HiFi on a budget... 5 speakers voor een kleine prijs

Alles wat met luidsprekers en hoofdtelefoons te maken heeft.
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19022
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

HiFi on a budget... 5 speakers voor een kleine prijs

Bericht door Kilroy »

Wie ooit een eerste investering in hifi deed, weet dat het grootste plezier in onze hobby misschien wel van die allereerste stap komt. En dan hebben we het niet over de aanschaf van een My First Sony, of het latere tienerequivalent daarvan, maar de eerste échte investering daarná. Toen je die stereotoren in de garage zette en inwisselde voor een goede versterker met een degelijk paar speakers. Of die oude radio verving voor een platenspeler met een setje monitoren. Met andere woorden, toen muziek luisteren weer een activiteit op zich werd, in plaats van iets dat zich op de achtergrond afspeelde.

The first time
Op HiFi.nl zijn de afgelopen 18 jaar heel veel bijzondere high-end systemen voorbij gekomen, in prijzen variërend van enkele (tien)duizenden euro’s tot ruim over het miljoen. In al die verschillende opstellingen en al die verschillende prijsniveaus is vast eens naar voren gekomen dat duurder niet altijd beter is. En dat een stap van vierduizend euro naar veertigduizend euro meer doet voor de toename in luistergenot dan een stap van veertigduizend naar vier ton. Maar wat in ieder geval vaak aangetoond is, is dat een nieuwe kabel, een andere versterker of een betere DAC – hoewel gerust een verbetering – nooit hetzelfde plezier brengen als die beslissing om een simpele weergever in te ruilen voor een degelijk hifi-systeem. Of maken we die eerste stap in de hifi dan te romantisch?

Een ander voorbeeld van het effect van een eerste investering in goed materiaal is deze combinatie van Bluesound en Bowers & Wilkins, waarbij vooral diezelfde conclusie treffend is: ‘Muziek luisteren is weer een activiteit op zich geworden’. Beleggen in de juiste apparatuur is goud waard voor de geldbewuste muziekliefhebber. En leidt ook onvermijdelijk de eerste fase van het hifi-virus in, maar dat is een ander verhaal.

Nieuwe generatie
Om een volgende generatie hifi-enthousiastelingen warm te krijgen voor een eerste stap in de wereld van de betere audioweergave hebben we vandaag daarom een nieuw lijstje op HiFi.nl: 5 bijzonder(e) betaalbare speakers die niet zouden misstaan in de kleinere luisterruimtes. Om je werk-, studeer- of zelfs studentenkamer van goed geluid te voorzien. Om het platte geluid uit je televisie of budgetsoundbar te doen vergeten. Of gewoon omdat die computer die je toch wel heel vaak gebruikt beter gezelschap verdient dan die Logitechjes aan weerszijden.

Monitor Audio Bronze 2 (€ 430 per paar)

Afbeelding

Denk je aan Monitor Audio, dan zie je wellicht de fraaie 5.1-set uit de Silver-serie voor je, of de imposante vloerstaanders uit de Platinum-lijn. Vergeet echter de Bronze-modellen niet, de ‘budgetreeks’ van de Britten. Of in de woorden van het merk zelf: een line-up die ‘met alle kennis en kunde van Monitor Audio de standaard zal zetten voor betaalbare luidsprekers’. De Bronze-serie is al langer een succesvolle speakerlijn van Monitor Audio, met de eerste introducties in 2000. In deze jongste generatie lijkt er dan ook weinig veranderd, maar schijn bedreigt: hoewel het klassieke uiterlijk is behouden, is er aan de binnenkant voldoende gesleuteld.

In deze serie is de Bronze 2 niet de instapper, want die eer gaat logischerwijs naar de Bronze 1. Laatstgenoemde is een kleine studiomonitor met een hoge dynamiek, brede weergaverespons en een gedetailleerde weergave. De 2 bouwt daar op verder met een 160mm mid/bass-driver en een HiVe type-2 basreflexpoort, voor een dieper en strakker laag. De Bronze Serie gebruikt de staalgrijze C-CAM luidsprekers, de 25 mm C-CAM hoogeenheid met gouden conus en nieuw ontwikkelde wisselfilters. De luidsprekereenheden zijn ‘bolt through’ gemonteerd: met één lange bout door het achterpaneel vastgeklemd in/op het voorpaneel, om resonanties in het voorpaneel te voorkomen en de behuizing tevens extra te verstevigen. Al met al een zeer compleet boekenplankmodel, dat prijsvriendelijkheid niet uit het oog verliest.


Mission LX-2 (€ 319 per paar)

Afbeelding

Ongeveer een jaartje geleden geïntroduceerd als onderdeel van de LX-budgetserie van Mission, waarmee het merk ‘iedereen die een eerste stap wil zetten in de wereld van hifi’ wil bedienen. Mooi in lijn met de rest van dit lijstje dus. De LX-serie bestond bij de introductie uit de kleine 2 en de grotere vloerstaande 3 (€ 798 per paar) en is sindsdien uitgebreid met diverse familieleden die volgens het merk eveneens ‘uitzonderlijk goed geluid leveren voor een kleine prijs’.

Met de LX-2 monitor gaat Mission qua ontwerp compleet terug naar de basis, wat een sterk minimalistisch design oplevert. Speciaal voor de LX-serie heeft Mission een tweeter met neodymium magneet ontwikkeld, om zoveel mogelijk magnetische kracht in een kleine ruimte te stoppen. Verder is er bij de 25mm tweeter gebruik gemaakt van microvezel, wat relatief goedkoop (en erg consistent) gemaakt kan worden. Zowel de LX-2 als de grotere LX-3 combineren de tweeter met een 130mm drive unit dit het mid en laag mogen vertegenwoordigen. De conus van deze unit is vervaardigd uit een ‘geavanceerde vezelformule’, die volgens Mission moet zorgen voor minimale kleuring.


Dynaudio Emit M10 (€ 598 per paar)

Afbeelding

De kleinste jongens uit de in 2015 geïntroduceerde Emit-serie, die doorloopt tot de M30 (€ 1498 per paar), en het duurste paartje in deze lijst. Ideaal voor gebruik in kleine (huis)kamers of andere situaties waarin de ruimte beperkt is, maar waar wel behoefte is aan fatsoenlijke weergevers.

De M10 beschikt over een 28mm soft-dome tweeter en een 14cm MSP mid/bass-driver, gekoppeld aan een eersteklas crossover. Vergezeld door hoogwaardige componenten, zoals we van de Denen gewend zijn. Een speaker met een hoog rendement die met relatief eenvoudig en lichte versterkers goed aan te sturen is, omdat deze beschikt over een 6 Ohm impedantie. Eveneens een model dus dat zich richt op de instappers in de wereld van high-end geluidskwaliteit.

WhatHifi: “Tel het allemaal bij elkaar op en je hebt een bijzonder getalenteerde allrounder, in staat om voor een gelaagde, gedetailleerde en veelzijdige weergave te zorgen voor een prijs die je niet verwacht.” Afgewerkt met zwarte of witte zijdeglans lak en geleverd met bijpassend frontdoek, respectievelijk zwart of zilvergrijs.


ELAC Debut B6 (€ 398 per paar)

Afbeelding

De Debut B6 van Elac was in 2016 onderdeel van onze Product van het Jaar-verkiezing, en niet voor niets. De toch wel stevige monitoren van het Duitse merk, dat nog niet zo heel lang geleden in de VS de deuren van een tweede R&D-afdeling opende, zijn niet bepaald als samenstelling van losse componenten in elkaar geschroefd. Frontman van de Duits/Amerikaanse samenwerking is dan ook hifi-veteraan en ELAC-VP van Engineering Andrew Jones, die zich persoonlijk over de Debut-serie gebogen heeft.

De nominale impedantie van de 6,5 kilo wegende Debut B6 is net als bij de Emits 6 Ohm, bij een gevoeligheid van 87 dB. Bij een monitor van 200 euro per stuk moeten uiteraard compromissen gesloten worden, waarbij ELAC er voor heeft gekozen om te investeren in drivers en te bezuinigen op de afwerking van de kast (vinyl). Het resultaat mag er zijn: een luidspreker die muziek maakt die vergelijkbare modellen qua prijs en formaat in de schaduw zet.

Of, in de woorden van Rene van Es elders op deze website: “Ik ken geen luidspreker in de prijsklasse van vierhonderd euro per paar die in staat is zoveel details weer te geven. Mijn met zorg gekozen Harbeth systemen die meer dan het vijfvoudige kosten hebben moeite om het detailniveau bij te benen. Welke magische ingrediënten Andrew Jones op deze speakers heeft losgelaten is een raadsel, maar feit is wel dat de Debut B6 van Elac een verbazingwekkende budgetluidspreker is geworden, die op meerdere punten ver boven zijn prijsklasse presteert.”


Ruark Audio MR1 (€ 399 per paar)

Afbeelding

Niet het jongste model in deze lijst, want reeds in 2013 op de markt verschenen, maar dat mag de pret niet drukken. De Ruark Audio MR1's vormen samen een set actieve speakers met 20W versterkers, uitgerust met een 75mm midrange en een 20mm tweeter. Een compact en betaalbaar model dat geheel in de stijl van de Ruark filosofie (‘great sound should be available to everyone’) is ontwikkeld.

In de basis zijn de MR1's ontworpen voor computeraudio, wat hen prima geschikt maakt om de computer op je werkplek te vergezellen, maar is het setje ook geschikt om de audio van flatscreen televisies te verbeteren. Dankzij de ingebouwde Bluetooth (aptX)-capaciteiten kun je muziek draadloos naar de speakers streamen. De MR1's hebben handgemaakte kastjes, afgewerkt met metalen details, die op de markt komen in walnoot en gelikt/gelakt zwart of wit. De basisuitrusting omvat een afstandsbediening om alle functies te bedienen, terwijl er een batterij als optie verkrijgbaar is voor gebruik buitenshuis. Warm aanbevolen, want bij ondergetekende verzorgen ze as we speak de werkdeuntjes.

Overigens zijn de MR1's vanaf komende maand in een MkII-uitvoering beschikbaar. Van wit en 'gewoon hout' naar afwerkingen in 'soft grijs' en 'fris walnoot', maar verder nagenoeg hetzelfde gebleven. Never change a winning team, al spreekt Ruark wel van wat verbeteringen met betrekking tot de crossover en de A/B-versterking. Vast niet verkeerd voor hetzelfde prijskaartje.

HiFi.nl 04-03-2017

Plaats reactie