Nieuw: Charles Bradley - Black Velvet

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 14058
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Gent, België
Contacteer:

Nieuw: Charles Bradley - Black Velvet

Bericht door Kilroy » 10 nov 2018, 17:07

Charles Bradley liep over van goedheid. Een zuivere ziel in een gekweld lichaam. Zijn empathie was aandoenlijk, de warmte die hij uitstraalde aanstekelijk. Zoveel liefde in een man die de armoede en de gezondheidsperikelen niet van zich kon afschudden. Toen hij eind vorig jaar aan kanker overleed, op 68-jarige leeftijd, slikten soulliefhebbers van overal ter wereld, jong en oud, een krop in de keel weg.
Afbeelding
Het postuum uitgebrachte Black Velvet is een mooie afscheidsplaat geworden. Ook al staan er een handvol bizarre covers op zoals ‘Stay Away’ van Nirvana, dat hier een volbloed-James Brownbehandeling krijgt. Of Neil Youngs ‘Heart Of Gold’, dat eigenlijk niet erg geschikt is om te worden getransformeerd tot soulballade. Maar de New Yorkse screaming eagle komt er verbazend goed mee weg.

‘(I Hope You Find) The Good Life’ doet met zijn knullige ritmebox aan Shuggie Otis denken (check de prachtige backingvocals van de Menahan Street Band-leden). Het funky ‘Can’t Fight The Feeling’ hadden we hem doodgraag nog eens live zien brengen, druipend van het zweet. Het titelnummer is een sexy, sierlijk instrumentaal eerbetoon van de Menahan Street Band voor hun baas. ‘I Feel A Change’ ziet Bradley croonen met de furie van Otis Redding.

Wie hield van Bradley en van zijn muziek, put wellicht troost uit de wetenschap dat hij sinds zijn platencontract met Daptone, in 2011, het geluk langzaam herontdekte. “Het leven is bitterzoet”, zei hij een jaar voor zijn dood in Spin, “Maar ik kan eindelijk dwars door de tunnel kijken. Voordien was alles er donker. Nu zie ik eindelijk een beetje licht”.

De Morgen 10-11-2018

Plaats reactie

Terug naar “Nederlandstalige Nieuwsberichten”