‘Wide Awake!’ van Parquet Courts ****

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld

‘Wide Awake!’ van Parquet Courts ****

Berichtdoor Kilroy » 18 Mei 2018, 06:19

‘Wide Awake!’ van Parquet Courts: uitgeslapen en uitmuntend.

Afbeelding


Een pleidooi voor liefde en tederheid? Dát hadden we niet verwacht van Parquet Courts. Op Wide Awake! poken deze stugge punks hun woede nog altijd op, maar ze geven ook de groove ruim baan. Met dank aan producer Danger Mouse.

Ouwe punk John Lydon weet het al lang: anger is an energy. In 2018 klinkt het bij Andrew Savage, de over zijn woorden struikelende frontman van Parquet Courts, zo:“Savage is my name because savage is how I feel.” De naar binnen gerichte, trage songs van Human Performance (2016) of Savages soloplaat Thawing Dawn (2017) bleken in het krankzinnige Amerika van Trump geen optie meer.

Daarom winden de bandleden zich in de dertien tracks van Wide Awake! danig op, met intelligente teksten over diverse onderwerpen tegelijk. In ‘Total Football’ tackelen ze het archetypische alfamannetje én de spanning ‘individualisme vs. collectivisme’ aan de hand van het Nederlandse totaalvoetbal. Klimaatverandering en ongelijkheid vloeien door elkaar in ‘Before the Water Gets Too High’. En frontman Savage verbindt in ‘Violence’ zijn naam aan het (wapen)geweld in de VS én het protest van boze burgers.

Parquet Courts laat zich echter niet vastpinnen. Op Wide Awake! hoor je geen meebrulbare slogans, of eenduidige aanklachten, maar er is wel één heldere vijand: nihilisme. Ook al laat Savage ruimte voor twijfel en nuance, in songs als ‘Normalization’ en ‘NYC Observation’ is er niets erger dan onverschilligheid. “Some things you just can’t ignore”.

Die aandrang tot actie kanaliseert de band in dansbare grooves, zoals in de knetterende titeltrack. Net als op het tussendoortje MILANO (2017) krijgen de ritmes even veel aandacht als de riffs. Dat laatste is mede de verdienste van topproducer en Parquet Courts-fan Danger Mouse: hij verzoende de voorkeuren van Andrew Savage (eightiespunk) met die van de tweede songschrijver, Austin Brown (funk en dub).

In het vrolijk huppelende ‘Tenderness’ en het subtiel sudderende ‘Back to Earth’ werkt de melange van Danger Mouse het best. “Get love where you find it”, klinkt het, en nog: “I had the nerve to call it soul.” Dan wij ook. Topplaat!

Wide Awake! is uit bij Rough Trade. Parquet Courts speelt op zondag 15 juli in de Kortrijkse concertaal De Kreun, wildewesten.be.

De Morgen 18-05-2018
Gebruikers-avatar
Kilroy
Site Admin
 
Berichten: 12882
Geregistreerd: 15 Sep 2012, 18:26
Woonplaats: Gent, België

Terug naar Nederlandstalige Nieuwsberichten

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Bing [Bot] en 2 gasten