetische tape of een belt van volstrekt non-elastisch materiaal. Met een beetje kunst- en vliegwerk, een draaibank en wat extra pulleys is een snaaraandrijver al een stuk te verbeteren.

Om de voordelen van beide technieken te benutten zijn combinatiesystemen gebouwd. Thorens paste in de TD-124 een combinatie van een idler met snaaraandrijving toe. VPI heeft ook een vergelijkbare techniek. Thales gebruikt een tweetal ‘idlers’ met verschillende diameters om resonanties uit te bannen. De idlers worden aangedreven door een heel korte snaar. Dat geeft ook een vrijwel directe koppeling tussen de motor en het plateau, waardoor de volledige torque van de motor op het plateau wordt overgedragen. De TTT Compact II beschikt over veel andere geavanceerde technieken, met name om de controle over resonanties te houden. De aandrijving is met accu’s en de draaitafel houdt het 12 uur vol op die accuspanning. Buiten gebruiksuren kunnen de accu’s opgeladen worden. Na de keuze van een toerental (45 en 33), blijft het licht in de knop knipperen totdat het gekozen toerental is bereikt. Het is ook duidelijk dat Thales begrijpt hoe je een plateau moet ontwerpen (zie ook EMT, Lenco, Thorens, Connoisseur en enkele anderen). De massa van het plateau is 6.5 kg, maar door het ontwerp heb je een ‘virtuele’ massa van 8 kg. Dus intelligentie in plaats van loodzware massieve plateaus. Voor wie dat wil is een extra mount beschikbaar voor een tweede tonearm. Voor de rest is deze platenspeler klein en handzaam en voorzien van een elegant ontwerp.

My Sonic Lab Hyper Eminent Ex Cartridge

In de Thales is een My Sonic Lab Hyper Eminent Ex cartridge gemonteerd. De middelste in de range. Dit Japanse bedrijf bestaat sinds 2003 en is eigendom van Mr. Matsudaira-san. Hij begon in 1959 bij Tokyo Sound Co en ontwikkelde daar tonearms en cartridges voor de NHK (Japanse omroep). In zijn latere loopbaan was hij betrokken bij Koetsu, Miyabi, Audiocraft, Spex Co en vele andere Japanse bedrijven. De nieuwe My Sonic Lab cartridges beschikken over technieken om de hoeveelheid draad op de spoel te verminderen, terwijl de output geschikte waarden blijft houden. Dat gebeurt onder andere als gevolg van de ontwikkeling van een nieuw magnetisch materiaal.

HiFi.nl 01-02-2019

Plaats reactie