Sammlung -Elektronische Kassettenmusik, Düsseldorf 1982-1989

Met een voorkeur voor Belgische muziek !

Sammlung -Elektronische Kassettenmusik, Düsseldorf 1982-1989

Berichtdoor Kilroy » 19 Feb 2017, 08:22

VARIOUS ARTISTS – Sammlung (Elektronische Kassettenmusik, Düsseldorf 1982-1989).

Afbeelding


Wie ooit door Duitsland trok aan het eind van de vorige eeuw kon het met eigen ogen zien. Hele steden stonden vol van de troostloze, na-oorlogse betonnen woonkazernes. Een venster was 90 cm breed bij 90 cm hoog en als je al eens geluk had, had je ook nog een raam tot op de grond die toegang gaf tot een klein terras dat afgezet was met half verroestte ijzeren balustrades.

Neubauten werden deze woonkazernes genoemd toen ze opgericht werden, maar eind de jaren 80-begin de jaren 90 was er hier niets nieuws meer aan, laat staan dat het ook maar op enig moment vernieuwend was. Dusseldorf was net als de rest van Duitsland daar geen uitzondering op. Alleen trok er zich wel een soort postmodernisme door Dusseldorf. Punk was voorbij maar de geest was uit de fles en bleef nog een tijd rondwaren.

Terwijl in Engeland bands als Cabaret Voltaire, Throbbing Gristle en The Human League zwaar experimenteerden met allerlei soorten muziek, deden ze in Dusseldorf iets gelijkaardig. Voortbordurend op de Krautrock, gebruik makend van de steeds goedkoper wordende synths en met de DIY-attitude van de voorbije punkjaren werden bergen muziek uitgebracht op…bandjes.

Het is deze generatie van pioniers, die hun muziek op bandjes (casettes dus) uitbracht die je her en der kon kopen dat hier de aandacht krijgt. Wooden Barrows heeft met hun Zyklus VI zonder meer gespiekt bij the Trance album van Chris & Cosey. Bernd Zimmermann ook wel gekend als ADD brengt met Dörper’s Dream ode aan Ralf Dörper van Die Krupps en later Propaganda.
Kurzschluss is eigenlijk niemand minder dan Catherine Ledit die we later terug zien in Temps Perdu. L’inconnu is een donkere ode aan de zon met een melodietje dat toch enige vorm van positivisme onthult. Het geheel is ook wel meditatief te noemen maar vertoont al enkel jongere versies van wat we tegenwoordig Drone & Ambient gaan noemen. Op Geheimes Wissen van Le Petit Mort, het pseudoniem waarrond Dirk Grutzmann te werk ging komen we nog meer drone- en ambienttaferelen tegen, genoeg om te stellen dat al deze muzikanten zich zonder meer de pioniers van het huidige genre mogen noemen. Dirk Grutzmann was trouwens de andere helft van Temps Perdu. Strafe Für Rebellion is nog zo’n mooi geval van huis, tuin en keuken vlijt. Bernd Kastner en Siegfried Michail Syniuga maakten hun eigen muziek door middel van allerlei field recordings die ze op een of andere manier samenbrachten in een experimentele dark wave dat na verloop van tijd (1987) zelfs uitmondde in een lp vol musique concrete. Hun Boston zit hier wel nog in een beginstadium maar je kan ook hier al de kiemen vinden van wat ze later zouden gaan doen.

De muzikanten van de cassettegeneratie, zoals ik ze graag noem, waren baanbrekend op vele vlakken! Hun muziek was de tijd ver vooruit en bracht een visie op de wereld die toen haaks stond met deze waarin de meesten van ons leefden. Net zoals in vele andere steden ter wereld zijn heel veel van die opnames verloren gegaan en is het bijna een wonder dat deze twaalf songs quasi ongeschonden er uit gekomen zijn.

Het is een tijdsdocument, dat is zeker, maar het is meteen ook een zeer interessante compilatie van muziek die moeilijk bereikbaar was voor de meesten van ons. Sammlung (Elektronische Kassettenmusik, Düsseldorf 1982-1989) zal alvast een mooi plaatsje krijgen in mijn collectie naast tal van andere interessante cassettecompilaties.

LuminousDash 18-02-2017
Gebruikers-avatar
Kilroy
Site Admin
 
Berichten: 12860
Geregistreerd: 15 Sep 2012, 18:26
Woonplaats: Gent, België

Terug naar Nieuw uitgebracht

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten