Nieuw: Maisha - There Is A Place

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 14043
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Gent, België
Contacteer:

Nieuw: Maisha - There Is A Place

Bericht door Kilroy » 10 nov 2018, 17:08

In het kielzog van trendsettende Londense jazzvernieuwers zoals Shabaka Hutchings en Ezra Collective vaart een volgende posse beeldenstormers die vorig jaar al van zich liet horen op de compilatie We Out Here. Daar maakten oa. Moses Boyd, Theon Cross, Kokoroko en ook Maisha het mooie weer. Die laatste band verbaast en verrukt nu met een volwaardig debuutalbum.
Afbeelding
Het septet rond de saxofonist-fluitist Nubya Garcia en de drummer Jake Long duikt op There Is A Place rücksichtlos in een kolkende tornado van kosmische jazz. Denk uiteraard aan Sun Ra en Alice Coltrane maar ook aan de Black Jazz Records-opnames uit de seventies, die jazz met gospel, soul en psychedelica versmolten. Daar kan je maar beter de chops voor hebben, zoals dat heet, en over hun technische skills mogen de Maishaleden geenszins klagen.

Maar het is vooral de combinatie van ijzeren discipline en stormachtige roekeloosheid die deze plaat zo goed maakt. Jonge jazzfans die Kamasi Washington slikken, zullen ook overstag gaan bij ‘Osiris’, de jubelende, onbevreesde opener, vol woeste percussie, feeërieke strijkers en een dartele gitaarsolo. Of het wonderlijke ‘Kaa’, grandioos in zijn bezieling, onweerstaanbaar in zijn tropische groove. ‘Azure’ hypnotiseert dan weer met oriëntaalse motiefjes en verleidelijke, soepele bewegingen. Exquise, quoi.

De Morgen 10-11-2018

Plaats reactie

Terug naar “Nederlandstalige Nieuwsberichten”