Hoe Werkt Streaming Audio?

Plaats hier uw vragen over alle ander materiaal zoals platenreinigers, kabels,...

Hoe Werkt Streaming Audio?

Berichtdoor Kilroy » 07 Sep 2014, 16:50

Om te begrijpen wat Streaming Audio is, maar vooral om je te vertellen hoe leuk en gemakkelijk het kan zijn, besloten we een aantal artikelen te schrijven waarin we Streaming Audio zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. In dit eerste deel beginnen we bij het begin: de basisbegrippen van Streaming Audio en hun praktische toepassing. En laten we afspreken dat we het vanaf nu gewoon over streaming hebben, dat is wel zo gemakkelijk.

Bij Hifigasten merken we dat er onder consumenten nog veel vragen leven. Misschien wordt soms nog te gemakkelijk vergeten dat doodgewone muziekliefhebbers het vaak al ingewikkeld genoeg vinden om hun computer op hun hifi-installatie aan te sluiten.

Wat is streaming?

Eerst moet de vraag: “Wat is streaming nou eigenlijk?” worden beantwoord. Wikipedia hangt het begrip Streaming op aan Streaming Media (beeld en geluid, oftewel filmpjes en muziek) en omschrijft het ongeveer zo: “Streaming media zijn media die rechtstreeks via computernetwerken (zoals het internet) worden gedistribueerd. Het proces wordt streamen genoemd. Tijdens het streamen wordt continu een gedeelte van de data in een buffer geplaatst, zodat een daarvoor geschikt programma dit kan afspelen. Hierdoor kan de ontvangen media direct afgespeeld worden zonder dat het hele bestand gedownload is.”

Toch nog te ingewikkeld omschreven? Laten we dan even uitgaan van een filmpje op YouTube. Dat heb je dus niet op je eigen computer staan, maar door in je browser op de link te klikken start na een paar seconden (de tijd waarin de zojuist genoemde buffer wordt gevuld) het filmpje en kun je er gewoon naar kijken. Youtube levert in dit geval de geschikte speler (op hun website of in hun App) en ze hebben ook het filmpje op hun servers staan. Het afspelen vanuit een externe bron noemen we streaming. De gedigitaliseerde media ‘stroomt’ als het ware vanaf de plek waar hij is opgeslagen naar de plaats waar de consument het bekijkt of beluistert.

Zo werkt het met het streamen van muziek natuurlijk ook. Steeds meer mensen maken gebruik van Spotify. Dat is een Streaming Muziekdienst. De muziek staat op het internet, en jij luistert er thuis of onderweg naar met de Spotify App. Maar online streaming is slechts één manier van streaming. Een andere veelgebruikte manier is om met een streamer de muziek af te spelen die ergens binnen je eigen thuisnetwerk is opgeslagen. Daar heb je, behalve een streamer, een bedraad of draadloos netwerk voor nodig, een internetverbinding voor het streamen van bijvoorbeeld internetradio, en een computer of netwerk-harde schijf waar je eigen muziek op staat.

Hoe je muziek het beste op zo’n computer of netwerk-harde schijf (NAS) kunt zetten is een apart verhaal waar we later nog op terug zullen komen. Als je alvast kennis wilt maken met de verschillende digitale bestandsformaten en wilt weten wat hun specifieke voor- en nadelen zijn kun je in elk geval vast ons eerdere artikel over Digitale Bestandsformaten lezen.

AfbeeldingDLNA/UPnP

Dit zijn twee afkortingen die je nogal eens tegenkomt. Wat betekenen ze, en (waarom) zijn ze belangrijk? Veruit de meeste streamers werken vandaag de dag volgens het zogenoemde UPnP-protocol. Dat klinkt ingewikkeld, maar in feite is het iets dat werd ontworpen om ons leven eenvoudiger te maken. Omdat de keuzevrijheid van de consument in de loop der jaren steeds belangrijker is geworden, en omdat het voor veel mensen bij computers vaak om relatief onbegrijpelijke materie ging (en gaat), is de UPnP-standaard in het leven geroepen. UPnP staat voor Universal Plug and Play. Het is een set afspraken die afkomstig is uit de computerwereld, waarmee apparaten van verschillende merken op dezelfde, gestandaardiseerde manier met elkaar communiceren. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld zonder problemen in een bestaand netwerk worden ingevoegd. Binnen de UPnP standaard is in 2006 een specifiek protocol voor Audio en Video toepassingen gedefinieerd onder de naam UPnP-AV. De Digital Network Alliance (DLNA) heeft daar nog eens een aantal regels aan toegevoegd waaraan UPnP-AV voor gebruik met multimedia moet voldoen. Deze non-profit organisatie van samenwerkende partijen uit de elektronica-branche is in 2003 opgericht door Sony, met als doel om een standaard te ontwikkelen voor het delen van digitale media tussen multimedia-apparatuur van verschillende fabrikanten. Daarom wordt bij streaming-apparatuur altijd door middel van logo’s vermeld dat hij voldoet aan de DLNA/UPnP standaard. Dat werkt op zich allemaal prima, maar om universele bruikbaarheid te garanderen heeft UPnP echter ook zo zijn beperkingen.

Bij streamers betekent het gebruik van UPnP bijvoorbeeld dat ze altijd kijken of er zich binnen het netwerk een computer of NAS bevindt waarop een map staat die MUSIC heet. Alleen muziekfiles die je in die map plaatst kunnen door een UPnP streamer worden afgespeeld. Daar moet je in veel gevallen een extra handeling voor verrichten, maar zo lang iedere gebruiker zich aan deze eis houdt zal er ook niet snel een probleem optreden. Er moet trouwens nog wel een programmaatje (de UPnP server-software) op die computer of NAS zijn geïnstalleerd dat het mogelijk maakt om de digitale muziekfiles die erop staan ook daadwerkelijk af te spelen, maar daar komen we in een volgend deel nog op terug. Voor nu is het belangrijk om te weten dat je met technische vragen over dit onderwerp het beste kunt aankloppen bij het bedrijf waar je computer of NAS vandaan komt. De streamer zelf speelt in feite maar een zeer kleine rol in het hele netwerkgebeuren. Je sluit hem er alleen maar (bedraad of via WiFi) op aan en UPnP zorgt er vervolgens voor dat je snel naar muziek kunt luisteren.

Afbeelding


Wat is een streamer?

Nu we het toch toch over de basisbegrippen hebben moeten we de streamer zelf ook nog even de revue laten passeren natuurlijk. Want wat is een streamer? Heel in het kort: een fysiek afspeelapparaat dat via een bedraad of draadloos netwerk in contact staat met een computer, een NAS of het internet, waarmee je elders opgeslagen media kunt afspelen. Een streamer neemt eigenlijk de rol van de computer over en lijkt meer op een hifi-apparaat, wat het in feite ook is.

Zoals we al eerder aangaven werken veruit de meeste streamers vandaag de dag met het UPnP/DLNA protocol. Dat is op zich een terechte keuze, omdat fabrikanten het gedrag van zo’n streamer binnen het netwerk dan precies kunnen voorspellen. Maar juist omdat UPnP universeel moet kunnen werken is de snelheid waarmee e.e.a. gebeurt niet altijd even hoog. Ook biedt UPnP niet de meest uitgebreide indeling van je muziekcollectie, waardoor je soms niet op alle parameters in je collectie kunt zoeken naar muziek. Het hangt er namelijk maar net vanaf welke keuzes de ontwerper van de gebruikte server-software voor je heeft gemaakt. Er bestaat ook server-software die de gebruiker een (beperkte) keuze geeft om de zoekfunctie uit te breiden, maar dat vereist weer aardig wat kennis van computers en dat is lang niet voor iedereen gesneden koek. Die relatief beperkte zoekfunctie zal voor de meeste gebruikers trouwens niet zo’n probleem zijn, maar als je voor de bediening van je streamer een pijlsnelle iPad Air gebruikt loop je op een gegeven moment toch tegen de traagheid van UPnP/DLNA aan. En mensen met een uitgebreide klassieke muziekcollectie willen soms ook op componist zoeken, wat niet standaard door alle software wordt ondersteund.

Om de meer veeleisende muziekliefhebber een alternatief te bieden zijn er ook fabrikanten die (op basis van het UPnP-protocol) eigen server-software maken. Die eigen software biedt over het algemeen meer snelheid en uitgebreidere mogelijkheden om je digitale muziekcollectie te beheren. Een voordeel van eigen serversoftware kan bijvoorbeeld zijn dat je elke willekeurige map op je computer of NAS kunt aanwijzen als bronmap voor muziek. Mensen die bijvoorbeeld al een grote collectie muziek in een iTunes-bibliotheek hebben staan voelen er niet altijd evenveel voor om die hele collectie naar een andere map te kopieëren om de muziek via een UPnP-streamer af te kunnen spelen. Zo’n ‘dubbele boekhouding’ geeft namelijk meestal maar gedoe…

In volgende delen zullen we het onder andere hebben over het opzetten van een draadloos of bedraad netwerk, komen verschillende online muziekdiensten aan bod en voor de inmiddels wat meer gevorderde streaming-enthousiast zullen we tips geven om de weergave van je streaming-systeem te optimaliseren.

Bron: HifiGasten.nl 08/2014
Gebruikers-avatar
Kilroy
Site Admin
 
Berichten: 12415
Geregistreerd: 15 Sep 2012, 18:26
Woonplaats: Gent, België

Terug naar Alle andere materiaal

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast