Bouw zelf een High-End DA-Convertor voor Raspberry PI

Alles over het zelf in elkaar knutselen van audio toebehoren
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 13895
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Gent, België
Contacteer:

Bouw zelf een High-End DA-Convertor voor Raspberry PI

Bericht door Kilroy » 16 dec 2017, 08:00

Onze collega's van Elektor Labs hebben een goed alternatief voor wie geen zin heeft in het bouwen van een kerststal. Nee, we bedoelen niet het optuigen van de kerstboom, maar het bouwen van een high-end DA-converter voor Raspberry Pi. Na voltooiing zullen de kerstliedjes een stuk beter klinken. Snelle beslissers krijgen 30 euro korting.
Afbeelding
Elektor Labs High-end Audio-Dac voor RPi

Elektor Labs zegt het als volgt: “dit eigen Elektor Labs ontwerp kan niet alleen gezien, maar zeker ook gehoord worden. Om te voldoen aan audiofiele eisen en verwachtingen combineerden we een Raspberry Pi met een high-end PCM 1794A DAC (Digitaal/Analoog-Converter) met uitstekende analoge filters, een volumeregeleenheid en een touchscreen. Het resultaat is een high-end Audio DAC voor Raspberry Pi met kwalitatief hoogwaardige componenten.”

Elektor Labs vervolgt: “kleine enkelkaart-computers zoals de Raspberry Pi zijn welhaast voorbestemd voor gebruik als kleine stand-alone netwerk-audiospeler. Met speciale Linux-distributies als Volumio is dat (bijna) een fluitje van een cent. En zoals Elektor-medewerker Ton Giesberts heeft bewezen, kan zo ook een high-end speler worden geconstrueerd. Op het gebied van kleine stand-alone netwerk-audiospelers, en dan liefst met een touchscreen, is het aanbod niet bijzonder groot. Meestal kom je uit bij een grote versterker van een van de ‘grote’ merken, waar een navenant prijskaartje aan hangt. En vaak hebben ze dan ook nog geen aanraakscherm. Wanneer we iets compacts en draagbaars willen hebben, komen deze apparaten in elk geval niet in aanmerking.”
Afbeelding
Wie het pakket koopt krijgt een High-End Audio Dac Module voor RPi (160198-91), een 3,5-inch aanraakscherm (480x320 pixels) en een pre-installed microSD card (16 GB, Class 10). Een Raspberry Pi wordt niet meegeleverd. Uiteraard is enige kennis en handigheid vereist om de onderdelen netjes te assembleren, maar de gebruiker hoeft geen ervaren technicus te zijn. Als de DA-converter in elkaar is gezet, accepteert hij signaal van 16, 24 of 32 bits. Vervormingscijfers liggen laag. De eerste twee cijfers achter de komma staan in alle gevallen op nul. Meer informatie is hier te vinden.

Wie geen zin heeft om zijn energie te besteden aan een kerststal of kerstboom, heeft bij deze een goed excuus gevonden. Iemand moet toch de moeite nemen om de kerstmuziek goed te laten klinken voor een aanvaardbare prijs? Na de feestdagen kan de DA-converter gebruikt worden voor andere doeleinden.
Afbeelding
HiFi.nl 16-12-2017

Plaats reactie

Terug naar “Doe-het-zelf projecten”