Gare Du Nord - Collected (2LP)

Met een voorkeur voor Belgische muziek !
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20889
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Gare Du Nord - Collected (2LP)

Bericht door Kilroy »

Ook het elektronica-, pop- en jazz-collectief Gare Du Nord heeft onder Universal Music een verzamelaar mogen uitbrengen onder de noemer Collected. De afgelopen twaalf jaar heeft Gare Du Nord veel aanzien gekregen in Nederland, België en ook daarbuiten. Hun flinke discografie biedt genoeg materiaal om een leuke verzamelaar te kunnen compileren. Speciaal voor liefhebbers van vinyl heeft Music On Vinyl een sterk gelimiteerde versie van Collected op de markt gebracht.
Afbeelding
In 2001 richtten Tilburger Ferdy Lancee (Doc, echte naam Ferdy Dousenbach) en Barend Fransen (Inca) Gare Du Nord op en boekten meteen succes met hun eerste album (In Search Of) Excellounge. Hierna, in 2002, kwam het album Kind Of Cool uit. Dat album bracht hun meer internationale faam en nog acht studioalbums en vele tours en collaboraties volgden.

Sex 'n' Jazz zorgde in 2007 voor de definitieve wereldwijde erkenning en succes. Het collectief zal met Barend Fransen, de inmiddels vaste zangeres Dorona Alberti en vele bekende artiesten in 2014 een uitgebreide tour maken. Zonder Lancee (wiens voornaam op Collected met een 'i' wordt geschreven) overigens, hij heeft in september 2013 bekendgemaakt wegens gezondheidsklachten uit Gare Du Nord te moeten stappen.
Afbeelding
Gare Du Nord selecteerde voor het album Collected hun grootste hits, persoonlijke favorieten, alternatieve versies en nog niet eerder uitgebracht materiaal en voegden extra liner notes toe. Je hebt ook veel te vertellen, wanneer je hebt samengewerkt met grote namen als Paul Carrack of Marvin Gaye.

Helaas zijn niet alle tracks die op de de cd-versie van Collected staan op de gelimiteerde LP-versie verschenen. De twee witte 180 grams platen bevatten slechts 26 van de in totaal 55 nummers die op de 3CD-box staan. Maar hebben allemaal wel een remastering gekregen die, zoals Music On Vinyl belooft, een superieure geluidskwaliteit bieden op audiofiel vinyl.

Onder de nummers op de platen staan veel oude bekenden, zoals Pablo's Blues, You're My Medicine, Sold My Soul, Disco-Tek, Love Of My Life (inderdaad, van Freddie Mercury), Kind Of Cool en het fraaie Berlin Beat. Sommigen in een ander jasje gestoken, andere tracks geremixt.
Met slechts vijfhonderd persingen van dit verzamelalbum en de belofte van een weergaloze audiofiele beleving moet je als platenlabel wel stevig in je schoenen staan. Niet al het vinyl van Music On Vinyl schijnen – naar verluidt - de laatste tijd even fraai te zijn geperst, ik vermoed dankzij de hoge werkdruk in de Haarlemse fabriek.

Zelf heb ik hier onlangs ook mee te maken gehad. Het album van Lavinia Meijer was gevuld met erg mooie muziek en ook de productie was dik in orde, maar de hoorbare tikjes en spetters in de weergave waren helaas niet exemplarisch, waarvoor ik in die recensie wel de hoop uitsprak. Reden genoeg voor Music On Vinyl om de kwaliteit meer te bewaken, zo lijkt me.
Gelukkig heb ik bij Collected van Gare Du Nord geen last van persfouten of andere storende artefacten. Sterker nog, de twee witte LP’s klinken vrijwel voorbeeldig. De rijke dynamiek, de fraaie tonale balans en de gelaagdheid van de muziek komen goed naar voren en de LP's zijn volledig vlak, goed gecentreerd en van persresidu is geen sprake.

De muziek op deze verzamelaar, die de twaalf jaar van de samenwerking tussen Lancee en Fransen waarschijnlijk definitief afsluit, komt goed tot z’n recht, ondanks dat ze niet in de initieel beoogde volgorde op een album staat. Dat geeft aan dat Gare Du Nord het vak goed verstaat. Aanrader, zowel voor fans als 'nieuwe' luisteraars van elektronische muziek met vocale ondersteuning.

Muziek: 9
Klank: 8,5
Kwaliteit persing: 9
Label: Music On Vinyl
Speelduur: ongeveer 100 minuten

Bron: www.hifi.nl

Plaats reactie