Pagina 1 van 1

10 duurste en meest extravagante hoofdtelefoons ter wereld

Geplaatst: 21 jan 2017, 07:14
door Kilroy
Hoofdtelefoons. Vrijwel iedereen heeft minstens één exemplaar in huis, al zijn het de goedkope in-ears die je bij je mobiele telefoon hebt gekregen. Maar hifi-liefhebbers of de échte hoofdtelefoon-enthousiasten geven graag wat meer geld uit aan een exemplaar dat wat specialer is en vooral beter klinkt. Toch blijft het vaak onder de duizend euro, maar er zijn uitzonderingen. Voor iedereen die op zoek is naar een conversation starter hebben we een lijst samengesteld met de duurste hoofdtelefoons. Uiteraard gerangschikt op prijs. En we beginnen bij…

[img]https://www.hifi.nl/gfx/2017012011 ... .jpg[/img]
10. Stax SR-009 ($ 3.825)
Dit is er een voor de Star Wars fans. Tenminste, de buitenkant van de earcups doet een beetje denken aan de vleugels van een TIE fighter. Ervan uitgaande dat de elektrostaten hun werk goed doen en dat de prijs een indicatie is voor de kwaliteit, verwachten we overigens wel dat ze een stuk beter klinken. Het frequentiebereik van 5 tot 42.000 Hz (ruim buiten wat het menselijk gehoor kan waarnemen) en de silver-coated 6N (99.9999%) kabel zijn ook mooi meegenomen. Geen hoofdtelefoon, maar een hoofdluidspreker.


Afbeelding
9. oBravo EAMT-1s ($ 4.300)
Ruim 4.000 euro in je oren stoppen, het zal nog niet veel mensen gebeurd zijn. Met de EAMT-1s van oBravo kan het. Dit zijn de enige in-ears in de lijst en waarschijnlijk de duurste die we tot nu toe zijn tegengekomen. Het merk heeft meer dure modellen met natuurlijke materialen op voorraad, maar de kleine EAMT-1s steelt de show. In de in-ears, die slechts 35 gram wegen, heeft oBravo een coaxiaal design met twee drivers weten te stoppen. Hoe het klinkt? Veelbelovend.


Afbeelding
8. Ultrasone Edition 5 Limited ($ 5.000)
Rechtstreeks uit Beieren: de nummer zeven van deze lijst. Los van een luxe uitstraling met leer en hout is de Edition 5 Limited voorzien van (door Ultrasone ontworpen) S-Logic EX technologie, wat de hoofdtelefoon ruimtelijker moet laten klinken dan andere modellen. Het bedrijf claimt dat de luisterervaring exact hetzelfde is als het luisteren naar “top kwaliteit luidsprekers” en “premium hifi componenten” – alleen hoef je geen rekening te houden met de akoestiek van de ruimte.


Afbeelding
7. Abyss AB-1266 ($ 5.500)
De AB-1266 is een hoofdtelefoon die in eerste instantie vooral opvalt door het (weinig elegante) industriële design. Waar is het geld dan wel in gaan zitten? Nou, alles wordt in-house met de hand gedaan. Van het naaien van de lederen hoofdband tot het bewerken van de aluminium componenten. En daar zijn er nogal wat van. In de gehele hoofdtelefoon wordt geen plastic gebruikt voor optimale stevigheid – en een flink gewicht van 620 gram. Volgens de makers klinkt hij als “de beste luidsprekers, in een privé luisterruimte”. Toe maar!


Afbeelding
6. Final Sonorous X (+/- $7.000)
Final Audio is geen onbekende in de wereld van high-end hoofdtelefoons, met meerdere modellen van een paar honderd euro. Toch is de Sonorous X het absolute hoogtepunt. De combinatie van roestvrijstaal en aluminium zorgt niet alleen voor een robuuste en luxe look, maar ook voor een gewicht van 630 gram. Zelfs de (50 mm) driver is gemaakt uit puur aluminium. De kist met zacht, wit pluche waarin de hoofdtelefoon geleverd wordt is dan ook een flinke tegenstelling.


Afbeelding
5. V-Moda Crossfade M-100 ($ 40.000)
V-Moda is een Amerikaans merk dat normaal gesproken doorsnee hoofdtelefoons maakt, helemaal geschikt voor de gemiddelde consument. Maar neem je een speciale versie, dan ben je geen 250 euro kwijt, maar ruim 150 keer zoveel. De earcups worden dan 3D geprint uit zilver, goud of zelfs platinum. Materialen als roestvrijstaal en brons behoren ook tot de opties, maar als je dan toch veel geld gaat uitgeven… doe het dan gelijk goed!


Afbeelding
4. Sennheiser Orpheus HE 1 ($ 55.000)
De Orpheus mag niet ontbreken in een lijst met luxueuze (en onbetaalbare) hoofdtelefoons. Sterker nog, tot de introductie van speciale modellen van Onkyo en Focal (nummer 3 en 2 in deze lijst) prijkte de Sennheiser bovenaan menig lijstje. De hoofdtelefoon wordt geleverd met een eigen (buizen)versterker met Carrara-marmeren behuizing – hetzelfde soort marmer als Michaelangelo gebruikte voor zijn werken. Een indrukwekkend totaalplaatje.


Afbeelding
3. Onkyo H900M ($ 85.000)
Nee, niet de doorsnee H900M – daarvoor betaal je slechts 300 euro. Maar als je op zoek bent naar iets anders dan de jaren zeventig-styling, dan moet je even contact opnemen met Onkyo. Op CES 2017 showden ze namelijk een versie met 20-karaat diamant, rode robijnen en opgepoetst roestvrijstaal. Is het je net wat te duur? Dan is wellicht de in-ear versie, de W800BT, iets voor je. Pas wel op dat je ze niet verliest in de trein.


Afbeelding
2. Focal Utopia Tournaire ($ 120.000)
Focal heeft voor deze recente versie van de Utopia zóveel moeite gedaan om hem een dure uitstraling te geven dat ze het woord ‘Tournaire’ ook hadden kunnen vervangen door ‘Ordinaire’. Met een overdosis aan 18-karaats goud en zes flinke diamanten valt de Focal in ieder geval op. De Tournaire is het resultaat van een samenwerking met de gelijknamige Franse juwelier. “De perfecte symbiose tussen een high-fidelity luidsprekerfabrikant en een juwelier, vermaard om zijn symbolische en a-typische juwelen.” Je moet er van houden.


Afbeelding
1. Beats by Dr. Dre ($ 1.000.000)
Ironisch genoeg is de duurste hoofdtelefoon van deze lijst er een die de meeste audiofielen niet zullen waarderen. Deze één miljoen dollar kostende versie van de populaire Beats koptelefoon heeft zijn prijskaartje puur en alleen te danken aan de 114-karaat diamanten waarmee de earcups zijn ingelegd. Qua elektronica verschilt hij niet van de reguliere versies. En los van de twijfelachtige weergavekwaliteit hoef je het om de looks ook niet te doen…

HiFi.nl 21-01-2017