Wat betreft analoog en digitaal…

Plaats hier al uw vragen over versterkers
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 19559
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Wat betreft analoog en digitaal…

Bericht door Kilroy »

Veel audiofielen hebben als definitie: Analoog is vinyl, klasse A, buizen versterkers etc. Digitaal is de CD. Punt. Dit is en blijft een hardnekkig misverstand. Digitaal betekend gekwantificeerd, of wel: begrensd. M.a.w. Een LP is een digitaal medium. Aantal groeven, aantal oneffenheden in de groeven, is vast, bekend. Na één keer afspelen nog steeds, maar dan met een andere dataset (slijtage, krassen etc).
Afbeelding
Converteren en interpreteren

Analoog betekent niets anders dan converteren of te wel interpreteren. In een CD speler zitten dus analoge componenten. De sterkte en kleur van de laser, het optische deel, keuze van de elektromotor etc. Al deze componenten vormen een conversie ergo een interpretatie van het signaal. Eenmaal geconverteerd ontstaat er weer een digitale dataset.
Afbeelding
Shannon

Claude Shannon (op de foto de man met het krijtje in de hand) heeft in opdracht van AT&T/Bell in 1936 al aangetoond dat elke conversie van een dataset of signaal pad leidt tot verlies van informatie ten opzichte van het origineel. We hebben het dus niet over mooi, lelijk, warm of koud, maar over keihard wiskundig wetenschappelijk bewijs!
Afbeelding
Hoe meer of vaker een signaal wordt geconverteerd of geïnterpreteerd des te meer informatie gaat er verloren ten opzichte van het origineel. Of dit nu gebeurt in een CD speler of op een platenspeler, maakt niet uit.

Microprocessoren

Bij microprocessoren wordt er hoegenaamd niet geconverteerd. En zo wel, dan altijd op exact dezelfde, voorspelbare wijze. Let wel: Er kan daarin heel heftig worden geïnterpreteerd. Het niet hoeven converteren leidt tot een hoge mate van voorspelbaarheid van het eindresultaat. Kortom: Digitale signaalverwerking via microprocessoren leidt tot het minste signaalverlies t.o.v. het origineel. Dat hier ook heel veel interpretaties meegegeven kunnen worden is evident en natuurlijk een fantastische vooruitgang. De versterkers kunnen worden gecorrigeerd op de akoestische eigenschappen van de luisterruimte etc. Probeer dat zonder microprocessor maar eens te realiseren.
Afbeelding
Wanneer iemand een buizenversterker mooi vindt klinken is daar niets mis mee. Maar ga a.u.b. niet zeggen dat deze signaalverwerking beter of getrouwer is dan de microprocessor methode. Ik zeg expliciet niet digitale methode, zie bovenstaand.
M.a.w. De controle op de signaalverwerking via een microprocessor is zo groot en zo voorspelbaar dat het eindresultaat het dichtst bij het origineel ligt t.o.v. alle andere methoden. Vandaar de heel strakke bas, de heel heldere hoge tonen en stempartijen.

Nog beter wordt het audio technisch gezien, wanneer elke driver in een luidspreker unit zijn eigen microprocessor gestuurde eindversterker heeft, met specifiek voor die driver de te versterken frequenties. Dit was vroeger de droom van elke audiofiel en sommige merken hebben ook gepoogd dit realiseren (Linn, Proceed, Meridian). Met microprocessor gestuurde eindversterkers is dit alles een eitje. En nog goedkoop ook. M.a.w. binnen handbereid van heel veel mensen.

Streamen

Audio data streamen kent dus amper conversies t.o.v. een CD speler. Conclusie: Streamen leidt tot nog minder data verlies t.o.v. origineel dan de CD speler.
De informatiedichtheid op een CD schijf is vele malen groter en exacter en voorspelbaarder dan op een LP. Het is daarnaast ook veel consistenter. Technisch haalt een LP het dus niet bij een CD schijf. Wat mooier klinkt ga ik niets over zeggen, wat beter en betrouwbaarder is wel: Dat is in bovenstaand vergelijk de CD schijf.
Afbeelding
Nu kunnen producenten natuurlijk hun eigen interpretatie geven aan de datastroom in hun spelers, maar dat is voorkeur, een kwestie van marketing. Dat bv Devialet zich wil verbijzonderen met extreem hoge verkoopprijzen en een eigen interpretatie van het signaal mag allemaal. Maar in zo’n apparaat kan echt geen betere elektronica zitten dan in een Sonos, Logitech, Denon of soortgelijke speler. Het zijn allemaal dezelfde microprocessoren. En mocht er dan toch meer elektronica inzitten gelden bovenstaande principes. En of je daar dan blij van moet worden . . .

Audio Creative 15-10-2015

Plaats reactie