Etienne Foriers, zanger en gitarist van The Foottappers overleden

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 14335
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Gent, België
Contacteer:

Etienne Foriers, zanger en gitarist van The Foottappers overleden

Bericht door Kilroy » 14 jan 2019, 07:06

Zonet vernam ik het zeer droeve nieuws van het overlijden van Etienne Foriers, zanger en gitarist van The Foottappers.

The Foottappers was een band uit de jaren zestig afkomstig uit Genk, opgericht door de toen 15-jarige Etienne Foriers. De inspiratie voor hun bandnaam haalden ze uit een liedje van The Shadows, genaamd Foot Tapper.

Afbeelding

Hun repertoire bestond voornamelijk uit eigen composities afgewisseld met covers. Hun muziek werd in die eerste jaren sterk beïnvloed door de pop/rock scene van begin jaren zestig (simpelweg beat genoemd ): The Shadows, The Kinks, The Trogs, The Beatles. Gaandeweg werd hun sound iets meer rockgetint onder invloed van bands als The Rolling Stones. Ook het psychedelisch kantje van Pink Floyd werd in hun muziek verwerkt.

The Foottappers liet zich door de jaren heen niet enkel muzikaal beïnvloeden door hun grote helden, ook hun kleding en imago werden telkens professioneel en speels aangepast. De band voelde steeds perfect de tijdsgeest aan en wist mee te evolueren. Dankzij hun typische sound en vooral dankzij hun imago kregen ze terecht al snel het etiket van ‘de Belgische Beatles’ opgekleefd.

Afbeelding

Het allereerste grote optreden van de toen nog zeer jonge Foottappers vond plaats in filmzaal Victoria in de Vennestraat in Winterslag. Waar ook Will Tura later op de avond een optreden verzorgde.


Foot Tapper van The Shadows

Labelmanager Jules Nijs wou het talent van The Foottappers graag laten persen op een 45-toeren plaatje. De vlotte sound van The Foottappers sloeg snel aan bij het jonge publiek en trok de aandacht van de radiomakers. Maar ondanks het succes van hun singles Waw-Waw en Don’t You Cry, met een enorme airplay op de radio in Belgie en Nederland, werd het The Foottappers niet toegestaan om op te treden in het programma Tienerklanken. Want hun haar was 'niet aangepast' aan de waarden en normen die toen gelden op de toenmalige BRT.

Het vaste huisadres, waar de band zowat wekelijks optrad, was The Cavern in Genk. Genoemd naar de gelijkaardige legendarische club in Liverpool, waar The Beatles in de jaren zestig optraden. Het concertzaaltje-dancing werd volledig naar analogie van de beroemde Liverpoolse club ingericht in de kelder van een pand in de Hoefstadstraat in Winterslag. Wekelijks zakten vele jongeren vanuit de provincie af naar deze zaal, om te kunnen fuiven in deze concertzaal 'avant la lettre’.

Door de ambiance die The Foottappers tijdens hun zaalconcerten teweegbrachten, werden ze overspoeld door concertaanvragen tot ver buiten onze provinciegrenzen. Zo mochten ze het voorprogramma verzorgen van onder andere Pink Floyd, The Kinks, Status Quo en The Move. Memorabel, en in het geheugen gegrift van vele aanwezigen, was het optreden op de 'Beat-avond' in Diepenbeek, waar Ferre Grignard de hoofdact verzorgde.

Na tien jaar succesvol on the road geweest te zijn, besloten The Foottappers er mee te stoppen in 1972. The Foottappers waren: Etienne Foriers (zang en gitaar), Stanley Gajewski (sologitaar en tweede stem), Mike Gajewski (op drums) en Vincenzo Giribuola op (bas).Bron: Albert Claesen (via Facebook) & Het Nieuwsblad (artikels van 17 & 23-12-2011)

Plaats reactie

Terug naar “Nederlandstalige Nieuwsberichten”