Het aansluiten van luidsprekers

Alles wat met luidsprekers en hoofdtelefoons te maken heeft.
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19678
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Het aansluiten van luidsprekers

Bericht door Kilroy »

Alles over luidsprekerkabels

Iedereen weet waarschijnlijk wel hoe je luidsprekers op een versterker of AV-receiver aan moet sluiten. Toch willen we je even wat tips meegeven zodat je het maximale plezier uit je nieuwe aanschaf - of je bestaande luidsprekers - haalt.
Waarschuwing

We beginnen met een kleine waarschuwing: zorg er altijd voor dat je versterker of AV-receiver uit staat als je een ander apparaat of luidsprekers aan gaat sluiten. Je zal niet de eerste zijn die zijn versterker of receiver beschadigt door per ongeluk kortsluiting te maken.

Dat is ook de reden dat je ervoor moet zorgen dat de losse draadjes van geleidende bundels in de luidsprekerkabels niet een andere kabel of de kast van je versterker kunnen raken. Ook dan maak je namelijk kortsluiting. Netjes bij elkaar draaien dus...of een aparte connector gebruiken. Daarover vindt je later in dit artikel meer informatie.


Het aansluiten

Gebruik het liefst een goede striptang - of eventueel een scherp mesje - om voorzichtig de laatste centimeter isolatie van de kabel te strippen, en draai vervolgens de losse draadjes goed bij elkaar.

Zorg er ook voor dat de plus op je luidspreker (meestal aangeduid met een rode markering of een plusteken) altijd verbonden is met de plus op je versterker, en dat de min (meestal aangeduid met een zwarte of witte markering of een minteken) verbonden is met de min op de versterker of AV-receiver.


Plussen en Minnen

In het Hifigasten assortiment hebben we verschillende kabels die op een rol geleverd wordt zoals bijvoorbeeld de AudioQuest G2. Deze kabels hebben geen gekleurde connectoren en zijn daardoor minder duidelijk gelabeld voor plus en min.
Afbeelding
Maar gelukkig hebben goede luidsprekerkabels wél altijd een markering voor de positieve (plus) en negatieve (min) geleider. Dat kan bijvoorbeeld een met inkt of verf aangebrachte lijn op de één van de geleiders zijn, de geleiders kunnen twee verschillende kleuren hebben of de vorm van de mantel van de geleiders is verschillend (meestal de ene rond en de andere vierkant).

Fabrikanten doen dit omdat het erg belangrijk dat de luidsprekers ‘in fase’ aangesloten worden. Met 'in fase' bedoelen we dat de woofers van beide luidsprekers allebei dezelfde uitslag maken als ze hetzelfde signaal krijgen. Als de plus en de min op één van de twee luidsprekers zouden zijn omgedraaid maakt de ene woofer een uitslag, terwijl de de andere juist naar binnen beweegt.

Waarom dat zo belangrijk is? Omdat de conussen (de woofers, tweeters en midranges) van een luidspreker geluid produceren doordat ze lucht in beweging brengen. Vooral de woofers brengen in verhouding veel lucht in beweging waardoor flinke geluidsgolven ontstaan. Als de ene woofer de lucht ‘duwt’ en de ander juist ‘trekt’, dan zullen deze twee bewegingen elkaar min of meer opheffen. Gevolg: nagenoeg geen bas.

Ook in het midden en hoog gebeuren er rare dingen als je luidsprekers uit fase staan, te merken aan bijvoorbeeld een overdreven ruimtelijk effect op stemmen, alsof ze uit het niets komen...


Welke luidsprekerkabel?

Bij de meeste versterkers en luidsprekers adviseren we onderaan de productpagina een luidsprekerkabel. Dat advies is gebaseerd op prijs en functionaliteit, maar ook op technische en klankmatige eigenschappen. Bij sommige luidsprekers adviseren we een Single-Wire luidsprekerkabel, bij anderen juist een Bi-Wire kabel. Het verschil leggen we hieronder nog uit.
Afbeelding
Het zal je wellicht opvallen dat bij de afgemonteerde luidsprekerkabels - de kabels met daaraan banaanstekkers of spades - de twee kabels altijd dezelfde lengte hebben. Ook als je een kabel op rol koopt willen we je adviseren om voor beide kabels zoveel mogelijk dezelfde lengte aan te houden. Hoe beter - en vaak dus ook duurder - de hifi-installatie, hoe kritischer dit komt. Probeer ook de lengte van je kabels zo kort mogelijk te houden, maar verlies daarbij de praktische aspecten niet uit het oog. Wij zouden zelf nooit minder dan 2,5 meter per kant gebruiken.


Full-range, Single Bi-Wire?

Soms zie je bij luidsprekerkabels termen als Full-Range en Single Bi-Wire staan. Die termen verwijzen naar het aantal geleiders in de kabel en de manier waarop die afgemonteerd zijn. Als je luidsprekers een enkele plus en min aansluiting hebben dan kun je daar alleen een kabel met twee geleiders op aansluiten. Dat noemen we Full-Range, aangezien alle frequenties over dezelfde kabel verzonden worden.

Bij Single Bi-Wire heeft je luidspreker twee paar aansluitingen nodig, dus twee keer een plus en twee keer een min. De plussen en minnen worden standaard doorverbonden met een metalen (meestal koper) strip, waardoor je ook een Full-Range kabel op één van de twee paren aan kunt sluiten. Haal je de metalen strips tussen de twee plussen en de twee minnen weg, dan ontstaat er een aparte aansluiting voor het hoog (de bovenste) en het laag (de onderste). In dat geval moeten er dus aparte kabels naar beide aansluitpunten gelegd worden. De Single Bi-Wire luidsprekerkabel mondt aan de luidsprekerkant dus uit in vier aparte geleiders en aan de versterkerkant in slechts twee geleiders.


Het verschil tussen Full-Range en Single Bi-Wire
Afbeelding
Connectoren op luidsprekerkabels

Duurdere luidsprekerkabels worden geleverd met banaanstekkers of spades. Deze connectoren hebben twee - drie als je vindt dat ze er ook mooi uit moeten zien - belangrijke functies: het maken van een optimale verbinding en het voorkomen van oxidatie van de geleider in de luidsprekerkabel. Gebruik je luidsprekerkabel van ‘de rol’ dan zou je eigenlijk één keer per jaar het laatste stukje draad waar geen mantel meer omheen zit, af moeten knippen en de draad opnieuw moeten strippen. Koperoxide - en de meeste kabels hebben geleiders van koper - geleidt namelijk erg slecht. Een geoxideerd uiteinde van je kabel zorgt dus voor een slechte verbinding. Mocht je dit niet willen dan adviseren we je op maat gemaakt luidsprekerkabel te kopen waar de pluggen al professioneel aan zijn gemonteerd.

Bron: HiFi Gasten 10-10-2013

Plaats reactie