Review John Van Gent-audiokabels

Plaats hier uw vragen over alle ander materiaal zoals platenreinigers, kabels,...
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19150
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Review John Van Gent-audiokabels

Bericht door Kilroy »

Ten tijde van de X-Fi editie 2016 raakte ik in gesprek met John van Gent de man achter het kabelmerk JvG. Het enthousiasme van John prikkelde mijn nieuwsgierigheid dusdanig dat ter plaatse een afspraak werd gemaakt om een aantal JvG kabels te recenseren.
Afbeelding
In het telefoongesprek dat volgde werd een keuze gemaakt uit het assortiment. Aangezien mijn Devialet versterker alle inkomende analoge signalen weer omzet in een digitaal signaal werd gekozen voor een viertal digitale coaxiale interlinks. Oplopend in prijs van 225 tot 610 euro. Een klein weekje later kwam John persoonlijk langs om de kabels af te leveren. Alle kabels worden met de hand gebouwd en kunnen op alle gewenste lengtes worden geleverd. John is van oorsprong instrumentenmaker en begon circa tien jaar geleden uit hobby met het bouwen van kabels voor eigen gebruik. Een aantal van zijn vrienden en kennissen hoorde de kwaliteit en zo begon hij op kleine schaal met de verkoop van kabels. Als instrumentenmaker is John ondertussen niet meer actief, het werk heeft plaatsgemaakt voor een welverdiend pensioen gecombineerd met het bouwen van kabels.

De verschillende modellen
De goedkoopste van de vier geleverde types is de Magic Link Reference uitgevoerd in 0,5 mm zuiver koper. Het daaropvolgende model is dezelfde echter de signaalgeleider is in dit geval van 1,0mm zilver/goud draad. De opbouw is voor beide types gelijk en de signaalgeleiders zijn cryogeen behandeld. Om de signaalgeleider wordt een teflon tube geplaatst en vervolgens in een siliconenslang getrokken en over de slang komt een gevlochten katoenen mantel. Daar overheen komt als afwerking een gevlochten vertind koperen mantel.

Deze mantel wordt vervolgens aan de body van de Furutech FP108 Rhodium connector gesoldeerd. Weer een stapje hoger op de ladder is de Magic Link Reference Plus. Deze is voorzien van twee in plaats van één gevlochten katoenen mantel. Grootste verschil is de gebruikte signaalgeleider. In het geval van de Plus zijn dit een draad 0,5 mm puur zilver en een 0,5 mm draad zilver/goud. Beide worden gewist tot één streng. De connectoren zijn eveneens van Furutech type FP120 Rhodium.

Mooiste loot aan de JvG stam is de Magic Link 24KT Gold. Deze gaat in alle opzichten nog een stukje verder dan de andere drie kabels. Bij de kabel wordt gebruik gemaakt van een 0,3 mm dikke 24KT gouddraad als signaalgeleider. De teflon tube waarin de geleider is aangebracht is eerst voorzien van een zuiver zijde mantel voordat deze in de siliconen tube getrokken wordt. Over de siliconen slang komt een gevlochten verbinding koperen mantel, daaromheen zitten twee gevlochten katoenen mantels. Daarna wordt de kabel afgewerkt met een gevlochten vertind koperen/kunststof mantel. Net als bij de andere types is de mantel aan de body van de connector gesoldeerd. Connectoren zijn van het type FP101 Gold van Furutech.

Aansluiten
Met een hoogwaardige splitter aangesloten op de coaxiale uitgang van mijn Bluesound Vault Gen2 kan ik gemakkelijk switchen tussen de normaal gebruikte Stereovox interlink en de verschillende types JvG kabels. De rest andere de gebruikte apparatuur bestaat uit een Devialet 200 versterker en een set Audiovector SR3 Avantgarde Arrete luidsprekers. Ik besluit te beginnen met de Magic Link Reference en van daaruit op te schalen naar de duurdere types.

Ik begin met een Chan Chan uitgevoerd door de Buena Vista Social Club in een MQA hires uitvoering. Enigszins bevooroordeeld dacht ik te moeten gaan zoeken naar minimale verschillen tussen beide kabels. Dit bleek echter geenszins het geval, de koperen Magic Link Reference heeft een duidelijk eigen signatuur. Qua detaillering en ruimtelijkheid ontlopen mijn Stereovox en de JvG kabel elkaar niet of nauwelijks echter op andere punten zijn de verschillen direct hoorbaar. Gitaarsnaren en blazers hebben een minder metalige klank. Ze klinken wat rustiger en terughoudender.
Afbeelding
De verschillende doorleefde mannenstemmen zijn goed van elkaar te onderscheiden met een vleugje meer warmte dan mijn eigen kabel. Nardis van Patricia Barber laat horen dat de JvG kabel een aanmerkelijk groter stereobeeld neerzet, vooral in de breedte. Het beeld wordt opgebouwd vanaf de baffle van de speaker naar achter toe waar de Stereovox al voor de speakers begint met opbouwen. Dit maakt de weergave met de Magic Link Reference wat minder direct. Het laag en midlaag is erg mooi en goed doortekend. Wanneer het echt moet spetteren bij de drums klinkt het meer ingetogen en minder dynamisch wat voor mij persoonlijk een stukje van de spanning uit de muziek haalt. Which Way Steinway van A.J. Croce laat wederom horen dat deze JvG kabel een groter stereobeeld neerzet dan mijn Stereovox.

De koperblazers klinken iets minder pittig, behalve de klarinet die met de JvG wat warmer en aangenamer/natuurlijker klinkt. Luisterend naar Sacrifice van Anouk’s debuutalbum heb ik met Magic Link Reference het gevoel dat de zang en tekst wat minder urgentie hebben. De jeugdige agressiviteit mist een beetje. Bij het gitaarspel komt de nadruk op de klankkast van hout in plaats van het metaal van de snaren te liggen. Dezelfde kabel met de andere signaalgeleiders laat eenzelfde indruk achter. Het zijn in dit geval marginale verschillen tussen beide en een keuze is dan ook lastig te maken en zal afhangen van de rest van de gebruikte apparatuur en persoonlijke voorkeur.

Magic Link Reference Plus
Met de Magic Link Reference Plus gaat het een stap vooruit. De basiseigenschappen blijven gelijk, er is een duidelijke familieverwantschap. Er komt echter meer rust in het geluidsbeeld en de detaillering neemt toe. Zo hoor ik in Wayfaring Stranger van Johnny Cash plots een aantal kleine geluidjes die met de andere kabels gemaskeerd bleven. De stem van Johnny wint aan zeggingskracht en krijgt meer body. Wederom luisteren naar Nardis laat horen dat de bekkens nog steeds wat minder sparkle en puntigheid hebben dan ik gewend ben hoewel al beter dan zijn goedkopere broeders.

Waar de JvG Reference Plus echter een flinke afstand neemt van zowel de normale Reference als mijn Stereovox is op het gebied van de laagweergave. Dit is duidelijk meer doortekend en loopt verder door naar beneden zonder dat het aangezet of sloom gaat klinken. Naast het laag zet de Plus ook een groter stereobeeld neer in zowel breedte en diepte. Het karakter van de verschillende JvG komt tot volle wasdom bij het beluisteren van een MQA 24/94 uitvoering van Frank Sinatra’s Close To You. De stem van Frank klinkt prachtig warm en vol karakter en weet bijna tot tranen te roeren.

Magic Link 24KT
Kan de nog Magic Link 24KT hier nog iets aan toevoegen? Het antwoord is een volmondig ja! De stage neemt nog meer toe zonder dat het onrealistisch of onsamenhangend wordt. De laagweergave is prachtig gecontroleerd, doortekend en gaat nog dieper. Instrumenten krijgen een fraaie organische klank wat luisteren een bijzonder prettige en ontspannen bezigheid maakt. De nadruk ligt ook bij deze Magic Link 24KT nog steeds op instrumenten gemaakt van hout en minder op de metalen zoals trompet, saxofoon of bekkens. Luisterend naar The Corrs Unplugged zie ik de zusjes Corr voor me staan en klinken hun stemmen als fluweel.
Afbeelding
Ik hoor ze verplaatsen over het podium en kan de verschillende stemmen perfect van elkaar onderscheiden en blijven volgen. Wanneer ze samen zingen smelten de stemmen prachtig samen maar blijven toch allemaal hun eigen klankkleur houden. Het podium is breed en diep en overtreft in dit opzicht de andere JvG kabels en mijn Stereovox ruimschoots. De verschillende instrumenten komen met de Magic Link 24KT volledig tot hun recht met dit muziekgenre. Ze klinken warm, vloeiend en uiterst aangenaam. Dat de nadruk bij bijvoorbeeld de gitaar wat meer op de klankkast ligt en wat minder op de snaren stoort bij deze muziek in het geheel niet. Het geeft eerder iets extra’s aan de muzikale beleving bij dit genre. De eerdergenoemde tracks van Johnny Cash en Frank Sinatra gedijen nog beter met deze 24KT kabel. Het is duidelijk dat het karakter van de verschillende JvG kabels perfect past bij dit soort muziek.

Conclusie
In tegenstelling tot wat ik vooraf dacht bleek het totaal niet moeilijk om verschillen te ontdekken tussen de diverse digitale kabels. De JvG kabels hebben onderling een duidelijke huissignatuur die alleen maar versterkt wordt naarmate je klimt op de ladder. De goedkoopste Magic Link Reference laat op een aantal parameters mijn normaal gebruikte Stereovox al achter zich. Zo wint de Reference op het gebied van stereobeeld en laagweergave. De duurdere types geven op deze punten nog meer winst en voegen daar een nog betere detailweergave aan toe.

Wat ik persoonlijk een beetje mis is pit en bite in het hoog maar dit is voor iedereen anders. Liggen je prioriteiten en voorkeuren bij een prachtig groot stereobeeld in combinatie met uitstekende laagweergave en een fraai middengebied dan zijn de JVG kabels zeker een aanrader. Waarschuwing, beluister de Magic Link 24KT alleen als je over voldoende fondsen beschikt! Want als de JvG klank je bevalt dan is er na het beluisteren van de 24KT geen weg terug meer naar de goedkopere kabels.

Prijzen
Magic Link Reference Koper € 225,-
Magic Link Reference Zilver/Goud € 230,-
Magic Link Reference Plus € 420,-
Magic Link 24KT € 610,-

Alle prijzen op basis van 75 centimeter lengte

HiFi.nl 15-07-2017

Plaats reactie