Universele afstandsbedieningen: wat kun je ermee....

Plaats hier uw vragen over alle ander materiaal zoals platenreinigers, kabels,...
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19150
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Universele afstandsbedieningen: wat kun je ermee....

Bericht door Kilroy »

Universele afstandsbedieningen: wat kun je ermee en is dit iets voor jou?
Afbeelding
Een goede home cinema-set in combinatie met audio-apparatuur en apparaten voor het smart home zorgen ervoor dat je soms vele afstandsbedieningen nodig hebt om alle apparatuur in huis te kunnen bedienen. De afstandsbediening van de televisie kan weer niet de blu-ray speler bedienen en voor de receiver heb je weer een andere afstandsbediening nodig. Wil je vervolgens de instellingen op de televisie wijzigen dan moet je weer terug naar de afstandsbediening voor de televisie. Oh ja, de lichten moeten ook nog gedimd worden en waarmee stel ik het geluid van mijn audio-apparatuur ook weer in? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wat zijn de mogelijkheden als je simpelweg teveel afstandsbedieningen in huis hebt liggen? Maak kennis met de universele afstandsbediening.

Wat is een universele afstandsbediening?

De universele afstandsbediening kan het signaal overnemen van vrijwel al jouw losse afstandsbedieningen. Dat betekent dat je de televisie, audio-apparatuur en vrijwel alle andere apparaten die gebruikmaken van een infrarood-signaal, kunt bedienen met één enkele afstandsbediening. Dat werkt niet alleen heel gemakkelijk, maar het zorgt er ook voor dat de woonkamer niet bezaaid ligt met een stuk of tien afstandsbedieningen. Ook als je een afstandsbediening kwijt bent en geen vervanger meer kunt vinden kan een universele afstandsbediening een uitkomst bieden.
Afbeelding
Hoe werkt het?

Vroeger moest je de productcodes van de ondersteunde apparaten handmatig invoeren op de afstandsbediening via een codetabel. Deze methode moet je doorgaans nog steeds gebruiken bij goedkope universele afstandsbedieningen. Via de knoppen voor tv, dvd of aux kun je dan ieder afzonderlijk apparaat bedienen met dezelfde afstandsbediening.

Gelukkig kan het programmeren tegenwoordig ook een stuk makkelijker. Nieuwe modellen komen met software voor de computer of een app voor de smartphone, waar je de universal remote gemakkelijk mee kunt instellen. Via de database vind je snel alle apparaten die je met één druk op de knop kunt verbinden met de afstandsbediening. Het instellen doet het apparaat vervolgens helemaal zelf.

Mogelijkheden van meegeleverde afstandsbedieningen steeds groter

Uiteraard zijn ook de fabrikanten van televisies, receivers en andere apparaten zich bewust van het feit dat we steeds meer verschillende afstandsbedieningen in huis moeten hebben om alles te kunnen bedienen. Daarom worden de afstandsbedieningen die fabrikanten leveren ook steeds uitgebreider, zodat je met de meegeleverde afstandsbediening meerdere apparaten kunt bedienen.
Afbeelding
De nieuwe televisies van Samsung bijvoorbeeld herkennen de aangesloten HDMI-apparatuur en laten je die vervolgens met de afstandsbediening voor de televisie bedienen. Ditzelfde geldt ook voor receivers, waarbij fabrikanten de mogelijkheid bieden om remotes dingen te kunnen leren, zodat je ook de basisfuncties van een televisie of blu-ray speler kunt gebruiken op de afstandsbediening voor de receiver.

De mogelijkheden blijven echter beperkt van de meegeleverde afstandsbedieningen, waardoor je niet alle functies kunt gebruiken. In de toekomst zullen deze functies wel steeds uitgebreider worden, maar voor nu biedt het geen volledige oplossing voor het gebruik van al je apparaten in huis. Een universele afstandsbediening is nog altijd de bovenliggende partij als het gaat om verschillende apparaten op één afstandsbediening.

Goedkoop is duurkoop

Bij de budgetwinkels kun je soms voor minder dan tien euro al een universele afstandsbediening aanschaffen. Je moet echter over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken om hiermee te kunnen werken. Vaak werken ze maar op een beperkt aantal apparaten, werkt het nogal omslachtig en de handleiding laat vaak te wensen over. Uiteindelijk heb je met geluk hooguit een aantal van je apparaten kunnen aansluiten, waardoor je nog steeds niet alle afstandsbedieningen op kunt ruimen.
Afbeelding
Goedkoop is duurkoop en dat geldt helemaal voor een universele afstandsbediening. De opties zijn simpelweg te beperkt en vaak werken ze nog onhandiger dan alle losse afstandsbedieningen gebruiken. Daarnaast lukt het soms nog wel om de televisie er mee te bedienen, maar beschik je over een Smart TV met smart-functionaliteiten, dan raken de meeste goedkope universele afstandsbedieningen helemaal in de war en kun je deze opties vervolgens op je buik schrijven. We willen uiteraard zoveel mogelijk apparaten aansluiten op de universele afstandsbediening met volledige functionaliteit en dus zul je iets meer geld moeten besteden om een goed werkende oplossing te vinden.

Een regel die geldt in de wereld van de universele afstandsbedieningen is dat, hoe meer geld je er aan uitgeeft, hoe meer apparaten je ermee kunt bedienen. De grootmacht onder de universal remotes is Logitech, waarmee je bij sommige modellen tot wel vijftien verschillende apparaten kunt aansluiten. Zoek je liever een universele afstandsbediening ter vervanging van een huidige afstandsbediening? Kijk dan eens naar de betaalbare One For All-modellen, die voor specifieke televisies verkrijgbaar zijn en goed te gebruiken zijn ter vervanging van een kapotte of verloren afstandsbediening. One For All maakt ook universele afstandsbedieningen waar je meerdere apparaten op kunt aansluiten, maar het wordt nergens zo uitgebreid als bij Logitech.

Makkelijk programmeren via een app

Een codetabel gebruiken voor het programmeren is natuurlijk niet meer van deze tijd. Veel moderne universal remotes maken daarom gebruik van een app. Via bluetooth kan de app op de smartphone verbinding maken met de afstandsbediening. Via de app kies je het soort apparaat en het merk en de rest gaat meestal vanzelf. Via een app kun je de universele afstandsbediening gemakkelijk programmeren om ondersteuning te krijgen voor jouw apparaten in huis.
Afbeelding
Infrarood kent beperkingen

Alhoewel je met universal remotes veel verschillende apparaten kunt verbinden, blijf je vaak de beperking houden dat het enkel via infrarood werkt. Gameconsoles als de PlayStation 4 of de Xbox One of bijvoorbeeld smart home-producten, gebruiken andere standaarden zoals bijvoorbeeld bluetooth, rf of wifi. De meeste universele afstandsbedieningen werken enkel met infrarood, waardoor je deze producten niet kunt programmeren.

Logitech Hub

Daar heeft Logitech iets op gevonden, de Logitech Hub. De Logitech hub is een klein zwart kastje dat niet alleen infrarood, maar ook andere signalen kan herkennen en kan overbrengen naar de afstandsbediening. Hierdoor is het mogelijk om met de universele afstandsbediening ook apparaten te bedienen die je voorheen niet kon gebruiken, waaronder gameconsoles, maar ook verlichting van Philips Hue of thermostaten van Nest. Ook Amazon Echo is te gebruiken in combinatie met de hub, zodat je de televisie aan kunt zetten via stembediening. De hub maakt het ook mogelijk om de smartphone te gebruiken als universal remote. Zo kun je voordat je thuis komt al de thermostaat een graadje warmer zetten of de verlichting alvast aan zetten.
Afbeelding
De Logitech Hub wordt standaard meegeleverd bij de Logitech Harmony Elite, maar is ook los te koop. Het leuke van de Harmony Elite is dat je routines kunt aanmaken. Hierdoor kun je met één druk op de knop diverse apparaten aanzetten. Veel nieuwe modellen van Logitech ondersteunen de Logitech Hub, maar het merk heeft ook nog steeds pure infrarood universele afstandsbedieningen te koop.

Toch kan zelfs deze afstandsbediening niet alle apparaten in huis bedienen. Dit komt mede doordat er in de smart home-wereld zoveel verschillende protocollen en standaarden gebruikt worden, dat ondersteuning voor alles simpelweg niet mogelijk is. Het zal ook nog een lange tijd duren voordat er één standaard is voor communicatie tussen alle apparaten, als dat überhaupt al zal gebeuren. Toch maakt de Logitech Hub het mogelijk om veel meer apparaten toe te voegen aan de universele afstandsbediening dan voorheen mogelijk was. Zoals al eerder gezegd, hoe meer apparaten je kunt aansluiten, hoe duurder de universal remote is. De Logitech Harmony Elite kost dan ook 239 euro, maar biedt wel het beste wat er op dit moment op de markt te vinden is op het gebied van universele afstandsbedieningen.
Afbeelding
Universele afstandsbediening: iets voor jou?

Of je nu een simpele universele afstandsbediening koopt omdat je huidige kapot is, of een universele afstandsbediening wilt hebben ter vervanging van het leger aan afstandsbedieningen dat je op dit moment in huis hebt, uiteindelijk komt het allemaal aan op persoonlijke voorkeur. Er zijn mensen die zweren bij een universele afstandsbediening, terwijl andere mensen het helemaal niets vinden. Koop in ieder geval geen goedkoop model bij een budgetwinkel, want daarmee ga je er eerder op achteruit dan op vooruit. Dat zeg ik niet om je op kosten te jagen, maar om je te behoeden voor een aankoop waar je zeker weten spijt van zult krijgen. De mogelijkheden zijn gewoon te beperkt.

Wil je het beste op het gebied van universal remotes? Kijk dan eens naar de Logitech Harmony-lijn. Deze afstandsbedieningen zijn zowel verkrijgbaar als infrarood-afstandsbedieningen, voor televisie, blu-ray speler, home cinema-set of audio-apparatuur, maar ook als afstandsbedieningen die standaarden als bluetooth en wifi kunnen herkennen door middel van de Logitech Hub. Zo kun je naast je televisie- en audio-apparatuur ook de spelcomputers en diverse smart home-toepassingen bedienen met de universele afstandsbediening.

Homecinema magazine 24-02-2018

Plaats reactie