Skinny Pelembe – Dreaming Is Dead Now

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20889
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Skinny Pelembe – Dreaming Is Dead Now

Bericht door Kilroy »

Geboren in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg en opgegroeid in het Britse Doncaster is muzikaal talent Skinny Pelembe zo multicultureel als Groot-Brittannië groot geworden is. Zijn debuutalbum Dreaming Is Dead Now omschrijft hij als een viering van Groot-Brittannië van voor de recessie (!!) en hij heeft dit idee in verpakt in een breed scala van muzikale stijlen.

Afbeelding

Dreaming Is Dead Now wordt door Pelembe zelf omschreven als een opeenstapeling van persoonlijke gebeurtenissen in de eerste periode van zijn leven. Liefde, familie, geluk, verdriet, hartezeer, relaties, ambities, romantiek, mogelijkheden en muziek. Het album is de apotheose na een serie 12 inches, net als het album, uitgebracht op Gilles Petersons Brownswood Recordings.

Mooi om vroeg op een album een moment van overrompeling te voelen. Ik had dat met tweede albumtrack No Blacks, No Dogs, No Irish waar halverwege de dromerige sfeer met groove en sterk gitaarspel ineens tot een climax wordt opgeduwd. De daarop naadloos aansluitende titeltrack is al net zo geweldig. Het zijn tracks die je doen verlangen naar de rest van het album.

Dreaming Is Dead Now is een rijk geschakeerd erg muzikaal album waarop Pelembe een rijk muzikaal landschap schetst. Eigenlijk is albumopener Gonna Buy A Car Today natuurlijk al een oorstrelende song, het is alleen gewoon zo dat opvolger No Blacks, No Dogs, No Irish zo prachtig binnenkomt. Het avontuur dat van de songs afspat neemt gedurende het gehele album niet bepaald af.

Pelembe is een vrije geest die muzikaal bepaald niet aan vakjes/genrebinding doet. West Coast klanken gecombineerd met funk en elektronica maar net zo goed soul gemengd met trippy folk, jazz en hiphop. En met Malcolm Catto (vooral bekend van zijn producties voor Mo’ Wax en Ubiquity Records) achter de knoppen kun je gewoon geen voorspelbaar album maken. En Pelembe’s stem is in alles de diep verbindende factor. Wat een heerlijke dan weer emotionele impact heeft zijn stem. Een stem die elke song boven alles uittrekt.

Hoe lekker is een track als Without A Doubtful Shadow wel niet of de dromerige pracht van albumafsluiters Laxmi Flying of Blood Relations? Favoriet is het grotendeels instrumentale, tegelijk hemelse My Love Is Burning Down dat in eenzelfde dromerige sfeer en geweldige ritmes tot een climax wordt geduwd waarop het al net zo te gekke en fijn vervreemdende Ten Four, Good Friend naadloos aansluit.

Dreaming Is Dead Now is een wat bervreemdende titel omdat Pelembe’s teksten wat vaag blijven en niet precies duidelijk wordt wat hij nu met de titel of het thema bedoelt. De muziek en zijn stem zijn echter van een zo fijne buitencategorie dat we Dreaming Is Dead Now moeiteloos in ons hart sluiten.

Mooie terzijde: In het artwork wordt door Pelembe verwezen naar twee van zijn favoriete albums: Alice Coltrane’s Journey to Satchidananda en The White Stripes’ White Blood Cells.Tracklisting Dreaming Is Dead Now:

Gonna Buy A Car Today
No Blacks, No Dogs, No Irish (Extended Mix)
Dreaming Is Dead Now
Spit/Swallow
Without A Doubtful Shadow
My Love Is Burning, Down
Ten Four, Good Friend
I’ll Be On Your Mind
Laxmi Flying
Blood Relations

Written In Music 14-08-2019

Plaats reactie